EkonomiKişisel Finans

Milyoner Olmanın 10 Basit Kuralı

Milyoner olmanın ya da zengin olmanın çok basit kuralları vardır. Zamanında ve hala bu kuralları uygulayanlar, her geçen süreçte milyonerliğe bir adım daha yaklaşıyor.

Milyoner olmak gibi bir fikir ya da milyonerlik unvanı başlangıçta size fantastik gelebilir ama zaman, hedefler ve kurallar bunu tamamen gerçek kılıyor. Kötü haber şu ki, tembellik ve egosantrizm, milyoner olma yolunda hiç de işe yaramıyor. Bu sebeple zaman, hedefler ve kurallar üçlemesinden fazlasına da ihtiyacınız olacak, çok fazla çalışmak ve emek sarf etmek gibi.

Milyoner olma yolunda zamana, hedeflere ve çok fazla çalışmaya ihtiyacınız olduğunu zaten biliyor ya da en azından tahmin ediyordunuz. Bu yolda işinizi kolaylaştıracak bazı kurallar var. Her biri gerçekten de işe yarıyor!

1. Her koşulda paranızı kollayın

Zengin

İlk kural paranızı kollamanız. Günümüzün ekonomik koşullarında milyoner olmak o kadar da kolay değil. Üstelik servet dağılımındaki eşitsizlik hızla artıyor ve para konsantre bir şekilde sadece belirli bir kesimin elinde toplanıyorken. Evet, milyonerler de milyarderler de her geçen yıl daha da zenginleşiyor. Onlar, her şeyin ve en önemlisi paralarının kıymetini biliyor.

Sizin de uymanız gereken ilk kural, paranızın değerini anlamanız ve onu kollamanız.

Sınırsız hammaddeye sahip bir fabrika düşünün. Hammaddesi ne kadar sınırsız olsa da fabrika ancak çalışan sayısına göre üretim yapabilir. Öyleyse fabrikanın ne kadar çok çalışanı olursa o kadar çok üretim yapabilir. Bu örnekten yola çıkarak kendinizi bir fabrika, paranızı da çalışanlarınız olarak görün.

Banka hesabınızdaki ya da cebinizdeki her bir kuruş sizin için çalışabilir. Paranız, hisse senetlerinde kâr elde edebilir, birikim hesabınızda faiz kazanabilir ya da daha büyük bir iş için toplaşıp kira geliri elde edebileceğiniz bir gayrimenkul inşa edebilir.

Milyonerler ve milyarderlerin paralarını kollamalarının özü budur. Para değerlidir, çalışır ve kazandırır. Onu çalıştırmak yerine harcamak pek de mantıklı değildir.

2. Hızla birikim yapmaya başlayın

Zengin olmak

Paranızı çalıştırmaya başlamanız için büyük birikimlere ihtiyacınız olacak. Gereksiz harcamalarınızdan yaptığınız 10 liralık tasarruf bile yatırım fonları, faiz ya da hisse senetleri yatırımlarıyla size getiri sağlar fakat 10 lira ile 100 bin lira arasında büyük bir fark vardır. Birikimleriniz ne kadar fazla olursa elde edeceğiniz getiri de o denli fazla olacaktır.

Bu işin ideali, giderlerden tasarruf yapmak ve yapılan tasarrufu büyük birikimlere dönüştürmektir. Ortalama bir getiriye sahip olan bir kişinin gelirinin yaklaşık yüzde 30’unu birikime ayırması gerekir. Bu sebeple gelirinizin belirtilen orandaki bir bölümünü birikime ayırmakla işe koyulabilirsiniz.

Unutmayın, yıllardan yıla artış gösteren servetin en temel dayanağı yapılan düzenli birikimleridir.

3. Borçlanmayın, bu gerçekten önemli

Para

Kısa ve net, kesinlikle borçlanmamaya çalışın. İhtiyacınız olsa dahi bankalardan alacağınız borçları faiziyle ödemeniz gerektiğini unutmayın. Bazı durumlarda borç almanız kaçınılmaz ise; ailenizden, arkadaşlarınızdan almanız makul olacaktır.

Bazı dönemlerde borç ihtiyacı içerisinde olmanız kabul edilebilir. Bu açığı kapatmak için acil durum fonu oluşturmak isteyebilirsiniz. Milyonerler bu taktiği kullanarak acil nakit sıkışıklıklarında kendi kendilerine bir çözüm üretmiş olurlar.

Borçlanma eylemi, her zaman bütçenizi çıkmaza sokar. Bunun yanı sıra, milyoner olmanın en önemli kuralı “birikim yapma”yı da olanaksız hale getirir.

4. Gelirinizi katlamanın en ideal yolunu bulun

Paradan para kazanma yolları

Memur ve işçi sınıfı zihniyetini tamamen unutun. Mevcut maaşınıza bağlı kalmayın. Milyoner olmak için inanılmaz ve dehşet bir büyüme düşünün. Milyoner olmak gibi çılgın bir fikriniz zaten var, dehşet bir büyüme düşünmeniz bu açıdan çok da zor olmaz.

Şu anda çalıştığınız işinize ek olarak farklı bir işte çalışmanız çok da mümkün olmayabilir fakat gelirinizi katmanın tek yolu bir başka işte çalışmanızla sınırlı değildir.

Çok fazla çaba gerektirmeyen ve internet üzerinden başlayabileceğiniz pasif gelir yöntemleri size yardımcı olabilir.

Ayrıca paranızı çalıştırmaya başladığınızda dağ gibi biriken birikimlerinizin de size paranızdan para kazandıracağının farkına varın. Paradan para kazanmanın yolları, paranızı nasıl çalıştırabileceğiniz konusunda size daha fazla fikir verebilir.

5. Milyonerlerle işbirliği yapın

Zenginler

Bunu dile getirmek kaba ve çılgınca fakat ortalama bir gelire sahip olan insanlarla zaman geçirmeniz uzun ya da kısa vadede banka hesabınızda hayal ettiğiniz şekilde bir farklılık yaratmayacaktır.

Milyoner olmak istiyorsanız, her sabah ya da günün sonunda bir bardak kahve içmek için ayırdığınız küçük bir zamanı alanınızdaki profesyonellerle takılmak için ayırabilir ve hayatlarını nasıl sürdüklerini gözlerinizle görmeye çalışabilirsiniz.

Konferanslar veyahut buna benzer iş etkinlikleri, profesyonellerle etkileşime geçmek için en doğru zamanlardır. Öte yandan bu harika ortamlar yeni bir iş teklifi yakalamak ya da özel bir işbirliğinin temellerini oluşturmak için de güzel fırsatlar yaratır.

6. Milyonerlerin dünyasındaki en popüler terimle tanışın: Kural 100

100 Kuralı

Milyonerlerin dünyasında en popüler terimlerinden biri Kural 100’dür.

Kural 100’ün en özel tarafı da yaşamın her alanına ve her şekilde uyarlanabilir oluşudur.

Mesela, ayda 100 lira biriktirirseniz sonraki aylarda banka hesabınızdaki olumlu farklılığı hissedersiniz veya senede 100 egzersiz yaparsanız Arnold Schwarzenegger gibi görünmeniz mümkün olabilir.

Benzeri birçok beceri tamamen Kural 100’e bağlıdır. Milyoner olmak için kurallar listenize bu popüler terimi de mutlaka ekleyin. Bunun sizi nasıl değiştirdiğini göreceksiniz.

7. Sabah saatlerini sevin ve ertelemeyi bırakın

Uyku

Bilim insanları, günde 8 saat uyumanın bir insan için yeterli olduğu kanaatinde hem fikirdir.

Şimdiye kadar işlerinde başarılı olmuş herkes, daha verimli olması hasebiyle sabah saatlerinde erken kalkarak işlerine koyuluyor. Ayrıca her birinin bir uyku rutini var. Eğer çok uyuyan ve uykuya düşkün biriyseniz bu tutumu değiştirin.

Bill Gates, Oprah Winfrey gibi iş dünyasının önemli isimlerinin uyguladığı uyku öncesi rutinler verimliliğinizi artırmanız için size de yardımcı olabilir. İncelemek isterseniz yazı burada.

Bir insanı ertelemek kadar güçsüzleştiren, zayıflatıcı, mahvedici ve rahatsız edici bir başka şey de yoktur. Zamanınızı yönetmeyi öğrenin ve ertelemeyin, tıpkı milyonerlerin yaptığı gibi her işinizi tam da vaktinde yapın. Ertelemeyi bırakmanın en iyi beş yolunu yazmıştık. Göz atmayı mutlaka düşünün.

8. Bir borsa dâhisi değilseniz, planlarınızı yapmaya hemen başlayın

Gelir

Borsa dâhisi değilseniz birkaç ay içerisinde ilk milyonunuzu kazanarak milyoner olamazsınız. Ama rahatlayın, zaten herkes borsa dâhisi değil.

Araştırmalar ve örnekler gösteriyor ki milyonerlik uzun zaman gerektiriyor ve piyango vurmadıkça da uzun vadede gerçekleşiyor. Milyonerlik unvanını bırakıp milyarderliğe terfi oldu ama Warren Buffett’ın yıllara göre servetini nasıl artırdığına göz atın ve ne olup bittiğini kendi gözlerinizle görün. Zira Buffett bu konudaki en iyi örnek.

Size gelince, mesela önünüzdeki 5 sene boyunca hemen uygulamaya başlayacağınız bir plan yaratın. Kısa vadeli bir plandan ziyade önünüze bir 5 sene koyun ve bu süreci en ince ayrıntılara kadar en doğru şekilde planlayın.

Bu arada Warren Buffet demişken, onun bazı tecrübeleri elde etmesi yıllarını aldı ama 86 yılda elde ettiği 8 önemli tecrübeyi daha önce derlemiştik, gözatabilirsiniz.

9. Servetinizi oluşturmak üzere ilk adımı atın

Zenginlik

Servet oluşturmak demek, varlıkların ve mülkiyetlerin toplanması anlamına gelmektedir. Bu da milyoner olmak için önem arz etmektedir.

Stratejilerinizi, planınızı ve hedefinizi belirlediğiniz zaman tıpkı bir zincir gibi zamanla servetiniz de oluşur. Birikime başlama, gelirinizi birkaç katına çıkarma ve paranızı akıllıca kullanma da bu zincirin halkalarını oluşturur.

Kuralları ve onlara itaat etmenin önemini unutmayın, her anlamda.

10. Finansal anlamda öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenin

Plan

Finansal bilgilerinizi geliştirmek ya da bu konuda eğitim almak, milyoner olmanızın öngörülebilir olduğu bir döneme girmenizi sağlar.

Şu anda birçok finansal terime, yatırım araçlarına veya yatırım fikrine uzak olabilirsiniz, bunun nedeni her zaman olduğu gibi yetersiz finansal bilgilerden kaynaklanmaktadır.

Bu sebeple finansal bilgilerinizi geliştirmeye başlayın. Mesela bir hisse senedinin neden değer kaybedebileceğini ya da değer kazanabileceğini, faizin mi yoksa yatırım fonlarının mı sizin için en ideal yatırımlar arasında olduğunu veya ekonomideki önemli gelişmelerin yatırımlarınızı nasıl etkileyebileceğini öğrenmeye başlayın.

Bunların ancak finansal bilgilerinizi geliştirmenizle mümkün olacağını unutmayın. Bu konuda daha fazla yayın için kişisel finans yazılarımıza ya da yeni güncellemelerimiz için anasayfamıza gözatabilirsiniz.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir