Televizyon Kanallarında Reklam Vermenin Maliyeti
Çoğu firmanın hayalidir televizyon kanallarına reklam vermek ve markasının daha geniş kitlelere ulaşması. Açıkcası benimde merak ettiğim bir konuydu. Sizler için genel olarak televizyon kanallarında reklam vermenin maliyetini araştırdım.
En başından başlayalım, reklam tarifeleri kanallara ve yayın zamanlarına göre değişiklik gösteriyor. Hatta yalnızca yayın zamanlarına değil, belirli bir dizi ya da programa göre bile farklılık gösteriyor. Örneğin, Star TV‘de Muhteşem Yüzyıl‘ın Özet aralarında gösterilen bir reklamı 3000TL ortalama 5 saniye olarak satın alabiliyorsunuz. Tahmin edebileceğiniz gibi tarifede en yüksek ücretler televizyon kanallarının en cok izlendiği zaman dilimi olan Prime time‘da ödeniyor. Prime time saat olarak 20.00 – 22.59 aralığını ifade ediyor.
Acun Ilıcalı tarafından yakın zamanda satın alınan TV8′in ortalama bir izleyicisi bulunuyor. Sizlere örnek olarak TL/1sn bazında reklam fiyatlarını tabloda göstermek istiyorum:
TV8 saniyelik reklam ücretleri yukarıda görüldüğü gibi, bu reklam tarifesine KDV dahil değil. Ayrıca bant reklamlarına %15 fiyat farkı uygulanıyor.
Televizyon kanallarına 4 farklı şekilde reklam verebiliyorsunuz, bu 4 reklam şekline sonraki sayfalarda örnekleriyle tek tek bakalım:
1# – Bant Reklam
RTÜK kuralları gereği süresi 8 saniye ile sınırlı olan bant reklamlar, dizi ya da program yayınlanırken ekranın yaklaşık olarak dörtte biri kadar alanında yayınlanıyor.
2# – Spot Reklam
Eeklam kuşakları içinde yayınlanan reklamlar spot reklam olarak adlandırılıyor. Spot Reklam, Genelde büyük kanallarda büyük ölçekli markalar tarafından kullanılan bir reklam tipidir.
3# – Ürün Yerleştirme
Genelde ürünlerinizin dizinin içinde oyuncular tarafından kullanılması ya da çeşitli yollarla markaların dizi oyuncularıyla bütünleşmesi şeklinde yapılan bir reklam tipidir.
4# – Sponsorluk
Bu reklam tipini basit bir şekilde açıklayacak olursak; her dizi ya da programın belirli bir kitlesi vardır, bu dizi ya da programın başlangıcında, reklam aralarında veya sonlandığında “x ile dizi keyfi devam ediyor” şeklinde yapılan reklamlardır.