ABD’nin Rakip Tanımayan Teknoloji Zenginleri
Bu tarz yayınlarımda her zaman ilk hamle avantajının faydalarını vurguluyorum, ilkler her zaman her sektörde kazandırıyor. Hele ki bunu teknoloji sektöründe yapıyorsanız ve elinizdeki avantajlarınızı iyi kullanabiliyorsanız tek başınıza rakip tanımaz bir zengin olabiliyorsunuz. Biraz aşağıda yer alacak olan teknoloji zenginleri listesine girmese de, aylar önce Pete Cashmore‘u ve başarılı blogu Mashable‘ı anlatmıştım. O da ‘ilk hamle’ kuralından yararlanıp hatırı sayılır teknoloji zenginlerinden olmuştu. Pete’i bu başarıya götüren başlangıçta küçük bir blog ve uyguladığı verimli stratejilerdi. Şimdi ABD’de oldukça zengin, popüler bir şahsiyet. Aşağıdaki ‘rakip tanımayan’ zenginlerin yolu biraz inişli çıkışlı olsa da Pete örneğini daha ulaşılabilir gördüğümden yer buldukça hatırlatmaya çalışıyorum fakat Pete, listede değil.
ABD’nin rakip tanımayan teknoloji zenginlerinin en belirgin ortak özelliği: ilk hamle! ya da diyelim ki, ilk hamle ve verimli strateji!
Kısaca
Bill Gates – Serveti: 80,7 Milyar Dolar

Bill Gates, Microsoft’u kurdu. Yaklaşık olarak 20 yıldır, dünyanın en zenginleri listesine giriyor. Her sabah uyandığında bankasındaki nakitleri, evleri, arabaları her şeyiyle zengin! Uyuyor ve yine zengin uyanıyor. Yani Bill Gates demek zenginlik demek. Zenginliğin bilinmeyen eş anlamlısı belki de budur. O teknoloji sektöründe her genç girişimci için bir idol.
Larry Ellison – Serveti: 51,6 Milyar Dolar

Larry Ellison, en zengin teknoloji insanları arasında 2. sırada. Forbes’e göre dünyanın en zengin 5. adamı. Ellison, Microsoft’tan sonraki en büyük ikinci yazılım şirketi kabuledilen Oracle’ı kurdu. Günümüzde 145’in üzerinde ülkede faaliyet gösteren şirketin, 380 binden fazla müşterisi ve 120 binden fazla çalışanı bulunuyor. Şimdilerde Ellison’ın en büyük hobilerinin jet uçakları ve yat yarışları olduğu söyleniyor. E olsun artık.
Mark Zuckerberg – Serveti: 33,2 Milyar Dolar

Mark Zuckerberg, görünürde ‘ilk hamle’ kuralına uymuyor ama teknik açıdan burada olmak onun hakkı. Var olanı geliştirmek de bir girişimcilik modeli ve Mark tam olarak bunu yaptı. Ondan önce de arkadaşlık siteleri vardı lakin o, adeta bu modeli zirveye oturttu. Ne yaptığını hepimiz biliyoruz, Facebook’u kurdu. Sadece 30 yaşında olan Mark Zuckerberg yaklaşık 33,2 milyar dolar değerinde şaşırtıcı bir servete sahip. Şu anda Whatsapp, Instagram gibi milyonlarca kişinin kullandığı uygulamaların da sahibi. Aynı zamanda hatırlatayım bu servetin temelini sadece 23 yaşındayken attı.
Larry Page – Serveti: 31,7 Milyar Dolar

Google’ın bir diğer kurucusu kabul edilen Larry Page’in şirket içinde ortağı Sergey Brin’den daha fazla aktif rol aldığını söylemek yanlış olmaz. Genç yaşta teknolojiye oldukça ilgi duyan Larry, Stanford’da yüksek lisans yaparken arkadaşı Sergey Brin ile Google kurdu. Larry, dev arama motorunun en bilinen algoritması olan Pagerank, arama sayfalarındaki dizin görünümü ve Google’ın şu anki sade tasarımının mimarıdır.
Jeff Bezos – Serveti: 31,5 Milyar Dolar

Jeff Bezos Amazon’un kurucusudur. İlk başlarda sadece internet üzerinden kitap satışı yapsa da zamanla Amazon’u dünyanın en büyük çevrim içi perakendesi haline getirmiştir. Ayrıca Bezos, tabletler (Amazon Kindle & Fire), cloud computing hizmeti, e-kitaplar gibi girişimlere öncülük etmiştir. Bugün, Amazon teknolojisini kullanan binlerce web sitesi de bulunmaktadır. Tüm bu başarılarla birlikte Jeff Bezos 31,5 milyar dolarla büyük bir servet sahibi olmuştur.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »