Genel Haberler ve Makaleler

KOSGEB Destekleri İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

KOSGEB, girişimcilik destekleri ile kendi işini kurmak isteyen girişimcilere destek olmaya devam ediyor. KOSGEB’in yeni girişimcilerin faaliyet gösterdikleri ya da faaliyete başlamak istedikleri sektöre göre değişen maddi destek tutarları geri ödemesiz olarak veriliyor.

Bu çerçevede, hayata geçirilen KOSGEB destekleri arasında yer alan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı sayesinde geleneksel girişimciler 60.000 TL ve ileri girişimciler ise 370.000 TL’ye kadar maddi destek alabiliyor.

KOSGEB Nedir?

Kısaca KOSGEB olarak bilinen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı bir kamu kuruluşudur. Kuruluş, ülkemizde bulunan küçük veya orta ölçekli işletmeleri etkin kılmak, ekonomi içerisindeki rollerini artırmak ve rekabet etmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

KOSGEB misyon ve amaçları doğrultusunda hem küçük hem de orta ölçekli işletmeler için destek programları hazırlıyor. Böylece yeni girişimlerin kuruluş aşaması desteklerinden mevcut işletmelerin AR-GE ihtiyaçlarına kadar pek çok konuda maddi yardım veriyor.

Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Nedir?

Girişimciliği geliştirme destek programı, girişimcilerin işlerini kurma ve bu süreci doğru bir şekilde yöntemlerini sağlama amaçları doğrultusunda veriliyor. Bu programda iki tür destek bulunuyor: geleneksel girişimci desteği ve ileri girişimci desteği.

Buna göre geleneksel girişimci desteği programına katılan girişimciler 60.000 TL’ye kadar destek alabilirken, ileri girişimci desteği programına katılan girişimciler ise 370.000 TL’ye kadar destek alabiliyor.

Geleneksel Girişimci Desteği

Geleneksel girişimci desteği programı kapsamında destekler kuruluş desteği ve performans desteği olarak veriliyor. Destekler başvuru tarihi itibarıyla son bir sene içinde kurulan işletmelere veriliyor.

Kuruluş Desteği

Kuruluş desteğinde gerçek kişi statüsünde kurulan işletmeler 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmeler de 10.000 TL’ye kadar destek alabiliyor.

Performans Desteği

Performans desteği iki ayrı dönemde ve tamamlanan prim günlerine göre veriliyor. Desteğin başlangıç tarihi itibarıyla ilk senenin sonuna kadar olan dönem birinci performans dönemi, son gününden ikinci senenin sonuna kadar geçen süre ise ikinci performans dönemini ifade ediyor.

Birinci Performans Dönemi:

  • 180-539 toplam primi olan işletmeye 5.000 TL
  • 540-1079 toplam primi olan işletmeye 10.000 TL
  • 1080 ve üstü toplam primi olan işletmeye 20.000 TL

İkinci Performans Dönemi:

  • 360-1079 toplam primi olan işletmeye 5.000 TL
  • 1080-1439 toplam primi olan işletmeye 15.000 TL
  • 1440 ve üstü toplam primi olan işletmeye 20.000 TL

İleri Girişimci Desteği

İleri girişimci desteği kapsamında; kuruluş desteği, performans desteği, makine teçhizat ya da yazılım desteği ve işletme koçluğu desteği veriliyor. Program şartlarına göre işletmelerin başvuru tarihi itibarıyla son bir yıl içinde kurulmuş olması gerekiyor.

Kuruluş Desteği

İleri girişimci desteği programına katılan gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere 5.000 TL ve sermaye şirketi statüsünde kurulan işletmelere 10.000 TL destek sağlanıyor.

Performans Desteği

İleri girişimci desteği programında da iki performans dönemi bulunuyor ve maddi destekler tamamlanan toplam prim günlerine göre veriliyor. Desteğin başvuru tarihi ilk senenin sonuna kadar olan dönem birinci performans dönemi olarak ifade edilirken, son gününden ikinci yılın bitimine kadar geçen süre de ikinci performans dönemini olarak ifade ediliyor.

Birinci Performans Dönemi:

  • 180-539 toplam prim için işletmeye 5.000 TL
  • 540-1079 toplam prim için işletmeye 10.000 TL
  • 1080 ve üstü toplam prim için işletmeye 20.000 TL

İkinci Performans Dönemi:

  • 360-1079 toplam prim için işletmeye 5.000 TL
  • 1080-1439 toplam prim için işletmeye 15.000 TL
  • 1440 ve üstü toplam prim için işletmeye 20.000 TL

İleri Girişimci Makine Teçhizat ve Yazılım Desteği

İleri girişimci desteği kapsamında işletmelere makine, teçhizat ve yazılım desteği de veriliyor. Bu destekler belirli düzeylere göre belirleniyor. İşletmelerin teknoloji düzeylerine göre alabilecekleri destek tutarları şu şekilde:

  • Orta düşük teknoloji düzeyi 100.000 TL
  • Orta yüksek teknoloji düzeyi 200.000 TL
  • Yüksek teknoloji düzeyi 300.000 TL

Programa başvuru yapan işletmeler bu teknoloji düzeylerine göre makine, teçhizat ya da yazılım için yukarıda belirtilen tutarlarda maddi destek alabiliyor.

Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği

Son olarak, ileri girişimci desteği programına başvuru yapıp onay alan işletmeler 10.000 TL’ye kadar danışmanlık ve işletme koçluğu desteği de alabiliyor. Böylece işletmelere danışmanlık, işletme koçluğu ve mentörlük yardımı sağlanıyor.

KOSGEB Başvuru Nasıl Yapılır?

Girişimciliği geliştirme destek programı başvurusu KOSGEB üzerinden yapılıyor. Başvuru sürecini beş adımda tamamlamak mümkün oluyor. Şu adımları izlemek yeterli oluyor:

  1. İşletme kayıt işlemlerini tamamlar
  2. KOSGEB adresine girerek başvuru formlarına ulaşır
  3. Başvuru formları doldurularak KOSGEB’e iletilir
  4. KOSGEB başvuruyu inceler
  5. Başvuru onaylanırsa destek süreci başlatılır

Öncelikle işletmelerin kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor. Kayıt işlemlerini tamamlayan işletmelerin www.kosgeb.gov.tr adresine girerek destekler seçeneğinde yer alan Girişimciliği Geliştirme Destek Programı sayfasına girmeleri gerekiyor. Bu sayfada bulunan başvuru formlarının doldurularak işletmenin onay sürecine girmeleri gerekiyor. Başvurusu onaylanan işletmelere taahhütname gönderiliyor. Onay tarihi itibarıyla işletmelerin kayda alındığı tarih program başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir