Ekonomi

Yapay Zeka’nın En’leri: AI Liderliği için Küresel Yarışta Neler Oluyor

Dünya genelindeki birçok ülke, köklü şirket ve yüzlerce yeni girişim, yapay zeka (AI) alanına odaklanmış durumda. Üstelik küresel yarış git gide hız kazanıyor.

Küresel yapay zeka yarışında ülkeler söz konusu olduğunda, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin büyük ihtimalle (girişimler açısından, en azından) başarılı olacak gibi gözüküyor. Zira Çin yüksek teşviklerinin ardından, şu anda yapay zeka girişimlerinin %48’ine ev sahipliği yapıyor. ABD’de bu oran %38.

Fakat yarışta ABD ve Çin dışında birçok başka ülke daha var ve bu ülkeler hem işleri daha da kolay hale getirmek hem de girişimleri çekmek için sayısız teşvikte bulunuyor.

Adını Daha Sık Duyacağımız Ülke: Brezilya

Son yıllarda gerek ekonomi gerekse de siyasi anlamda sancılı bir süreçten geçen Güney Amerika ülkesi Brezilya, büyük olasılıkla yapay zeka alanında adını daha sık duyuracağa benziyor.

Analistler, yapay zekanın 2035’e kadar Brezilya’nın ekonomisine önemli bir büyüme katacağını ve ülke ekonomisine ek bir 432 milyar dolar getireceğini düşünüyor. Bu anlamda yapay zekanın en büyük katkısının, Brezilya bankalarının gelecekteki faaliyetlerinde özellikle de yapay zekanın yükseliş gösterdiği finans sektöründe olabileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, paylaşılan verilere göre Brezilya’da sene boyunca üretilen elektriğin yaklaşık %20’lik kısmı kaçak olarak kullanılıyor. Ülkenin en büyük enerji dağıtım şirketi Electrobras’ın kaçak elektrik sorununu çözmek için yapay zekayı kullanma planları olduğu biliniyor.

1.8 Milyar Dolar Yatırım Planlayan Ülke: Fransa

Fransa’da 29 Mart 2018 tarihinde düzenlenen ‘AI for Humanity’ başlıklı konferans, ülkenin küresel yapay zeka yarışına hızlı bir giriş yapmak istediğini gösterdi.

Konferansta konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümetin 2022 yılına kadar yapay zeka araştırmalarına 1.8 milyar dolar yatırım yapacağını, özel şirketler ve girişimlerin bu alandaki çalışmalarının da destekleneceğini açıkladı.

Halihazırda birçok teknoloji şirketi Fransa’ya yapay zeka alanında yatırım yapıyor. IBM, ülkede 400’e yakın yapay zeka uzmanı çalıştırırken, Samsung ülkede 100’den fazla Fransız araştırmacıyı istihdam ediyor. Google’ın sahip olduğu yapay zeka alanına odaklı DeepMind da bir süre önce kıta Avrupa’sındaki ilk ofisini Paris’te açmıştı.

Savaş Başlatma Olasılığı En Yüksek Ülke: Rusya

Yapay zekanın birçok kullanım alanı bulunuyor. Bunlardan en önemlisi de savunma sanayi. Yapay zeka teknolojisini savunma sanayinde kullanma niyetini her fırsatta açıkça dile getiren Rusya, kürsel yarışın en dişli oyuncularından biri olarak öne çıkıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yapay zeka konusunda “Yapay zeka üretiminde lider olan, dünyayı yönetecek” yorumunda bulunmuştu.

CNN’de yer alan Zachary Cohen imzalı yakın tarihli bir makalede, Rusya’nın gideceği yöne karar veren, radar verilerini analiz ederek kendi kendine ne kadar hızlanması ya da yükselmesi gerektiğini belirleyebilen robotlar geliştirdiği belirtiliyor.

Quartz’e göre, Rusya yapay zeka geliştirme ve araştırmalarına yılda 12,5 milyon dolar harcıyor ve bu harcamalarının çoğu yapay zeka destekli savaş jetleri ve otomatik ağır silahlar gibi askeri teknolojiler için yapılıyor.

Son olarak, bu alanındaki fırsatlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar, yapay zekaya yatırım yapmanın farklı yollarını ele aldığımız buradaki yayına bakabilirler.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir