Ekonomi

Teksas Ekonomisi Hakkında 5 Şey

Teksas (Texas), Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya’dan sonra en kalabalık ikinci eyaletidir. ABD’nin güneyinde yer alan eyalette bugün 23 milyondan fazla kişi yaşıyor.

Yalnızca ABD’nin bir eyaleti olarak değil, tüm dünya genelinde Teksas, geniş yeraltı ve yer üstü zenginlikleriyle oldukça önemli bir bölgede yer almaktadır. Tüm ABD’de tarım faaliyetlerinde lider olan eyalet, hayvancılıkta da önemli bir yere sahiptir. Teksas, ABD’nin ticaret bakımından da en önemli eyaletinden biri konumundadır. Eyalet, ABD’de de Kaliforniya’dan sonra en büyük ticareti gerçekleştirmektedir.

Teksas denince akla muhtemelen bölgeyle özdeşleşen kovboylar ve sanırım bir de petrol geliyor. Teksas’ın sahip olduğu petrol kaynakları 322 milyon nüfusa sahip ABD’nin petrol ihtiyaçlarının da yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor.

Teksas ekonomisi hakkında bilmek isteyeceğiniz birkaç şey:

Teksas eyalet değil de bağımsız bir ülke olsaydı

Teksas eğer eyalet değil de bir ülke olsaydı verilere göre Türkiye, Hollanda, Güney Kore, Meksika, Suudi Arabistan ve Endonezya gibi ülkeleri de geri bırakarak 1.6 trilyon dolarlık ekonomisiyle dünyanın en büyük 10. ekonomisi konumda yer almış olacaktı.

ABD eyaletleri arasında tarım ve hayvancılıkta lider

ABD’nin Rusya’ya para vererek satın aldığı Alaska eyaletinden sonra yüz ölçümü bakımından federasyonun en büyük eyaleti olan Teksas, iklim çeşitliliğine de sahip. Topraklarının her ne kadar yüzde 20’si tarımsal üretime imkan sağlasada iklim çeşitliliği nedeniyle eyalette tarım ürünleri çeşitliliği mevcut. Tarımın yanı sıra eyalette hayvancılık da yaygın ve önemli bir gelir kaynağı.

Eyaletin petrolleri de en az eyalet kadar meşhur

Teksas, petrolün bulunması sonrasında gelişmeye başladı. Petrol gelirleri eyalet ekonomisinde oldukça önemli bir etkiye sahip. Aynı zamanda bu etki ABD ekonomisine de büyük katkı sağlıyor. Eyaletten çıkarılan petroller ABD’nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını karşılıyor.

Teksas eğer bir eyalet değil de ülke olsaydı, petrolleriyle dünyanın en büyük petrol ihracı yapan ülkeleri arasında yer almış olacaktı. Permiyen Havzası‘nda kanıtlanmış rezervleri bakımında da eyalet, petrol açısından en umut verici bölgelerden biri konumundadır.

Dünyanın en büyük şirketleri Teksas sınırlarında

Fortune 500 gibi listelerde yer alan dünyanın en büyük bazı şirketleri Teksas sınırlarında bulunuyor.

Geçen yıl ABD’nin en yüksek gelire sahip şirketleri arasında 246,2 milyar dolarlık net geliriyle ikinci sırada yer alan petrol devi Exxon Mobil, ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden biri olan AT&T, Frito-Lay, Pizza Hut, iHeartMedia, havayolu şirketlerinden Southwest Airlines ve American Airlines gibi şirketlerin merkezleri Teksas eyaletinde bulunuyor.

ABD’den ayrılmak istiyorlar, nedeni ekonomi

En son İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması sonrasında ‘Brexit’ ilhamıyla bize de ‘Texit’ lazım dediler fakat hala zamana ihtiyaçları var. Teksas Ulusalcı Hareketi’nin lideri Daniel Miller ‘Teksaslıların önüne 2018 senato seçimlerinde referandum sandığını koymak istiyoruz’ diyor.

Bazı dönemlerde Teksas kaynaklarına ve ekonomisine güvendiği için ABD’den ayrılmak istiyor. ABD’den bağımsız olmak her ne kadar bazı Teksas vatandaşlarının rüyalarını süslese de eyalete tanınan özel ayrıcalıklar çoğu zaman yükselen ayrılıkçı sesleri bastırıyor. Yıllar önce ABD’deki son başkanlık seçiminde de Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmesi nedeniyle Teksas, federasyondan ayrılmak için imza kampanyası başlatmıştı.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir