Amerikalılar her yıl milyarlarca dolarlık gıdayı çöpe atıyor
Yiyecek ve gıda israfı çoğumuzun pek sık düşünmediği bir konu ama etkileri ve yansıttığı çelişkiler can sıkıcı boyutlarda. Özellikle de 318,9 milyon nüfusuyla tüketimin oldukça yüksek boyutlarda olduğu Amerika’da…
Motley Fool‘da yayımlanan konuyla ilgili bir makaleye göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 99 milyar dolarlık gıda maddesi çöpe gidiyor.
Peki, ortalama bir ABD’li ne kadar yiyecek israf ediyor?
Washington merkezli Amerikan kimya şirketleri birliği American Chemistry Council’ın araştırmasına göre, ABD’de ortalama bir hanede her yıl 640 dolarlık yiyecek çöpe gidiyor ve Amerikalıların dörtte üçü aylık olarak gıda çöpe atma rutini gerçekleştirdiklerini kabul ediyor. ABD İş İstatistikleri Bürosunun verilerine göre, Amerika’da ortalama bir hanede, gıdaya 2015’te 4,015 dolar harcamış ve satın alınan yiyeceklerin yüzde 16’sı da çöpe atılmış.
Bu yiyecek israfının sebepleri neler
Ohio Üniversitesi’nin araştırma ve anketlerine göre, yiyecek israfına sebep olan bazı durumlar şu şekilde sıralanıyor:
- Amerikalıların yüzde 86’sı son kullanma tarihi geçen gıdaları zehirlenme veya hastalanma ihtimaline karşı çöpe atıyor.
- Yüzde 59’u yemek israfının sürekli taze ve daha güzel yemekler yiyebilmek için ‘gerekli’ olduğunu düşünüyor.
- Amerikalıların sadece yüzde 42’si de gıda israfını para israfının başlıca kaynaklarından biri olarak görüyor.
Gıda israfının engellenmesi için önerilen bazı çözüm yolları
Gıda israfına çözüm için gıda alışverişi ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi en önemli yol olarak gösteriliyor. Toplu gıda alışverişinin daha az maliyetli olduğu, tasarruf sağladığı düşünülse de bunun daha fazla yemeye ve daha fazla israfa sebep olduğu da biliniyor. Araştırmaya katılan katılımcıların da çoğu bu yönde görüş belirtiliyor. Çok fazla yemenin ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kişisel bütçede oluşturduğu zarar maliyetinin de konunun uzandığı bir diğer önemli boyut olduğunu eklemek gerekiyor.
Araştırmaya göre, sırf indirim olduğu için ihtiyaç olmayan gıdaların alınması da israfın başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Alışverişlerin daha planlı hale getirilmesi ve tüketim alışkanlıklarının daha iyi bilinmesi gereksiz alışveriş yapmanın önüne geçebilecek önlemler arasında gösterilirken, son kullanım tarihleri konusunda aşırı titiz olmanın da çok doğru olmadığı ve bunun yiyecek israfının diğer önemli sebepleri arasında bulunduğu, sadece son tüketim tarihlerine takılı kalmak yerine gıdaları çöpe atmadan önce tadarak, koklayarak karar vermenin çok daha mantıklı bir yöntem olduğu belirtiliyor.
Son tüketim tarihi birkaç gün geçtiyse çoğu zaman bu gıdalar bozulmadığının ve gıdaları dondurmanın da tüketim ömürlerini uzatmanın başka bir yolu olduğunun altı çiziliyor. Özellikle gereğinden fazla alışveriş yapıldığı durumlarda ise dondurucular kullanılarak gıda maddelerin ömrünün uzatabileceği, gıda israfına çözüm olarak gösteriliyor.