Pokemon GO kendi ekonomisini yarattı
6 Temmuz’da çıkan ve henüz ilk ayını dolduran Pokemon GO, hızla popülerlik kazandı. Hem ülkemizde hem de dünya çapında oyuncular sokaklarda, parklarda ve çevrelerinde hala Pokemon aramakla meşgul.
Londra merkezli web analiz şirketi SimilarWeb araştırmasına göre ABD’deki Pokemon Go oyuncularının, oyunda geçirdikleri süre WhatsApp ve Instagram gibi popüler uygulamalarda geçirdikleri süreyi geride bıraktı. Tüm dünyada oyuncular her yerde Pokemon aramakla meşgulken, oyun elde ettiği popülerlikle kendi ekonomisini de yaratmayı başardı.
Oyundan kimler kazanıyor:
Nintendo. Oyun, 2015 yılına kadar Google’ın bünyesinde olan Niantic ve Pokémon Company adlı iki farklı şirket tarafından geliştirildi. Şu anda Japonya merkezli Nintendo, her iki şirketin de hissedarı konumda bulunuyor. Haliyle oyunun başarısından Nintendo hisseleri de etkileniyor. Oyunun çıktığı ilk birkaç haftada Nintendo piyasa değerini 7 milyar doların üzerinde artırmıştı. Şu anda oyundan en büyük kazancı geliştirici iki şirket ve şirketlerin hissedarı Nintendo elde ediyor.
Kullanıcılar şu anda oyunu hala ücretsiz indirebiliyorlar fakat oyun içinde çeşitli satın almalar da yapabiliyorlar. SuperData’nın raporuna göre oyunun çıktığı ilk 4 gün süresince oyuncular, oyun içi satın alımlarda 14,04 milyon dolar harcadılar. Sensor Tower’ın rakamlarına göre de sadece iOS (Apple) cihaz sahipleri oyunun yaratıcılarına günlük 1,6 milyon dolar kazandırıyor.
Markalar ve işletmeler. Oyunun popülaritesini fırsata çeviren pek çok marka ve işletme reklamlarında oyunla ilgili simgeleri kullanmaya devam ediyor. Türkiye’de de karşılaştığımız bazı markalar da müşterilerin ilgisini çekmek için özellikle sosyal medyada fırsatı değerlendirmeye çalışıyorlar. New York’ta Sephora, American Apparel ve H&M gibi bazı mağazalar da benzeri reklamlar yaptılar.
Müzeler ve eğlence merkezleri. Niantic yetkilileri Pokemonların girişi sınırlı olmayan alanlarda bulunduğunu belirtiyorlar. Şehirlerin tarihi ve ünlü mekanlarında bulunabilen Pokemonlara ulaşabilmek için bazen ücret ödemek gerekebiliyor. Çünkü şehirlerde yer alan müzeler ve özel eğlence alanları gibi yerlere giriş için bilet almak gerekiyor. Oyun sayesinde müze gibi tarihi alanların ziyaretçi sayısında da artış olduğu belirtiliyor.
Oyuncular. Pokemon GO’nun oyuncuları da gelir kazanmanın yolunu buldular. Nadiren bulunan Pokemonların olduğu ya da seviyesi (level) yüksek hesaplar internet sitelerinde satışa çıkarılıyor. Türkiye’den de benzeri ilanları satış sitelerinden görebilmek mümkün. Bunun dışında her ne kadar Niantic kurallarına aykırı olsa da ABD’de ünlü ilan sitesi Craigslist üzerinde bazı kullanıcıların ortalama 20 dolara birkaç saatlik antrenörlük hizmeti verdikleri görülüyor.