BlogYatırım

Risksiz Yatırım Önerisi: Hazine Bonosu

Risksiz yatırım konusunda tavsiye arayanlar için hazine bonosunu tanıtacağım. Hazine bonosunun ne olduğunu ve hazine bonosuna nasıl yatırım yapacağınız konusunda sizleri bilgilendireceğim. Bu yayını okuduktan sonra hazine bonosuna yatırım konusunda aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacaktır fakat her zaman söylediğimiz gibi konu hakkında sorularınız olursa yorumları kullanarak ulaştırabilirsiniz.

Hazine Bonosu Nedir?

Hazine Bonosunu tanımlamadan önce bononun ne olduğunu tanımlamak isterim. Bono, kabaca borçlanma senetleridir diyebiliriz. Hazine Bonosu ise, Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin çıkarmış olduğu ve bir yıldan kısa vadelerle borçlanması demektir. Yani sizler hazine bonosuna yatırım yaptığınız zaman devlet size borçlanmış olacaktır.

Hazine Bonosu Nasıl Kazandırır?

Devlet, hazine bonosu yardımıyla sizlerden faiziyle borç para alır ve vadesi geldiğinde size aldığı borcu faiziyle geri öder. Hazine bonosunun vadesi bir yıldan kısadır fakat, bunun dışında üç veya altı ay gibi vade seçenekleri de mevcuttur.

Hazine Bonosu Güvenli Midir?

Hazine bonosunun devlet güvencesi vardır. Yani hazine bonosunun risksiz önemli bir yatırım alternatifi olduğunu söyleyebiliriz. Hazine bonosu aldığınız zaman devlet size borç verdiğiniz anapara ve faizini vadesi geldiğinde ödeyeceğine dair söz vermektedir. Ülkemiz ilk olarak 1854 yılında bono vermeye başlamış ve verdiği tarihten bu zamana kadar sözünde durarak borçlarını ödemiş. Bunu neden söyledim çünkü, dünya tarihinde borç alıp, ödemeyen devletlerde vardır. Örneğin, 2001 yılında Arjantin hükümeti moratoryum ilan ederek borçlarını ödeyememiştir. Lakin dediğim gibi bizim devletimiz tarihinde böyle bir şey olmadığı için hazine bonoları güvenilir ve risksiz yatırım araçlarından biridir.

Düzeltme: Bir okurumuzdan gelen bilgilendirme üzerine düzeltme yapmam gerekti. Türkiye Cumhuriyeti, 1958 yılında moratoryum ilan etmiş ve borçlarının 1971 senesine kadar taksitlendirilmesini istemiş ve belirttiği tarihte ödemelerini yapmıştır. Yani borçlu kalmamıştır.

Hazine Bonosu Nereden Alınır?

Hazine bonosu bankalar veya aracı kurumlardan alınabilir. Hazine bonosunun fiyatı ülkemizin kredi notu, faiz ve enflasyon oranına göre belirlenmektedir. Hazine bonosunu aldığınız zaman vadesini beklemek zorunda da değilsiniz, hazine bonosu alınıp satılabilir. Yani vadesi gelmeyen bir bonoyu bugün satmanız mümkündür. Bu alım satımlarda bono fiyatını etkileyebilmektedir.

Hazine Bonosunun Yararları Nelerdir?

Hazine bonosu; devlet garantilidir, likittir, emanet hesaplarda bedelsiz saklama hizmeti sunulur, yüksek sabit getiri sağlar ve en önemlisi de en başında söylediğim gibi risksizdir.

Bütün dünya devletleri bu sistemi uygular ve borçlanırlar. Bir ülkenin borçlanması, geleceğe yönelik o ülkenin finansal konuda olumluluğunun göstergesidir. Risksiz bir yatırım alternatifi arıyorsanız hazine bonosunu düşünmenizi öneririm.

7 Yorum

  1. Hazine bonolarını bankalar karşılıksız satarlar müşteri bilemez. banka batarsa tmsf güvencesinde degil. Hazine bonolarını bankalar acıga satıyor battığı zaman karşılıksız oldugu gerekçesiyle magdur olunur.

  2. Hurmatli Arqadashlar, Ban ozbek vatandashiyim, Hazine bonosi ila ilgili 2 tane sorovim var. Yardamchi olsani cok sevinir idim. 1) Hazine bonosiya USD dollar uzarinden yatirim yapa bilirmiyim? 2) En az yatirim ureni qach? (yani 100 bin, 200 bin dolar?) Chok teshekkurler jevabiniz icin.

    1. Merhaba,

      Ülkemizde Hazine Bonoları TL cinsinden satılmaktadır fakat USD birimi destekleyen bazı ETF’ler de mevcuttur. Minimum yatırım tutarı ise bulunmamaktadır. Farklı bir sorunuz olursa tekrar yazabilirsiniz.

  3. Geçmişte hazine bonosu yatırımı yapmıştım. Öneririm. Herhangi bir kaybı yok riski de yok.

  4. Hazine Bonosu yada Devlet Tahvili aynı şey. Ben Ziraat Bankası’ndan alıyorum genelde. Bu arada İş Bankası’ndan da yazı geldi bono veriyormuş. Yani bono sadece devletten alınmıyor özel bankalar, kurumlarda bono verebiliyor. Eğer bu yönde yatırım yapmayı düşünen arkadaşlar varsa araştırsınlar derim. Yazı için teşekkürler.

  5. Hazine bonosu en iyi yatırım yöntemlerinden biridir yazınıza sonuna kadar katılıyorum ama yazı içersinde bir yanlışlık söz konusu. Türkiye Cumhuriyeti 1958 yılında moratoryum ilan etmiştir. Aldığı borçları 1971 yılına kadar taksitlendirerek ödemek durumunda kalmıştır. Yani iyi yanından bakacak olursak, bilgi konusunda küçük bir yanlışlık var olsa da devletimiz borçlarını ödemiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu