Genel Haberler ve Makaleler

Beyaz Petrol Olarak da Bilinen Lityum Hakkında 6 Bilgi

Beyaz petrol olarak da bildiğimiz lityum, cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi modern dünya teknolojilerine güç veren bir element.

Yüzde 80’i Güney Amerika’da ‘lityum üçgeni’ olarak adlandırılan bölgeden çıkarılan lityum arzının, 2023 senesine kadar talebi karşılayamayacağı tahmin ediliyor.

Lityum hakkında birkaç kısa bilgiyi bu yayında bulabilirsiniz.

1. Dünyadaki lityum rezervlerinin yüzde 80’i lityum üçgeni olarak isimlendirilen bölgede bulunuyor

Güney Amerika

Güney Amerika ülkesi Şili dünyanın en büyük lityum yataklarına sahip. Dünyadaki lityum rezervlerinin yüzde 80’i lityum üçgeni olarak da adlandırılan Şili, Arjantin ve Bolivya’da bulunuyor. Üretim konusunda Avustralya da önemli bir yere sahip.

2. Dünyanın en geniş lityum yatakları Şili’de yer alıyor

Şili

Şili’nin Atacama Çölü dünyanın en kurak yerlerinden biri. Bu geniş ve çorak arazi insan yaşamı için pek uygun olmasa da Atacama Çölü milyonlarca yıldır And Dağları‘ndan yeraltına sızan mineraller bakımından oldukça zengin. Bu nedenle Şili dünyanın en geniş lityum yataklarına sahip. Bu bölgenin iklim koşulları da lityum madenciliği açısından oldukça uygun.

3. Şili’de lityum madenciliği ve üretimin büyük çoğunluğunu SQM ve Rockwood yapıyor

Maden

Atamaca’da lityum madenciliği ve üretimi işini çoğunlukla SQM adlı yerel ve Rockwood adlı yabancı bir şirket yapıyor. SQM seksenlerde General Pinochet döneminde özelleştirildi. Yakın zamanda da Amerikan kimya firması Albermarle Corp, 6 milyar dolar ödeyerek Rockwood’u satın aldı ve lityum çıktısını üç katına çıkarma girişimlerinde bulundu.

Lityum buharlaştırma işlemi sonrasında atık ürün olarak tuz kalıyor ve galonlarca yağlı sıvı lityum daha sonra işlenmek için tırlara yükleniyor. Şili, çıkarılan lityum üzerinde de oldukça katı bir kontrole sahip.

4. Lityum, modern dünyanın teknolojilerine güç sağlıyor

iPhone

Beyaz petrol olarak da bilinen lityum, modern dünyanın teknolojilerinin gücünü sağlayan bir element. Bu açıdan değerlendirildiğinde her biri farklı katrilyonlarca dolarlık sektörlerin ayakta kalması bu elemente bağlı. Lityum, ana olarak cep telefonu, tablet, dizüstü bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi ürünlerin şarj edilebilen bataryalarının yanında ilaç sektöründe de yoğun olarak kullanılıyor.

5. Öngörülere göre, 2023 yılında lityumun mevcut arzı talebi karşılamaya yetmeyecek

Lityum

Petrol fiyatlarında artış beklenmesi üzerine alternatif yakıtlı araçlara artan bir talep de zaten oldukça önemli olan lityumun değerini daha fazla artırıyor. Bu nedenle doğal bir kaynak olan lityuma olan talep de küresel olarak hızla artıyor. 2023 yılında lityum arzının talebi karşılamayacağı öngörülüyor.

6. Tesla, BMW ve Samsung gibi dev şirketler lityum araştırmalarını genişletiyor

Tesla

Tesla, Nissan ve BMW gibi otomobil şirketleri elektrikli araba endüstrisinde önde geliyor ve tüm bu şirketler Şili’de araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Alman Daimler de bir süre önce yeni bir lithium-ion fabrikası açacağını duyurmuştu. Samsung ve Foxconn başta olmak üzere cep telefonu üretici ve imalatçıları da en önemli lityum alıcıları arasında bulunuyor.

(Photo credit: Image courtesy of NYU’s Jerschow lab.)

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir