Kore Dalgası (Hallyu) Nedir?
Son yirmi yılda, Güney Kore çok zengin ve fütüristik bir hale geldi. 1965 yılında, Güney Kore’nin kişi başına düşen GSYİH’si Afrika ülkesi Gana’nınkinden daha düşüktü. Günümüzde, Güney Kore dünyanın en büyük 11. ekonomisi konumunda bulunuyor.
Güney Kore kat ettiği bu başarının bir kısmını tüm dünyanın Hallyu (Kore Dalgası) dediği şeye borçlu. Zira Hallyu, her yıl Güney Kore ekonomisine milyarlarca dolarlık bir katkı sağlıyor.
İçindekiler
Kore Dalgası Nedir?
Çinli gazeteciler ilk kez 1990’ların sonunda Güney Kore popülerliğine ve Güney Kore kültürüne ve pop kültürüne ilginin artmasından bahsettiklerinde Hallyu Dalgası (Hallyu Wave) veya Kore Dalgası (Korean Wave) terimini kullandılar.
Bu terim, Kore popu (K-pop), Kore dizileri (K-dramas), küresel pazarın büyük oyuncularından olup etkinliğini giderek artıran Samsung ya da LG gibi Güney Kore markaları ve kültürünü genel olarak ifade etmek için kullanılıyor.
Kore Dalgası Nasıl Ortaya Çıktı?
1997 finansal krizinden dolayı Güney Kore, komşusu Japonya’dan yaptığı kültürel ithalatı kısmen kısıtlamaya başladı ve bu da ülke içinde kültürel çeşitliliğe yol açtı.
Krizin yarattığı boşlukta Güney Kore Kültür Bakanlığı, finansal krizle mücadele etmek, ülkede yerel kültürü güçlendirmek ve yerel yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlamak için çalışmalara başladı. Bu çalışmalardan biri de üniversitelerde kültüre dayalı 300 bölüm açmaktı.
Yapılan bu çalışmaların tamamı Güney Kore’nin lehine sonuç verdi ve ülke Hollywood yapımı Titanic’ten daha fazla gişe hasılatı yapan, ilk yerel büyük bütçeli filmi Shiri’yi çekti.
Ayrıca bu süre zarfında, Çin’de yayılmaya başlayan sayısız Kore dizisi, Güney Kore’nin Çin’e yaptığı kültürel ihracatta büyük bir artışa neden oldu. İşte, tam da o zaman, Kore Dalgası resmen başlamış oldu.
Kore Dalgası Kısa Sürede Çin Sınırlarını Aştı
Hindistan ve Japonya gibi Doğu Asya ülkeleri ve diğer Güneydoğu Asya ülkeleri Kore dizi ve müziklerine yoğun ilgi göstermeye başladıkları için Kore Dalgası Çin ile sınırlı kalmadı. Bir dönem Kanal D’de de yayınlanan Winter Sonata gibi Kore dizileri Asya ülkelerinde reyting rekorları kırdı.
Kore dizilerinin egemenliği hızla yayılırken, Kore popu (K-pop) da çok dikkat çekiyordu. Erkek müzik grubu H.O.T. yurt dışında sahne alan ilk K-pop sanatçısı olurken, Koreli yıldız BoA Japonya’da albümleri bir milyon kopya satan ilk Koreli sanatçı olmuştu.
YouTube, Psy ve Gangnam Style
Sosyal medya, video paylaşım siteleri, dijital teknolojiler ve elbette akıllı telefonun gelişmesiyle birlikte Kore Dalgası dünyanın dört bir yanına yayılmaya başladı. 2010’da Kore’nin müzik ihracatı %168 oranında arttı.
Kore popu ve Kore dizileri Netflix gibi internet televizyonlarının da etkisiyle yavaş yavaş Batı izleyicileri arasında popüler oldu ve küresel bir hayran kitlesi toplamaya başladı. Bu, özellikle Psy’nin Kore popu’nu dünyaya duyuran viral hiti Gangnam Style’dan sonra ortaya çıktı.
Gangnam Style’ın viral hale geldiği yıl, eski ABD Başkanı Barack Obama, Psy’nin dansına atıfta bulundu ve bir bakıma Kore Dalgası ABD kıyılarına da sert bir şekilde vurmayı başardı.