Genel Haberler ve Makaleler

Bölünmenin Ardından: Güney Kore ve Kapitalizm

Güney Kore’nin başkenti Seul, dünyanın en dikkat çeken şehirlerinden biri. Göz kamaştıran gökdelenlerle dolu: modern, uzun ve sürekli gelişen gökdelenler… Bu, Güney Kore’nin ve yaklaşık 51 milyon Güney Korelinin şaşırtıcı ilerlemesinin en belirgin işareti.

Kapitalizm ve komünizm, Kore topraklarında son kez çarpıştığında, ülke Afrika’nın en yoksul bölgelerinden bile daha kötü durumdaydı. Yapılan tercihler, bazılarını ödüllendiriyorken, bazılarını da cezalandırıyor. Kore Savaşı’ndan sonra üç yıl süren çatışma bittiğinde, bugün Han Nehri üzerindeki mucize, Güneylilerin ödülü oldu.

Güney Kore, benzeri görülmemiş bir hızda fakirlikten refaha ulaştı, şimdi Avrupa Birliği’ndeki ortalama refahı bile aşıyor.

Güney Kore, Seul

Başkent Seul bu şaşırtıcı değişimin önemli bir işareti, burası Güneylilerin ödülü olan mucize değişimi simgeliyor. Patlayan plastik cerrahı sektörü, Han Nehri üzerindeki finans şirketleri ve Samsung marka akıllı telefonlarına yapışmış modaya uygun giyinen insan ordusundan bunu rahatlıkla anlayabiliyoruz.

Kuzey’de temel gıda ürünleri dahi bulunamazken, Güney’in sokakları sayısız restoranla dolu; ülkenin geleneksel buharda pişmiş baharatlı domuz eti ve deniz ürünleri Güney Kore halkının favori yiyeceklerinden.

Güney Kore Seul Yiyecek

Kapitalizm teknolojiyi de geliştiriyor. Haliyle Güney Kore denince akla ister istemez teknoloji de geliyor. Samsung, LG, Hyundai, KIA gibi dünyaca ünlü markaların anavatanı burası ne de olsa. Dünyanın en hızlı internet erişimine sahip olan ülkede metrolarda dahi kesintisiz kablosuz bağlantı mevcut.

Uluslararası Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporlarına göre Güney Kore toplumlar ortalamasına göre en yüksek IQ oranına da sahip. Kapitalizmin geliştirdiği teknoloji Kuzey’de olduğu gibi sadece nükleer teknolojiyi ilerletmiyor yani.

Güneyliler biraz bize de benziyor. En az bizim kadar fazlaca dizi izliyor ve hatta dizilerini dünyaya ihraç ediyorlar. Dizi keyfini de kapitalizme borçlular, elektronik iletişim kapitalizmin doğasında var…

Güney Kore Dizileri

Araştırmalara göre, Güney Kore’de ortalama insan boyu kadınlarda 1.62, erkeklerde ise 1.75 metre. Kuzey Kore’den güvenilir veriler elde etmek zor, ancak yapılan araştırmalar, ortalama olarak, Kuzeylilerin güneydeki kuzenlerinden üç ila sekiz cm daha kısa olduklarını ortaya koyuyor.

Olağanüstü bir hızla kısa sürede fakirlikten refaha ulaşan Güney Koreliler, üretim- tüketimde, özgürlüklerinden, fiziklerine kadar her şeyde kapitalizmle güç buluyorlar. Çetin bir mücadele sonunda kendi tercihlerinin en büyük ödülü bu oldu.

Şüphesiz, şefini İran’dan ince havyar ve Fransa’dan konyak getirmesi için gönderdiği bir despot tarafından yönetilmedikleri için şanslılar.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir