Singapur’un Ekonomisine Kısa Bir Bakış
Singapur Adası 14. yüzyılda bir Malay ticaret limanı olan Temasek’e ev sahipliği yapmaktaydı. Temasek limanı ileriki yüzyıllarda birkaç kez el değiştirdi ve en sonunda 17. yüzyılda yanarak tarihten silindi. 1819 yılına gelindiğinde İngilizler Singapur üzerinde bir ticaret kolonisi kurdu. Singapur 1963 yılında Malezya Federasyonu’na katılsa da 2 yıl sonra bağımsızlığını ilan etti.
Singapur günümüzde güçlü uluslararası ticaret bağları sayesinde dünyanın en yüksek refah düzeyine sahip ülkelerinden biri haline geldi. Örneğin Singapur limanı giriş-çıkış tonajı açısından dünyanın en meşgul limanlarından biri konumunda bulunmayı sürdürüyor.
Singapur çok gelişmiş ve başarılı bir serbest pazar ekonomisine sahip. Ülke açık ve yozlaşmadan uzak çevresi, sabit fiyatları ve dünyanın birçok ülkesinden daha yüksek kişi başına düşen milli geliri ile dikkat çekiyor.
Ülkede işsizlik yok denecek kadar az. Ülke ekonomisi başta elektronik, petrol ürünleri, medikal ve optik cihazlar başta olmak üzere iş ve finansal hizmetler sektörüne aşırı derecede bağlı.
Ülke ekonomisi küresel kriz nedeniyle 2009’da yüzde 0.6 küçülmüş olsa da 2010’dan beri düzenli olarak büyümeye devam ediyor. 2012 – 2017 arası büyüme rakamları, Singapur’un artık yüksek gelirli bir ülke olmasının doğal getirisi olarak, yapısal büyümenin yavaşlaması ve dünyada ihracata olan talebin düşmesi nedeniyle geçen on yıldan düşük. Bununla birlikte, global ekonominin güçlenmesi sonucunda ülke ekonomisi 2017 yılında yüzde 3.6 büyüdü.
Hükümetin çabaları şu an Singapur’un yabancı iş gücüne bağımlılığını azaltmaya ve yavaşlayan iş gücünü ve yaşlanan nüfusunu tekrar iş gücüne çekmek için maaşları artırmaya yönelmiş durumda.
Singapur gelişmiş üretim, ilaç ve medikal teknoloji açısından yabancı yatırımcılar için çekici bir ülke. Öte yandan Singapur Güneydoğu Asya’nın önde gelen finansal ve teknolojik gücü olmaya devam etmek için büyük çapa sarf etmeyi sürdürüyor.
Singapur Kapsamlı ve İlerici Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması’nın (CPTPP) taraflarından biri, ayrıca diğer AESEAN üyeleri olan Çin, Avustralya, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Yeni Zelanda ile beraber Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) müzakerecileri arasında bulunuyor. Singapur, 2015 yılında diğer AESEAN üyeleri ile beraber AESEAN Ekonomi Topluluğunun (AEC) kurulmasına da öncülük etti.