Ekonomi

Zenginleri Daha Fazla Zenginleştiren Para Teorisi: Voodoo Ekonomisi

Son yıllarda yayımlanan küresel raporlarda da şahit olduğumuz bir gerçek var: hem üretim araçları hem de para, artık sadece belirli bir kesimin elinde sabit bir şekilde toplanıyor ve bunun sonucunda da servet dağılımdaki eşitsizlik hızla artıyor.

Bu, mevcut ekonomik sistemlerin gerçeği ve bir trajedisi. Zira günümüzde yoksul ve orta sınıfın ülke yönetimlerindeki gücü gittikçe kayboluyor, bu kesimler temsil haklarını kaybederken, zenginler fazlaca güçleniyor ve kuralları da onlar belirliyor. Bu sebeple de zenginler giderek daha da güçleniyor ve zenginleşiyor.

Kötü haber şu ki işler iyiye gitmek yerine, daha da kötüye gidiyor. Dünyanın geleceği veya kendi geleceğiniz konusunda iyimser ya da kötümser olmayı tercih edebilirsiniz. Buradaki niyet, tamamen iyimserlikten yana.

Eğer zenginlere karşı savaşmak yerine siz de onlara katılmayı tercih ediyorsanız, okumaya devam edin. Çünkü zenginlik ya da yoksulluk gibi tüm hayatınızı derinden etkileyen veya etkileyebilecek herhangi bir şey varsa, o şey hakkında mümkün olduğunca fazlasını öğrenmeniz en iyisidir.

Voodoo Ekonomisi, Başkan Reagan’ın “Reaganomik” olarak bilinen ekonomi politikalarına atfen kullanılan bir terim olarak ortaya çıktı

Başkan Ronald Reagan

Kendi döneminde Başkan Ronald Reagan, vergi oranlarının düşürülmesini, harcamaların artırılmasını ve denk bütçelerin oluşturulmasını istiyordu. Büyük bir kesim ise bu isteklerin ancak “Voodoo Büyüsü” yapılarak gerçekleşebileceğini dile getiriyor ve Reagan’ın politikalarını “Voodoo Ekonomisi” terimini kullanarak eleştiriyordu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin 41. Başkanı George H.W. Bush da Başkan Ronald Reagan’ın “Reaganomik” (Reaganomics) olarak bilinen ekonomi politikalarını eleştirirken çoğunlukla Voodoo Ekonomisi terimini kullandı.

Voodoo Ekonomisi, devletlerin zenginleri daha fazla zenginleştirdiğinde, onların zenginliğinin alt sınıflara da damlayacağı kuramıdır

Zengin

Voodoo Ekonomisi (Voodoo Economics), devletin zengini daha zengin yaptığında, onların zenginliğinin az miktarda da olsa alt sınıflara damlayacağı kuramıdır. Teori, Aşağıya Damla Etkisi (Trickle Down Effect) olarak da biliniyor.

Benzer bir şekilde günümüzde pek çok devlet, zenginler için vergi indirimleri ve avantajlar sağlamaya devam ediyor.

Teori, iyi görünmesine rağmen ortaya çıkan kesin sonuç paranın zenginlerin elinde kaldığı ve daha fazla zenginleşmeye sebep olduğudur

Zenginlik

Teoriye göre, eğer zenginler daha fazla zengin olursa, paralarıyla daha fazla yatırım yapar ve böylelikle daha fazla iş olanağı yaratırlar. Bunun sonucunda da para, alt ve orta sınıflara akmasa da damlar.

Bu teoriyle paranın bir kısmı gerçekten aşağıya yani orta ve alt sınıfa akıyor ama ortaya çıkan en net sonuca göre para her halükarda zenginlerin elinde kalıyor. Haliyle paralarını nasıl kullanmayı tercih edecekleri de yine tamamen onların elinde oluyor. Diğer yandan bu olağanüstü imkanlar zenginleri güçlendiriyor ve onları yönetimlerde de söz sahibi yapıyor.

Sonuç olarak, Voodoo Ekonomisi kesin olarak zenginleri daha fazla zenginleştiriyor, bir miktar paranın alt ve orta sınıflara damlamasını da sağlıyor ama ne yazık ki sadece damlayan bir miktar parayla zenginlerin kolaylıkla elde ettikleri her şey, yoksul ve orta sınıfın ulaşamayacağı kadar pahalı olmaya devam ediyor.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir