Hisselerini Değerlendirirken AR Planlarını Göz ardı Etmemeniz Gereken 4 Şirket
Şu anda dünya genelinde Artırılmış Gerçeklik (AR – Augmented Reality) teknolojisiyle uğraşan pek çok şirket var.
Yatırımcıların, özellikle bazı şirketlerin hisselerini değerlendirirken artırılmış gerçeklik planlarını da göz ardı etmemesi gerekiyor. Çünkü bu yeni teknoloji pazarının yakın gelecekte, neredeyse 5 yıl içinde yaklaşık 120 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Pazardaki büyüme beklenen boyutlara ulaştığında, yüksek bir ihtimalle pazardaki hakimiyeti ele alacak bazı şirketlere ve VR planlarına göz atmaya başlayın.
İçindekiler
Bu yıl, F8 konferansında Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, geliştiricilerin şirketin Facebook uygulaması içinde başlattığı yeni Camera Effects platformundan bahsetti. Bu platform, geliştiricilerin AR teknolojisi vasıtasıyla etkileşimli kamera efektleri tasarlamalarını sağlıyor. Platform içerisinde yer alan Frames Studio, profil fotoğraflarında ya da Facebook Kamera’da kullanılabilen tasarımlar oluşturmayı sağlarken, AR Studio ise fotoğraflarda veya bir canlı yayında hareketli tasarımlar oluşturmayı sağlıyor.
Şirketin ne yaptığını görmek için aşağıdaki videoyu izleyin:
Zuckerberg, markaların kendi filtrelerini şimdilik ücretsiz yaratmalarına imkan vermek için AR Studio’yu açtı, ancak daha sonra tanıtım için ücretlendirme yapabilir (Snap’in zaten yaptığı gibi).
AR Studio’nun yanı sıra, şirket kendi AR donanımını geliştirmeyi de planlıyor ve bunun için de özellikle saydam gözlüklerle ilgileniyor. Zuckerberg, Recode’a Mayıs ayı başında verdiği bir röportajda bundan bahsetmişti. Gözlükler sayesinde yüksek olasılıkla gerçek dünyada gördüklerimiz, sanal görsellerle farklı bir boyuta ulaşmış olacak.
Şirketin AR vizyonu hala biraz uzak olabilir lakin F8 konferansında bahsedilenlerle büyük bir adım atılmış oldu.
Snap
Snapchat uygulaması kendi kamera filtreleri ile zaten biliniyor ve diğerleri tarafından sıklıkla kopyalanıyor. Snapchat’in şirketi Snap, geçtiğimiz yıl İsrailli AR şirketi Firm Cimagine‘i satın almış ve şimdiye kadar AR filtreleriyle ortaya koyduğu başarılı işi daha da ileriye taşımıştı. Snap, AR üzerinde oldukça sıkı çalışıyor ve yeni özellikleri ardı ardına uygulamaya eklemeye devam ediyor.
Ayrıca, Facebook’tan farklı olarak, Snap’in kendi gözlükleri zaten var ve şirket şu ana dek her şeyden çok gözlüklerinin bir “oyuncak” olduğunu itiraf etmekten çekinmiyor. Fakat bu, Snap’in Facebook’un da adım attığı donanım işinden korkmadığını açıkça gösteriyor.
Çoğu zaman Snap’i pek çok açıdan eleştiriyoruz ama şirket, kendini yatırımcılara kanıtlamak için hala çok genç ve yeterli sabrı göstermemiz gerekiyor. En azından orijinal VR planlarıyla sabrı hak ediyor. Snap’in, markaların filtreler oluşturmasına ve oluşturulan filtreleri uygulamaya eklemesine izin vererek AR’den para kazanmaya başlamış olması da bunun en güzel kanıtı. EMarketer, Snap’in bu yıl reklam satışlarından yaklaşık 1 milyar dolarlık gelir sağlamasını bekliyor.
Elbette, Snap’in her adımını takip eden Facebook, AR işinde de Snap için tehdit oluşturabilir. Facebook’un AR işinde ne kadar agresifleşeceği şimdilik belli değilken, genç şirketin elini çabuk tutması gerekiyor.
Google, yıllık geliştirici konferansında bugüne kadar sanal gerçeklik (VR) ve AR ile ilgili birçok açıklama yapmıştı.
I/O 2017’de de şirket, VR ve AR planlarından bahsetti. Önceki yıl tanıtımı yapılan VR platformu Daydream, şu anda Daydream View vasıtasıyla akıllı telefon aracılığıyla kullanılabiliyor. Fakat Google’ın asıl hedefinin bilgisayar ya da telefona ihtiyaç duyulmayan ve kendi başına çalışan bağımsız bir sanal gerçeklik gözlüğü olduğu ortaya çıktı.
Google uzun bir süredir arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojilerini bir araya getiren projeler üzerinde çalışmaya devam ediyor.
Microsoft
Microsoft, Facebook ve Snap’ten çok daha uzun bir süredir “karma gerçeklik” dediği şey üzerinde çalışıyor. Şirketin AR ve VR teknolojilerine yönelik çok farklı bir yaklaşımı var. Halihazırda kullandığı halde filtreler ve oyunlar yerine, şirket HoloLens adlı artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip gözlük ve kulaklık seti üzerine odaklanıyor.
Geliştiricilere açık olan HoloLens, şimdiden geliştiricilerin şaşırtıcı şeyler yapabileceklerini de kanıtlıyor ve cihazın gelecekteki potansiyelini görebiliyoruz.
Ayrıca, Apple ve Netflix de artırılmış gerçeklik üzerinde çalışmalarını sürüdürüyor. Özellikle Netflix’in Mayıs ayı başında bu yönde açtığı yeni iş pozisyonları sonrasında nasıl bir adım atacağı meraklandırmıyor değil.
Tabi ki yine de yatırımcıların, şirketlerin bu planlarını değerlendirirken artırılmış gerçeklik pazarının hâlâ çok erken safhada olduğunu unutmaması gerekiyor.