Ekonomi

Hafifçe 5 Maddede Say Kanunu Nedir?

Say Kanunu, diğer bilinen adıyla Mahreçler Yasası İktisatçı Jean-Baptiste Say (1767–1832) tarafından ortaya atılan ve “her üretim, kendi talebini yaratır” görüşünü ifade eden bir kuraldır.

İngiliz Klasik Okul’un kurucularına ait görüşler tüm dünyada yayıldığı gibi, Jean-Baptiste Say tarafından da Frasan’da yayılmıştır. Jean-Baptiste Say özellikle Adam Smith’in görüşlerine dayanarak hepimizin bildiği ünlü Say Kanununu ya da Mahreçler Yasası olarak bilinen kuramını geliştirmiştir.

Kısaca Say Kanununa göre: her üretim ya da her arz, kendi talebini kendisi yaratır. Bu sebeple ekonomiye ve özellikle dış ticarete müdahale edilmemelidir. Jean-Baptiste Say’in bu görüşü çok uzun bir süre liberal ekonominin geçerliliğini kabul ettiği bir yasa kimliğinde olmuştur.

Hafifçe 5 maddede Say Kanunu için şunları söylemek ve akılda tutmak yeterli olacaktır:

Madde 1. Kuram; Sürümler Kanunu, Pazarlar Yasası olarak da bazı kaynaklarda belirtilse de çoğu zaman Say Kanunu veya Mahreçler Yasası olarak belirtilir.
Madde 2. Say kanununda kilit nokta “Her arz kendi talebini yaratır” açıklamasıdır.

Bir zamanlar sosyal medyada dolaşan şu görsel kilit noktayı en iyi şekilde özetliyor.
Bir zamanlar sosyal medyada dolaşan şu görsel kilit noktayı en iyi şekilde özetliyor.

Madde 3. Say kanunu göre piyasaya çıkan her bir malın, kendi üretim değerine eşit bir talebi olur.
Madde 4. Say kanunun gerçekleşebilmesi için fiyatlar maliyetlere eşit olmalıdır, maliyetler de gelirlere eşit olmalıdır ve bütün gelirler harcanmalıdır. Bu teori altında üretilen malların maliyeti, faktör gelirlerine eşit olacak ve tüm gelirler harcanacağı için üretilen bütün mallar satılacaktır.
Madde 5. Jean-Baptiste Say’e göre para arzında dahi kamu müdahalesi gereksizdir. Şöyle ki, Say’e göre para miktarı değişim sayısını değil, değişim sayısı gerekli para miktarını belirler.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir