Kredi Kartı Kullanırken Ekonomiye Sağladığınız 10 Katkı
Kredi kartı kullanımının ekonomiye sağladığı faydalar konusunda az çok fikir sahibi olduğunuzu düşünüyorum. Başta herkesin bildiği gibi kredi kartı kullanımı kayıtdışı ekonominin önüne geçiyor. Daha da önemlisi ulusal ekonominin büyümesi, istihdam artışı gibi pek çok kalemde ekonomiye katkı sağlıyor.
Gün içinde kredi kartınızla yaptığınız her alışverişin ülkemiz ekonomisine olumlu bir etkisi oluyor.
Şimdiye kadar kart kullanarak yaptığınız harcamalarda ulusal ekonomiye kazandırdığınız faydalar şöyle:
1. Kredi kartı veya ödeme özelliği bulunan banka kartlarıyla yaptığınız her harcamanın denetlenmesini sağlıyorsunuz. Bu durum kayıtdışı ekonomi faaliyetlerini azaltıyor. Mal ve hizmet üreterek, gelir kazanıldığı halde bu gelirin kayıt altında tutulmaması kayıtdışı ekonomiyi ortaya çıkarıyor. Bu eylem bireyler için refah sağlasa da gelirler vergilendirilmediği için ulusal ekonomi için ne yazık ki büyük bir tehdit oluşturuyor ve hala ülkemizin en temel sorunlarından biri. Kartlarla ödeme yapmanız durumunda ise kayıtdışı ekonominin önüne geçmiş oluyorsunuz.
2. Kartlarla yaptığınız her harcama nakit olarak yaptığınız harcamaya nazaran ülkenin vergi gelirlerini artıyor. Örneğin, ödemesini kartla yaptığınız 1 TL’lik harcama vergi gelirini yaklaşık 20 kuruş artırıyor.
3. Yine yaptığınız her 1 TL’lik kartlı ödeme işlemi Gayri Safi Milli Hasılayı (GSMH) yaklaşık 1.75 TL artıyor. GSMH’nin artışı yeni iş fırsatlarını ve istihdamı artırıyor.
4. Kart harcamalarında yaşanabilecek yüzde 1 oranındaki artış yaklaşık 6000 kişinin istihdam edilmesi sağlıyor, üstelik bu etki ortalama 2,5 yıl devam ediyor.
5. Nakit işlemlere göre kartların işlem maliyeti daha az olduğundan dolayı ülke ekonomisi kağıt yükünden kurtarıyor. Bu da Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) artmasını sağlıyor.
6. Kredi kartı kullanarak enflasyonu düşürüyorsunuz. Çünkü kart kullanımı enflasyonu düşürme etkisine sahiptir. Belirli bir dönemde para arzındaki artış enflasyonu yükseltirken, aynı dönemde kart kullanımı enflasyonu düşürür.
7. Kart kullanımı yoluyla yapılan her harcama kayıt altına alınır. Bu durum tasarruf yatırım akışını hızlandırarak, ticaret faaliyetlerini de canlı tutar.
8. Kart kullanımı nakit kullanıma karşın biz tüketicilere daha basit bir satın alım gücü oluşturuyor. Aynı zamanda kart kullanımı yoluyla bireyler giderlerini net bir şekilde görüyor, bu da kişisel bütçede şeffaflığı sağlıyor. Kişisel bütçe kontrolü ise bireysel tasarruf yapmamızda fırsatlar yaratıyor.
9. Kartlı ödeme yapılabilmesini sağlayan hizmetler günümüzde oldukça gelişti, öyle ki artık milli ödeme sistemimiz bile var ve neredeyse birçok iş yeri kartla ödeme kabul ediyor. Kartlı ödemeler yanında nakit taşımayan veya nakit para kullanmayı tercih etmeyen tüketiciler, kart kullanımı sağlan iş yerlerinde potansiyel kitleleri oluşturuyorlar, bu durumda da iş hacmini genişletiyor.
10. Kart kullanımı hane halklarının mevcut talebini istikrarlı bir şekilde oluşturmasına yardım ettiğinden ülke ekonomilerinin büyüklüğünü gösteren birkaç ölçütten biri olan Gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH)’nin da artmasını sağlıyor.
Gördüğünüz gibi, kredi kartı veya harcama özelliğine sahip tüm kartların bireylere sağladığı avantajların yanı sıra ülke ekonomilerine de birçok olumlu etkisi oluyor.
Bu sebeple son yıllarda ülkemizde kart kullanımının yaygınlaşması için bir takım gerekli düzenlemeler ve teşviklere ağırlık verilmiştir. Elbette kart kullanımında bireylerin bilinçlendirilmesi ve kartları doğru kullanmaya teşvik etmek öncelikler arasında yer alıyor.