Ekonomi

Ticaret Savaşı Nedir?

Ticaret savaşı, korumacılığın olumsuz bir yan etkisi ve potansiyel bir sonucudur. Ülkelerin gümrük vergisi artırımı ve kotalar gibi ticaret engelleri uygulayan bir ülkeye misilleme yaptıkları bir durumu tanımlar.

Ticaret savaşı, küresel gerginliklere yol açan bir dizi sorunu ortaya çıkarabilir. Örneğin sadece belirli bir sektöre yönelik başlayan bir ticaret savaşı, diğer sektörleri etkileyerek kısa zamanda büyüyebilir. Aynı şekilde, iki ülke arasında başlayan bir ticaret savaşı, başlangıçta ticaret savaşına dahil olmayan diğer ülkeleri de etkileyebilir.

Bir ticaret savaşı, iki ülke arasındaki ticaret ilişkisini olumsuz yönde etkileyen diğer eylemlerden ayırt edilebilir, çünkü hedefleri özellikle ticaretle ilgilidir.

Ticaret Savaşına ABD-Çin Örneği

Son günlerde ABD ve Çin arasında yaşanan gerginlik ticaret savaşanının iyi bir örneğidir. ABD’nin Çin’den ithal ettiği 1300 ürüne yüzde 25 oranında ‘Gümrük Vergisi’ getirdiğini açıklamasının hemen ardından Çin de karşı bir hamle olarak 106 ABD ürününe yüzde 25 vergi uygulayacağını açıkladı.

Çin’in ABD ürünlerine getirdiği gümrük vergisi tamamen sembolik. Zira Çin soya fasulyesi, viski ve uçak gibi malları kapsayan ABD ürünlerine yönelik bir misilleme yaptı.

Bununla birlikte, Çin dünyada en fazla ABD tahvili tutan ülke ve gerginliğin artması durumunda Çin’in bu kozu kullanabileceği düşünülüyor. Analistler, Çin’in tahvil pozisyonunu değiştirmesi halinde küresel piyasaların alt üst olabileceğini belirtiyor.

Bir Ticaret Savaşı Bizleri Nasıl Etkiler?

Bir ticaret savaşı, ithal ürünlere yönelik fiyatları hemen artıracak bir etkiye sahiptir. Maliyetler, çoğu zaman uygulanan vergi ile aynı miktarda artar.

Bu girişimde bulunan bir ülkenin temel amacı, malların yerli üreticilerine rekabet avantajı sağlamaktır. Sonuç olarak, ithal mallara kıyasla yerel mallar daha ucuz olacak ve yerel üreticilerin malları sattıkça bu, yerelde işlerin büyümesine ve daha fazla istihdama neden olacaktır.

Ancak madalyonun öteki yüzü biraz farklı. Çünkü üretim için ithal hammaddelere veya parçalara ihtiyaç duyan yerli üreticiler daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalırlar. Hiç kuşkusuz bu kârlılığı azaltır. Bunun sonucunda da fiyatlar ya yükselir ya da işlerde küçülmeye gidilir.

Zamanla, ticaret savaşları iç sanayiyi de zayıflatabilir. Zira yabancı rekabet olmadan, sektördeki yerel şirketler yeniliğe ihtiyaç duymazlar. Bunun sonucunda da yerel ürünlerin kalitesi, yabancı mallarla nazaran git gide düşebilir.

Ülkeler birbirlerine misilleme yaparken, ortaya çıkan olumsuz etkiler uzun vadede ülkelerin ekonomik büyümelerini de yavaşlatır, aynı zamanda ticaret savaşlarının yarattığı olumsuz etkiler bu savaşa dahil olsun ya da olmasın diğer ülkeleri de etkileyebilir.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir