Ülkelerde servet dağılımındaki eşitsizlik derinleşmeye devam ediyor
Merkezi Zürih, İsviçre’de yer alan banka ve finans kuruluşu Credit Suisse, 2016 Küresel Servet Raporu’nu yayımladı.
Küresel Servet Raporu’na göre; son bir yılda küresel servet miktarında 3.5 trilyon dolar artış gerçekleşti, bu artışla küresel servet miktarı 256 trilyon dolara çıktı. Fakat raporda bu artışın, nüfus artışı kadar olduğu ve kişi başı servette reel artış getirmediği de belirtildi.
2016 Küresel Servet Raporu’na göre, Rusya, dünyanın en eşit olmayan ülkesi konumunda yer aldı. Raporda ülkedeki servetin yüzde 74.5’inin en zengin yüzde 1’in kontrolü altında olduğu belirtiliyor.
Rusya’yı Hindistan ve Tayland izliyor, bu ülkelerde de ilgili ülkedeki servetin büyük bir kısmı en zengin yüzde 1’lik kesimin kontrolü altında bulunuyor.
Rapora göre, 2008 krizinden bu yana yaşanan küresel ekonomik toparlanma, toplumların her kesimini aynı ölçüde olumlu etkilemedi. 2008 krizi sonrasında alınan önlemler ve küresel bazı ekonomik iyileşmeler ülke toplumlarının her kesimine ulaşamadığı gibi servet dağılımı kesimler arasında açılmaya devam etti ve bu bağlamda eşitliksiz hala artıyor.
Credit Suisse, dünyanın 2008 yılına kadar daha eşit olduğunu ve bu eğilimin küresel çapta büyük etkiler yaratan finansal krizden sonra tam tersine döndüğünü belirtti. Raporda servet eşitsizliğinin dünyanın hemen her yerinde önemli bir konu olduğuna vurgu yapıldı.
Ayrıca, Brexit oylamasıyla AB’den ayrılma kararı alan İngiltere hakkında da raporda ilginç bilgilere yer verildi. Aktarılan bilgilere göre, Brexit sonrasında İngiltere zenginlerini kaybetti. İngiltere’nin AB’den ayrılık kararı alması sonrasında ülke servetinden 1.5 trilyon sterlin silindi ve ülkedeki milyon dolarlık milyonerlerin sayısı tahminlere göre 406 bin kişiye geriledi.
Rapora göre, Türkiye’deki milyarder sayısı geçen yıla göre 2 kişi arttı ve böylece 29 kişiye çıktı. Raporda Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler grubunun küresel servetin yüzde 18’ini oluşturduğu ve bu ülkelerin küresel büyümeye yüzde 25’lik bir katkı sağladığı da belirtildi.
Servet dağılımında eşitsizliğin en yüksek olduğu ülkeler: