Buffett’ın En Büyük Hatası: Batık Şirket Berkshire Hathaway
Warren Buffett dünyanın en zengin insanlarından biri olduğu gibi aynı zamanda oldukça zeki ve tecrübeli bir yatırımcıdır. Buffett’ı bugün bu cümlelerle tanımlıyor ve onun takdire şayan yatırım kararlarından bahsediyoruz fakat o da zamanında herkes gibi büyük hatalar yaptı.
Servetinin büyük çoğunluğunu 50’li yaşlarının ortalarına doğru elde etmesi, illa ki yatırım kararlarının bazı zamanlarda nispeten kötü tercihler sonucuyla alındığını ortaya koysa da Buffett yaptığı hataları ve hataları sonucu elde ettiği tecrübelerini gocunmadan, cömertçe paylaşmaya ve kendi de hatalarından ders çıkarmaya devam ediyor. Warren Buffett’ın efsaneleşen tecrübeleri her yatırımcı için mutlak suretle adı konulmamış bir kılavuz niteliğinde kabul görüyor.
Benim bahsedeceğim şeyler elbette çoğumuz tarafından bilinen ve tecrübe olarak aktarılan hatalar değil, Buffett’ın kendiyle özdeşleşen Berkshire Hathaway satın almasıyla yapmış olabileceği düşünülen hatası olacak.
Warren Buffett gibi ancak az sayıdaki önemli yatırımcı, onun Berkshire Hathaway’i satın almasını yaptığı en büyük hatalardan biri olarak değerlendiriyor. Peki, gerçekten de Buffett için bu satın alım en büyük hata olabilir miydi?
Berkshire Hathaway (o dönemde adı Valley Falls Company) yıllar önce iflasın eşiğinde bir tekstil şirketi iken Buffett tarafından 1965 yılında satın alınmıştı. Buffett işleri son derece kötü giden bir gömlek fabrikası olan Berkshire Hathaway’i satın almaya karar verdiğinde ekibinin, şirketin mevcut kötü durumunu düzeltebileceğini düşünüyordu.
Hisse başına 12 dolar ödeyerek satın aldığı şirket bir süre sonra imalat yapmayı da durdurmak zorunda kalmıştı. Sadece şirkette işler kötü gitmiyordu, aynı zamanda o dönemde Amerika’nın genelinde de tekstil sektörü adeta can çekişiyor, Berkshire Hathaway gibi tekstil fabrikaları birer birer kapanıyordu. Piyasanın ve şirketin olağanüstü bu kötü durumu Buffett’ın dahi engelleyemeyeceği türdendi. En azından bir süre için…
Bu satın alma Buffett’ın en büyük hatalarından biri olarak görülse de o, batık şirketin içinde kendini zengin edebilecek öğeleri kısa sürede bulabilmişti. Buffett bir süre sonra bugün de sahip olduğu öngörü ve ustaca aldığı kararlarıyla şirketi kurtarmayı başarmıştı.
Buffett’ın şirketi eninde sonunda nihayet kurtarmış olması başarı olarak görülse de onun 1985 yılında tekstil sektöründen tamamen çıkması, bu sektöre girerek büyük bir yatırım yanlışı yapmış olabileceğini düşündürüyor.