Ekonomi

Son Yılların En Çılgın Komplo Teorisi: ‘Titanik’i Fed Batırdı’ Diyorlar

White Star Line isimli şirkete ait yolcu gemisi Titanik (RMS Titanic), günümüzden 105 sene önce 1912 yılında battı. Titanik’in hikâyesini hepimiz biliyoruz.

Geminin batışıyla ilgili şimdiye kadar pek çok teori ve ilginç rastlantıları da duyduk, okuduk. Kuşkusuz ki bunlardan biri de Morgan Robertson isimli bir yazarın 1898’de, yani Titanik batmadan 14 yıl önce kaleme aldığı kitabında geçen ve adeta 14 yıl sonrasında yaşanacakları önceden biliyormuşçasına aktardığı tasvirlerdi.

Robertson, romanında tıpkı Titanik’e benzer bir gemiyi anlatıyordu. Onun kitabında yer alan geminin uzunluğu 248 metreydi, 3 motorla çalışıyor ve Southampton limanından yola çıkıyordu. Gemi bir buz dağına çarparak batıyor ve 1500 kişi hayatını kaybediyordu.

Titanik de tıpkı kitapta anlatılan gemi gibi yaklaşık 250 metre uzunluğunda, 3 motora sahipti ve Southampton limanından yola çıkmış, buz dağına çarparak batmış, bunun sonucunda da yaklaşık 1500 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu gerçekten iyi yakalanmış bir rastlantı olabilir, ancak Titanik henüz inşa edilmeden önce 1892 senesinde William Thomas Stead isimli bir başka yazarın da neredeyse aynı kurguya sahip “From the Old World to the New” adında yayımlanmış kısa bir hikâyesi bulunuyor. Ama belki bu da bir rastlantıdır…

Titanik hakkında çok fazla teori ve iddia var. Son yıllarda ortaya atılan farklı bir komplo teorisi de Titanik’in Fed (ABD Merkez Bankası) tarafından batırılmış olabileceği yönünde.

Bu iddialar ilk olarak Twitter’da ortaya çıktı. Ardından blog yazıları, Reddit tartışmaları, YouTube videoları ve diğer bilindik hemen her şey internete saçıldı.

İddiaların tam ortasında bir fotoğraf yer alıyor. Fotoğrafta Benjamin Guggenheim, Isa Strauss (gerçek adı Isidor Straus) ve David Astor isimli döneminin en zenginleri arasında bulunan üç adamın Titanik’te öldüğü yazıyor ve bir not daha var: onlar Fed’in kurulmasına karşıydılar.

Titanik 1912’de battı, FED 1913 yılında kuruldu. Peki, Fed’in kuruluşuna karşı çıkmaları ve ölmeleri bir rastlantı mıydı?

YouTube’a konulan birkaç video, yazının başında bahsettiğim Morgan Robertson isimli yazarın kitabından bahsediyor ve Titanik’in batışının 19. yüzyılın sonlarında yazılmış “Beyhudelik, veyahut Titanın Enkazı” adlı kitabın bir canlandırması olduğu ile ilgili bilgiler vererek, söz konusu kitabın Titanik’in batışından 14 yıl önce, Titanik’in inşasının başlamasından ise bir on yıl kadar önce piyasaya sürüldüğünü hatırlatıyor.

Bir başka videoda şu cümleler yer alıyor: “Nisan 1912’de Fed’e rakip olacak her türlü unsur ortadan kaldırıldı. Aralık 1913’de bir grup bankacının egemenliğinde, amacı tüm insanlığı köleleştirmek olan bir Merkez Bankası (Fed) kuruldu.”

O yıllarda finans gücünün merkezileşmesine olan güvensizlik nedeniyle halkın Fed’in kuruluşuna karşı çıkmasını ve Fed’e benzer birkaç girişimin başarısızlığını hesaba katarsak bu iddia gerçeğe pek de uzak gelmiyor.

Fed’in kuruluşuna öncülük eden ve halkı ikna etmek için bir hayli çaba sarf eden dönemin en zenginlerinden J.P. Morgan, J.D. Rockefeller ve J. H. Schiff üçlüsünün, fikirlerine muhalefet eden Benjamin Guggenheim, Isa Strauss ve David Astor isimlerini gözden çıkarmış olması çok da imkânsız değil.

Rockefeller ya da Rothschild ailelerinin isimlerinin geçtiği hemen her yerde bir komplo teorisine rastlamak mümkün, ama J.P. Morgan demişken komplo teorisine o’ndan devam edelim. Zira bu komplo teorisinin başka bir versiyonu da kendi adını taşıyan yatırım bankasının da kurucusu olan plütokrat finansör J.P. Morgan‘ın gemiye adam sokup gemiyi kasten batırttığı yönünde.

Morgan, Fed’in kuruluşunda rol oynadı ve kendisi Titanik’in sahibi olan White Star Line’ı bünyesinde bulunduran International Mercantile Marine adlı bir şirketin sahibiydi. Ama ne yazık ki kanıtlar buradan daha ileriye gidemiyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir