Sosyalizmin Kötü Olmasının 10 Nedeni

Sosyalizm gibi toplumun bir kesiminin inandığı veya değer verdiği bir konu hakkında en olumsuz şeylerden oluşan bir “Top 10” listesi hazırlamak son derece riskli bir iş. Kesinlikle olması gerekenleri sıraladıktan sonra listeye girecek argümanları belirlemek tamamen kişisel bir şey. O yüzden “Sosyalizm Neden Kötüdür” listemi hazırlarken kişiselliği bir yana bırakıyor ve bu konuda sosyalizmi kötü bularak reddedenlerin, sadece sıklıkla ve en çok dile getirdiği temel nedenleri yazıyorum.
Sosyalizm karşıtlarına göre, ailelerimizi, özel mülklerimizi ve Türkiye’yi sosyalizmden korumamız için 10 temel neden:
1. “Sosyalizm özel mülkiyet hakkını ihlal eder”
Sosyalizm, ‘zenginden’ alıp fakire dağıtarak ‘serveti yeniden dağıtmayı’ hedefler. Üretimsel yeteneklerini ve çalışıp tasarruf etme kapasitelerini en iyi şekilde kullanmış insanlar, sistem tarafından vergiler ile cezalandırılırlar. Ekonomik ve sosyal eşitliği sağlamak amacıyla vergilerden yararlanan bu sistemin nihai amacı Komünist Manifesto’ya göre özel mülkiyeti tamamen ortadan kaldırmaktır.
2. “Sosyalizm bireysel özgürlükleri ihlal eder”
Sosyalizm, ‘adaletsizliği’ önlemek adına hakları ve sorumlulukları bireylerden ve ailelerden alıp devlete verir. Bunun sonucunda sosyalizm aslında bir adaletsizlik yaratmış olur. Sosyalizm gerçek özgürlüğü, yani kendi kabiliyetlerimizle ilgili kendi istediğimizi yapma, aklımızın ve ahlaki ilkelerimizin, adalet ve yardımseverlik de dahil, gösterdiği şekilde kendi yolumuzu çizme hakkımızı elimizden alır.
3. “Sosyalizm geleneksel evliliğe karşıdır”
Sosyalizm, erkek ve kadın arasında bozulmaz bir bağ olarak varolagelmiş evliliği cinselliğin ön şartı olarak görecek herhangi bir ahlaki neden aramaz. Bunun da ötesinde, Karl Marx ile beraber modern sosyalizmin fikir babası olan Friedrich Engels’e göre geleneksel evliliğin temeli olan özel mülkiyeti yok etmeyi amaçlar.
4. “Sosyalizm insan doğasını ihlal eder”
Sosyalizm doğal bir görüş değildir. Zekamızın ve özgür irademizin bir meyvesi olan kişisel inisiyatifimizi yok eder ve bunun yerine devlet kontrolünü getirir. Bu ne zaman olsa mevcut rejim, tüm devlet ve polis baskısıyla totaliter bir rejime evrilir.
5. “Sosyalizm radikal eşitliği savunur”
Sosyalizmin en temel varsayımlarından biri de insanların mutlak eşitliğidir. Bu yüzden sosyalizm aslında kendi içinde adaletsiz bir sistemdir. Özel girişimciler, tüm varlıkları aslında işçilerine ait olan ‘sömürücüler’ olarak damgalanır. Sonuç olarak sosyalizmde maaş sistemi yoktur.
6. “Sosyalizm, ahlaki göreceliği savunur”
Sosyalizme göre herkes için, her zaman ve her yerde geçerli olabilecek bir mutlak doğrular veya ahlaki değerler yoktur. Her şey, ki buna doğru ve yanlış; iyi ve kötü de dahildir, evrilmektedir. Ne insanların kendi özel bölgeleri olan akıllarında, ne de halkın hayatında Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan ve Yahudi-Hristiyan literatüründe de büyük öneme sahip olan On Emir‘e yer yoktur.
7. “Sosyalizm eğitimde ebeveynlerin doğal haklarını yok sayar”
Sosyalizmde çocukların eğitimi tamamen devletin elindedir. Neredeyse doğumdan itibaren tüm çocuklar devlet kurumlarına gönderilerek ebeveynlerin istekleri hiçe sayılarak devlet ne istiyorsa onu öğrenirler. Evrim, zorunlu bir derstir. Okullarda ibadet etmek ise yasaktır.
8. “Sosyalizm, dinleri aşağılar”
Din, Karl Marx’a göre kitlelerin afyonudur. Sovyetler Birliğinin kurucusu Lenin de bunu kabul eder; ‘Din, kitlelerin, kapitalin kölelerini insanlıklarını, insanca yaşama taleplerini körelten bir uyuşturucudur.’ der.
9. “Sosyalizm ve Komünizm aynı ideolojilerdir”
Komünizm, sosyalizmin daha uçlardaki bir versiyonudur. İdeolojik açıdan baktığımız zaman sosyalizm ve komünizm arasında hiçbir fark görülmemektedir. Aslında bakılırsa komünizm ile yönetilen Sovyetler Birliği kendisine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (1922-1991) diyordu ve hala komünist olan Çin, Küba ve Vietnam da kendine sosyalist demektedir.
10. “Sosyalizm ateizm propagandası yapar”
İnsanların aksine sonsuz, her şeye gücü yeten ve her şeyi bilen yaratıcıya olan inanç, sosyalizmin mutlak eşitlik prensibi ile çelişmektedir. Bu yüzden sosyalizm spiritüaliteyi reddeder ve yalnızca maddenin varlığına inanır. Sosyalizme göre, ruh ve öteki dünya da birer ilüzyondan ibarettir.
Spiritüaliteyi red etmek kadar mantıklı bir inanış olabilir mi?
Argümanları belirlemek kişisel diyorsun sonra kişiselliği bir tarafa bıraktım diyorsun. Yazdıklarına bakıyoruz hepsi kişisel; sana göre, kendince. İşin daha kötüsü aklın bulanmış, önyargıların oluşmuş, üstelik hiçbirini deneyimlememişsin bile duyduğunu, kafana hoş geleni yazmışsın. Mail adresimi girdim forma. Lütfen bana ulaş.
Bahsettiğiniz bazı şeyler yanlış. Mesela hepsi. Bir de lütfen, çok rica ediyorum, artık şu “din, kitlelerin afyonudur” lafını aptal aptal kullanmayı kesin de bir kitabı açıp geçtiği paragrafı okuyun.
Şuna bakar mısın bir düşünce bir fikir nasıl aşağılanırı görüyoruz. Bu zamana kadar okumuş olduğum taraflı ve önyargılı yazıların arasına girdi bravo size. Bilimsel bir veri yok ve halk ağzının birazcık daha resmi hali ile saçma sapan bir yazı hazırlanmış. Berbat bir durum acınası.
Tarih bilimi ve ideoloji ancak bu kadar “bilinemez”, atılır! En “basit” hata ise Sosyalizm ve Komünizm’in aynı şey olduğu, SSCB’nin Komünizm ile yönetildiği…
Komünizm, devlet denilen baskı aygıtının kendiliğinden sönümlendiği, insanların “işi” toplumsal bir sorumlukluk kabul ettiği ve buna dayanarak “yeteneğine göre ürettiği, ihtiyacına (bilimsel) göre tükettiği, ülke sınırlarının ortadan kalktığı, dünya insan birliğinin gerçekleştiği ve şimdilik ütopya olarak kabul edilebilecek bir sistemdir. Komünizm’in ön koşullarının oluşturulması için ise Sosyalizm’e ihtiyaç vardır. Marksizme göre, sosyalizm komünizm”in alt evresidir. Sosyalizm, insanlara daha önceki tarihin; kapitalizm’in, feodalizm’in ve köleci toplumların yüklediği hastalıklı alıskınlıkların yokedildigi bir geçiş sistemidir. Bu sebeple, kimse sadece “sosyalist” olamaz, bilmelidir ki, komünizmi hedeflemeyen sosyalist olamaz.
Sosyalizm ise; önceki ekonomik sistemde güçlü olanların ortadan kaldırıldığı, eşitlik ilkesinin kabul görmediği bir ekonomik sistemdir. Bunun için de daha önce zenginler tarafından baskı aracı olarak kullanılan devlet, işçi ve emekçi sınıfın baskı aracına dönüştürülecektir.
Evet, bilinenin aksine, eşitlik yoktur. Örneğin, en yüksek ücreti maden isçisi alır, en düşük maaşı vergi dairesinde çalışan memur alır. Örneğin, çöpçü, kanalizasyon ya da İski mühendisi vb. belediye başkanından bile fazla ücret alır…. Kapitalizm ve önceki sistemlerde zenginler söz sahibidir, sosyalizm’de çalışanlar söz sahibidir.
Evet, Sosyalizm adaletsizdir. Zenginleri, aşiretleri, toprak ağalarını, sanayi sahiplerini “işçi” yapar, mallarına el koyar ve tüm toplumun hizmetine sunar. Onların ürettiği, parayı değerli kılan kültürü de ortadan kaldırır. Önemli olan kazak giymek değildir, 20 yıl kullanılabilecek kazağı gitmektir. Kimsenin çalışmama ya da birini çalıştırarak patron olma hakkı yoktur. Kadın’a ve çocuğa kimse tokat atamaz.
Çalan, patron olmaya çalışan, hakkından fazlasını talep eden, yardım edilmiş yoksulluklar üzerinden cennete gitmek hesapları yapan, kadın ve çocuk tecavüzcüleri için uygun bir sistem değildir. Çalışma kampları kuran, ağır koşullarda çalışma cezası verir.
Sonuç olarak, bu mikro düzeyde bir özettir. Konunun aslı kitaplardadır. Kimin ne dediğine bakmayın, tembellik etmeyin ve kaynağından okuyun. Bu arada, kolaycılık da kapitalizmin öğrettiği bir davranış biçimidir. Bu zamana kadar öğretilmiş davranış biçimi ile yeni bir sistem değerlendirilemez. Bilimsel bakabilme becerisinin kavranmasını öngerektirir.
Herkes bilip bilmeden sosyalizm ve komünizme saldırıyor.
Bildiğim kadarıyla zaten sosyalizm komünizmin bir alt versiyonu.
Bu yazılar direk komünizm i tarif ediyor.
Çok da güzel olmuş bence, elinize sağlık. Hatta az bile yazdığınızı düşünüyorum. Örneğin sovyetlerde cami ve kiliselerin ibadete kapatılmasını ve bu sürecin yaklaşık on yıl sürdüğünü yazabilirdiniz. Halkın dinsiz yaşayamayacağını anlayan komünist parti kendi propagandasını yapmak kaydı ile cami ve kiliseleri tekrar açtırdığını biliyoruz.
Dinlerle ilgili araştırma yapınız. Gerçek anlamda yaratıcı dinlerde yazılanlar gibi kişisel yada bir topluluğa yönlendirme şekilde buyrukta bulunmaz.
Özensiz ve önyargılı bir şekilde hazırlanmış bir yazı. Sosyalizmin pek çok çeşidi ve kolu vardır. Komünizm neden kötüdür şeklinde yazılsaydı daha mantıklı olacaktı.