Yatırım

Gayrimenkul Yatırımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Husus

Ev, dükkan veyahut arsa gibi gayrimenkul yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı hususları önceden bilmeniz halinde daha doğru yatırımlar yapabilirsiniz.

Gayrimenkul (emlak) yatırımı yapmak emek gerektirir ve alıcı bu konuda çok bilgili değilse bazı ek zorlukları ortaya çıkarır. Yatırım sürecinde sürpriz engellerle karşılaşmamak için kapsamlı bir araştırma yapmak son derece önemlidir.

Gayrimenkule yatırım yaparken dikkat edilmesi gerekenlere ve nereden başlamanız gerektiğini öğrenmenizi sağlayacak önemli konulara göz atın.

Gayrimenkul alacağınız bölgeyi seçin ve araştırın

Gayrimenkul alımı yapacağınız bölgeyi seçtikten sonra kapsamlı bir araştırma yapmaya başlayın. En başta seçtiğiniz bölgenin demografik özelliklerini, istihdam potansiyelini, okullarını, suç oranını ve hava kirlilik ya da temizlik durumunu öğrenenin.

İlk araştırmanızı tamamladığınızda, seçeneklerinizi en düşük suç oranına, en düşük işsizlik oranına ve en yüksek istihdam potansiyeline göre daraltın. Böylece yatırım yapmaya uygun bir bölgedeki gayrimenkullerin listesini doğru bir şekilde oluşturabilirsiniz.

Hangisine yatırım yapmak istiyorsunuz: Ev, dükkan veya arsa mı?

Gayrimenkul yatırımcıları genellikle paralarını hangisi için kullanacağına önceden karar vermiş olurlar. Elbette bu, her zaman aynı tercihlerle olmak zorunda değil.

Bir konut yatırımı yapmayı düşünüyorsanız bile potansiyeli yüksek bir işyeri ya da arsa karşınıza çıkarsa fikrinizi değiştirmekten çekinmeyin, ancak araştırmanızı ilgili taşınmazın türüne göre yapmanız gerektiğini de unutmayın. Örneğin, bir arsa ve konut yatırımını değerlendirirken bilmeniz gerekenler çoğunlukla birbirinden farklı olacaktır.

Şu anda kararsız olabilirsiniz, ancak yatırım yapmak istediğiniz bölgeyi araştırmanız, karar vermenizi kolaylaştırabilir.

Gayrimenkulü görmek için bir ziyaret planı yapın

Genellikle çoğumuz Sahibinden veya Hürriyet Emlak gibi ilan sayfalarından ön araştırmalarımızı yapıyoruz. Fakat ilan sayfalarında yer alan bilgiler ya da kullanılan fotoğraflar her zaman gerçeği yansıtmamış olabiliyor.

İlan sayfalarındaki açıklamalara ve fotoğraflara uyduğundan emin olmak için her bir taşınmazı mutlaka ziyaret etmeyi düşünmeniz gerekir. Bunun için de uygun olduğunuz bir vakitte ziyaret planlaması yapın.

Birden fazla ziyaret yapmanız gerekiyorsa, aynı bölge ya da şehirde yer alan birbirine en yakın taşınmazları listeleyerek ve görüş için randevu saatlerini belirleyerek daha verimli bir ziyaret planlaması yapabilirsiniz.

Bölgede hangi hizmetlerin bulunduğunu öğrenin

Çöp toplama, su, kanalizasyon, internet ve kablolu hizmetlerin bölgede bunup bulunmadığını mutlaka öğrenenin.

İnternet ve kablolu hizmetler özellikle son yıllarda gayrimenkul alımı ya da kiralaması için tercih sebebidir. Daha önce başınıza geldi mi bilmiyorum fakat büyükşehir merkezlerinde bile çoğu zaman “port yetersizliği var” denilerek internet hizmeti sağlanamayabiliyor. Sırf bu sebepten harika evler bulmalarına rağmen internet hizmeti alamayacakları için ev kiralamaktan vazgeçen onlarca kişinin varlığına şahit oldum.

Konutlarda olduğu kadar aynı şekilde bir işyeri için de internet hizmeti oldukça önemlidir.

Gayrimenkul kontrolünü yapın

Bunu ücret karşılığı yapan emlak firmalarıyla da çözüme ulaştırabilirsiniz, ancak ücret ödemeden de kontrol yapmak mümkündür. Örneğin bir konut yatırımı yaptığınızı düşünelim. İlgili konutu oturmak için aldığınızı düşünün ve eksiklerine göz atın.

Su ve elektrik tesisatı ne durumda, hasar ve tamir gerektiren herhangi bir şey var mı, boya yaptırılması gerekiyor mu kontrol edin. Yani ‘bugün taşınmaya kalksaydınız mevcut eksikler için cebinizden ne kadar para çıkacaktı?’ sorusunu sorun, masrafları hesaplayın ve not edin.

Bir teklif vermeden önce olası tüm masrafları değerlendirin

Hasar, tamirat gerektiren tüm durumlar ve masraf çıkarabilecek tüm detaylar da dahil olmak üzere ilk teklifi değerlendirmeden ya da teklif vermeden evvel olası tüm masrafları gözden geçirin.

Satıcıya bu masrafları karşılaşması ya da problemleri gidermesi için teklifte bulunabilirsiniz. Çoğu satıcı, satmak üzere olduğu gayrimenkulde bu sorunlarla çok fazla uğraşmak istemeyecektir. Böyle bir durumda satış fiyatını düşürmek hem fırsat hem de en iyi yol olacaktır.

Gayrimenkulün banka kredisine uygunluğuna, tapuda yer alan bilgilerine ve deprem yönetmeliğine uygunluğuna dikkat edin

Satın alacağınız gayrimenkulün banka kredisi kullanılarak satın alınmaya uygun olup olmadığını kontrol edin.

Mutlaka tapuda yer alan bilgileri de kontrol etmeniz önemlidir. Örneğin100 metrekare olduğu belirtilen bir gayrimenkul, tapuda 80 metrekare olabilir. Bu sebeple satın almadan önce tapu bilgilerini de kontrol etmeniz önemli olacaktır.

Satın alacağınız gayrimenkulün deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş olması da önemlidir. Bu detayı da göz ardı etmemeniz gerekir.

Gayrimenkulü düşük fiyattan satın alıp, değeri arttığında satmanız gerektiğini unutmayın

Gayrimenkule yatırım yaparken dikkatli olmanız gereken bir diğer durum, ne kadar parayla yatırım yapacağınız ve öte yandan da, satın alacağınız gayrimenkulün size ne kadar zamanda ne kadar kazanç sağlayacağıdır.

Emlak yatırımlarında kısa zamanda çok kazanç elde etmek beklenebilir, fakat bu çoğu zaman riskli bir beklentidir. Bu sebeple de gayrimenkulün değeriyle, geçen süre doğru orantılı bir şekilde artmalıdır.

Son olarak, gayrimenkul yatırımında yüksek seviyede kazanç sağlamak için taşınmazı düşük fiyata satın alıp, değeri yükseldiğinde satmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir