80’li Yıllarda Yaşanan Milyoner Patlaması Neydi?
Dönemin ABD başkanı Ronald Reagan 1981 yılında göreve geldiğinde ajandasındaki en önemli not 70’li yıllarda yaşanan stagflasyonun izlerini tamamen ortadan kaldırmaktı. Reagancı Ekonomi olarak da bilinen stratejilerin temel amacı vergileri ve devlet harcamalarını azaltıp özel girişimlere ekonomide daha fazla yer açmaktı. Reagan, seçim kampanyasında verdiği sözü 1981 tarihli Ekonomik İyileşme Vergisi Yasası çerçevesinde tuttu.
Bu dönemde çok geniş vergi indirimleri yapıldı fakat en önemli etki bireysel vergi baremlerinde görüldü; değerler %50’nin üzerinde miktarlarda düşürüldü.
Bu durum ülkedeki birçok varlıklı insanın birden milyoner olmasıyla sonuçlandı. Yaşanan ekonomik patlama uzun vadede birçok Amerikalının daha milyoner olmasına neden oldu. 8 Mart 1985 tarihinde ABD Vergi Daireleri Başkanlığının açıklamasına göre ülkede tam 400.000, yani Reagan öncesi dönemin iki katı kadar miktarda milyoner vardı.
Fakat Reagan devlet harcamalarını kısamadı ve devletin yetki sınırlarını küçültemedi. Milyoner patlaması döneminde ülke borcu ciddi derecede arttı ve zengin-fakir arasındaki çizgi git gide uçuruma dönmeye başladı. Reagan’dan sonra görevi devralan George H. Bush vergileri tekrar arttırdı ve hükümeti tekrar güçlendirdi. Milyonerlerin böylesine arttığı diğer bir dönem ise Dotcom balonu ile geldi fakat pazarın çökmesiyle bu milyoner balonu çabucak söndü.