Ekonomi

Doların Yükselişi Hangi Sektörleri Etkileyecek?

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasını takiben erken seçim düşüncelerinin yoğunlaşmasıyla dolar yükselişi hız kazandı. Dolar yükselir mi? diye düşünürken, dolar 2.83 TL bandına yerleşti.

Doların yükselişinin zam olarak dönüşü olup olmayacağı Eylül ayında kesinleşecek fakat kurların şimdiden etkilediği iki büyük sektör bulunuyor. Bu sektörler tüketici elektroniği ve otomotiv.

Geçtiğimiz son 1 yıla bakıldığında dolar TL’ye karşı yüzde 31, Euro ise yüzde 9.3 değer kazandı. Kur hareketlenmesi sebebiyle otomotiv sektöründe yaşanan zamlar bu durumu daha net ortaya çıkarıyor.

Bahsettiğimiz dönemde kur hareketleri cep telefonuna yüzde 31, televizyona yüzde 19.9, DVD oynatıcıya yüzde 19.2, fotoğraf makinesine yüzde 16.1, bilgisayar ve alt ürünlerine ise yüzde 13.2 zam getirdi.

Çoğunlukla Euro’ya bağlı hareket eden otomotiv fiyatları da Euro’daki artışın biraz daha altında zamlandı.

Dizel otomobillerin fiyatı yüzde 9.2 zamlanırken, benzinli otomobillerin fiyatı ise yüzde 5.9 zamlandı.

Kurun hareketli seyri ve doların yükselişi tüketici elektroniği başta olmak üzere otomotiv sektörünü de etkilemeye devam ediyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir