Türkiye’de tasarruf oranları oldukça düşük. Dünya Bankası’nın verilerine göre coğrafi gruplar baz alındığında Türkiye’deki tasarruf oranlarının diğer bölgelere nazaran çok daha düşük olduğunu görüyoruz.
Yine Dünya Bankası verilerine göre gelir seviyeleri baz alındığında, Türkiye’nin tasarruf oranları, düşük gelir gurubuna dahil olan ülkelerden bile daha vahim bir performans sergiliyor.
Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arasındaki farkının azalabilmesi ve ekonomik büyüme için tasarruf şart. Ülke içindeki kaynakların yetersiz olması durumunda mevcut açığın kapatılabilmesi için doğal olarak dış kaynaklara yönelim artıyor. Dışa bağımlılık da ülke ekonomisini daha kırılgan hale getiriyor.
Sermaye birikimlerine katkı ve yatırımlar için iç kaynakların kullanılabilmesi tasarruf oranlarının artırılabilmesi ile mümkün. Aynı zamanda ekonomik büyüme de…
Son yıllarda Türkiye’de tasarrufların artırılabilmesine yönelik çeşitli teşvikler yapılıyor. Ev alacaklara verilecek devlet desteği, yüzde 25 oranında verilen bireysel emeklilik katkı payları örnek gösterilebilecek bazı teşvikler arasında.
Her ne kadar teşvikler yapılsada tasarruf oranları hala çok düşük, peki neden?
ING Bank tarafından yapılan Tasarruf Eğilimleri Araştırması bize neden tasarruf yapamadığımızı, hangi sebeplerden dolayı tasarruf yapmaya istekli olduğumuzu ve tasarruf eğilimlerimiz konusunda pek çok cevabı veriyor.
Neden Tasarruf Yapamıyoruz?
Tasarruf Eğilimleri Araştırmasına göre Türkiye’de tasarruf yapılamıyor olmasının başlıca nedenleri.
1. Yetersiz gelir
Tasarruf yapılamamasının en büyük nedeni, gelir yetersizliği. Sonuçlara göre “Yeterli gelire sahip olmama” en önemli neden.
2. Borçlanma, borçların oluşu
Hiç şaşırmayacağımız bir başka neden. Araştırma sonuçlarına göre tasarruf yapılamıyor olmasının bir diğer sebebi de borçlarımız. Özellikle bilinçsiz kredi kartı kullanımıyla borçlanmanın daha mümkün ve kolay olması gelirlerimizin geldiği gibi gitmesine neden oluyor.
3. Tasarruf yapma çabasına girmek istememek
Araştırmaya göre bir diğer sonuç da tasarruf yapmak istemiyor oluşumuz. Yeterli gelire sahip olamama ve borçluluk muhtemelen bu sonucu ortaya çıkarıyor.
Neden Tasarruf Yapmak İstiyoruz?
Anket sonuçlarına göre tasarruf yapma nedenlerimiz.
4. Geleceğe yatırım
Tasarrufu bulunanlar, bunun nedenini “geleceğe yatırım” olarak cevaplamışlar. Araştırmanın bir önceki dönemine göre Geleceğe yatırım amacıyla tasarruf yapmak isteyenlerin oranı artışla yüzde 47’ye çıkmış.
5. “Çocuklarım için”
Araştırmaya göre çocuğu olmayan bireyler daha fazla tasarruf yapıyor. Çocuklu bireylerin tasarruf yapma oranı yüzde 9 iken, çocuğu olmayanların tasarruf oranı ise yüzde 16. Çocuklu bireyler tasarruf gerekçelerine “çocuklarım için” yanıtını veriyorlar.
6. Beklenmedik durumlara karşı güvence
“Beklenmedik durumlara karşı güvence” gerekçesi de tasarruf sahipleri tarafından verilen bir diğer cevap.
Hangi Tasarruf Araçlarını Tercih Ediyoruz?
En sık kullandığımız tasarruf araçları.
7. Yastık altı altın ve nakit
En çok tercih edilen tasarruf şekli olarak “yastık altı altın ve nakit” cevabı verilmiş. Bu sonuca göre tasarruf sahiplerinin yüzde 25’i yastık altı altın ve nakit araçlarını tercih ediyorlar.
8. Vadesiz TL
Vadesiz TL, tasarruf sahiplerinin en çok tercih ettiği bir diğer araç.
9. Bireysel emeklilik
En fazla tercih edilen bir diğer tasarruf aracı da bireysel emeklilik fonları. Araştırmanın önceki dönemine göre bireysel emeklilik yoluyla tasarruf yapanların oranında 2 puanlık artış gerçekleşmiş.
Yazıyı araştırmanın 2015 3. çeyrek sonuçlarına göre derledim. Detaylı bilgi, diğer istatistikler ve araşma sonuçlarının tamamını bu bağlantı üzerinden görebilirsiniz.