‘Mutluluğun fiyatı’ Angus Deaton’a Nobel Kazandırdı
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Alfred Nobel anısına dağıtılan Sveriges Riksbanks Ekonomi Ödülü’nün sahibini açıkladı.
İngiliz Ekonomist Angus Deaton, “Mutluluğun kaç para ettiğini” belgelediği Dünyada Gelir, Sağlık ve Refah: Gallup Dünya Anketi çalışmasıyla Nobel Ekonomi Ödülü aldı.
Princeton Üniversitesi’de Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler profesörlüğü yapan 69 yaşındaki Ekonomist Angus Deaton’ın Dünyada Gelir, Sağlık ve Refah: Gallup Dünya Anketi¹ çalışmasından elde edilen kanıtlar 2008 yılında yayımladığı en ünlü çalışması olarak biliniyor.
Angus Deaton, 2013 yılında yayımladığı Büyük Kaçış: Sağlık, Servet ve Eşitsizliğin Kökeni² adlı kitap, yayımlandığı yıl oldukça ilgi çekmiş ve beğenilmişti. Deaton; yoksulluk, refah ve tüketim üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü. Deaton’ın yaptığı çalışma para ve mutluluk arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.
Deaton’ın 2008 yılında 450 bine yakın ABD Vatandaşının katılımıyla yaptığı araştırma, 75 bin Amerikan Doları yıllık gelirin günlük yaşantılarda mutluluğu getirebildiği sonucunu ortaya çıkardı. Ayrıca araştırmada bu gelirden daha fazla elde edilen gelirin mutluluk getirmediği de ortaya koyuldu.
Yaptığı çalışmalar Deaton’a Nobel’in yanı sıra 978 bin dolar para ödülünü de kazandırdı.
Ayrıca bu yıl, İstanbul Üniversitesi mezunu Türk asıllı Aziz Sancar, İsveçli Tomas Lindahl ve ABD vatandaşı Paul L. Modrich Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.
Açıklamalar
¹ Araştırma: Income, Health, and Well-Being around the World: Evidence from the Gallup World Poll.
² Kitap: The Great Escape: Health, wealth and the origins of inequality.