Ekonomi

Trump sonrası ABD ile Küba ekonomik ilişkilerinin geleceği

Sosyalist ilkelere dayalı ekonomisiyle yıllara meydan okuyan Küba, Donald Trump’ın başkanlık seçimlerinden galip çıkmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’yle ekonomik ilişkilerinin geleceği konusunda endişe yaşıyor.

ABD’nin 54 yıldır Küba’ya uyguladığı ekonomik ambargo hala devam ediyor olsa da en son Barack Obama yönetiminde iki sene önce iki ülke arasında önemli bir adım atılmıştı. Obama yönetimiyle yeniden ekonomik ve diplomatik ilişkilerin kısmen de olsa başlaması büyük bir adım olarak değerlendirilmişti.

Demokratik Parti’nin adayı Hillary Clinton, Kongre’de bulunduğu çağrıda Küba’ya uygulanan ambargonun tamamen kaldırılması gerektiğini söylemiş ve ambargo kaldırılmasa dahi Amerikan vatandaşlarının Küba’ya seyahat yasağını sonlandıracağını ekleyerek, Obama yönetiminin başlattığı ikili ilişkilerin devam edeceğinin sinyalini vermişti.

Başkan seçilen Donald Trump ise Clinton’ın aksine seçim kampanyaları döneminde Küba’nın siyasi tutukluları serbest bırakamaması ve dini özgürlükleri tanımaması durumunda Obama yönetimince başlatılan ilişkileri sonlandıracağını açıklamıştı.

İki sene önce Barack Obama ve Raul Castro’nun çapalarıyla başlayan ilişkiler sonucunda iki ülke arasında 54 yılın ardından tarifeli yolcu uçağı seferleri başlamış ve telekomünikasyon alanında işbirliği sağlanmıştı. Diğer yandan konaklama hizmeti sunan Airbnb, ve oteller zinciri Starwood Küba’ya yatırım yapmak için onay almışlardı.

Bu gelişmelerin ardından Küba Dış Ticaret Bakanı Rodrigo Malmierca, Küba halkının özgür iradesiyle tercih ettiği ekonomik ve sosyal yaşam modelinin ABD tarafından değiştirilme denemeleri yapıldığı yorumunda bulunmuştu.

İki ülke arasında her ne kadar başlanan süreçte zaman zaman problemler yaşansa da 88 yılın ardından Obama’nın Küba’yı ziyaret etmesiyle önemli bir adım atılmıştı.

Fakat Trump’ın başkan seçilmesi Küba’nın uzun yıllardır beklediği, en azından ekonomik ambargonun kaldırılması yönünde şimdiye kadar atılan ve gösterilen çapaların sonlanması anlamına gelebilir.

Sovyetler Birliği’nin yıkılması sonrasında yardımların kesilmesiyle yaşam standardını beklenen seviyeye getiremeyen Küba’da son yıllarda özel sektör yatırımlarının artışı hızlansa da üretim araçlarının büyük bir bölümü hala devlet kontrolünde yer alıyor. Ülkede tarım ve hayvancılık iş gücünün büyük bir kısmını oluşturuyor. Avrupa Birliği başta olmak üzere gelen turistler ise Küba ekonomisinde büyük rol oynuyor.

Şu anda Küba’nın en büyük destekçileri arasında, en büyük dış ticaretini gerçekleştirdiği partneri de olan Çin Halk Cumhuriyeti bulunuyor.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir