Çevrimiçi Alışverişlerinizde Güvenliğiniz için 5 Öneri

Günümüzde internet üzerinden çevrimiçi (online) alışveriş yapan kullanıcıların sayısında büyük artış var. Türkiye e-ticaret sektörü 2012 yılı verilerine baktığımızda toplamda 30.6 milyar TL’lik bir alışveriş hacminin olduğunu görebiliyoruz. Bunun yanı sıra her geçen gün e-dükkanların çoğaldığını ve internetten alışveriş yapan kullanıcıların sayısında büyük artış görmeye devam ediyoruz. Akıllı telefonların kullanımın artmasıyla elbette mobil uygulamaların kolaylığıyla cep telefonlarından bile alışveriş yapmamız mümkün ve kolay.

Çevrimiçi alışverişlerimizde sorun yaşamamamız için 5 öneri var, sizlerle bunları paylaşmak istiyorum:

1# – Bildiğiniz e-ticaret siteleri ve güvendiğiniz satıcılardan ya da aracılardan alışveriş yapmanız, en büyük önemlerden biridir. Daha önce hiç alışveriş yapmadığınız bir satıcı ya da e-ticaret sitesinden alışveriş yapacaksanız internete bir göz atın, e-ticaret sitesi ya da şahıs için yapılan yorumları okuyun.

2# – Alışveriş yapacağınız sitede güvenlik işaretlerini arayın. ‘https://‘ ile başlayan bir URL ya da SSL ‘Secure Socket Layer‘ gibi güvenlik sertifikalarını arayın, bu güvenlik işaretlerinin olup olmadığını tarayıcınızın adres satırından kolaylıkla görebilirsiniz.

3# – Kişisel bilgilerinizin nasıl kullanılacağına dair e-ticaret siteleri altında yazan gizlilik tablolarına göz atmalısınız. Genelde sitelerin altında bulunan bu gizlilik sözleşmeleri önemlidir.

4# – Kredi kartı bilgilerinizi her zaman, her satıcı ve ticaret sitesine vermeyin. Daha iyi bir önlem için bankanızdan Sanal Kart oluşturarak, alışverişinizin mikatarı kadar limit belirleyin. Sanal Kartlar hakkında daha fazla bilgi alabilmek için bankanızla görüşmenizi tavsiye ederim.

5# – Son olarak, alışverişinizi tamamladıktan sonra ödeme dekontlarınızın bir kopyasını alarak kaydedin. Aynı şekilde çevrimiçi siparişinizin onaylandığına dair belgeyi yazdırın ya da kaydedin.

Çevrimiçi Alışverişlerinizde Faydalı olacak diğer bilgiler:

# İnternet alışverişlerinde şikayetleriniz için Tüketici Hakları Merkezi (TÜ-MER)’e başvuruda bulunabilirsiniz.

# Eğer e-posta, telefon ya da diğer başka yollardan kredi kartı numaranızı veya kişisel bilgileriniz gibi bilgileriniz sizden isteniyorsa kesinlikle bilgi paylaşımında bulunmayın ve alışverişinizin gerçekleştiği e-ticaret sitesiyle hemen iletişime geçin.

# E-posta yoluyla ödeme bilgilerini kesinlikle göndermeyin. Aynı şekilde bilgilerinizi paylaşmayın.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu