Daha mutlu ve üretken olmanın bilimsel bir yolu
Pek çok iş yerinde, yalnızca sınırlı düzeyde insan iletişimi vardır. Neredeyse tüm görüşmelerde e-posta, Slack veya Google Sohbet gibi platformlar kullanılıyor.
Ancak birden çok psikolojik araştırma, düzenli olarak iş arkadaşlarıyla etkileşime giren ve yardım eden kişilerin iş yerinde daha mutlu ve daha üretken olduğunu gösteriyor.
Araştırmacı ve best-seller yazar Shawn Achor, mutlu insanları diğerlerinden neyin ayırdığını anlamak için bir dizi çalışma gerçekleştirdi.
Başkalarına yardım etmek ve ofis faaliyetlerini teşvik etmek gibi “toplumsal destek” gösteren kişilerin, kendilerini kendilerine saklayan kişilere göre işlerine 10 kat daha fazla bağlı oldukları sonucuna ulaştı
Ayrıca, yazar, “The Happiness Advantage” adlı kitabında, bu kişilerin terfi alma oranlarının da %40 daha yüksek olduğunu belirtiyor.
“Güçlü sosyal ilişkilere sahip olmak uzun vadede sağlığınıza düzenli olarak egzersiz yapmak kadar faydalı”
Anchor, “Bir meslektaşınız, işyeri koridorunuzda sizi selamlamak ve hal hatır sormak için durdurduğunda, bu kısa etkileşim mutlaka artan bir mutluluk sarmalı yaratır ve bunun getirileri olur” diyor.
Araştırmaya göre stresli durumlarda başkalarına yardım edenler daha mutlu kişiler. Ayrı bir araştırma şunu da doğruluyor: Güçlü sosyal ilişkilere sahip olmak, uzun vadede sağlığınız için düzenli egzersiz kadar etkili. Diğer yandan, gerçek ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkilere sahip olmamak, yüksek tansiyona sahip olmak kadar zararlı.
İki UCLA profesörü de başkalarına yardımcı olmanın yararlarını araştırmış ve benzer sonuçlara ulaşmışlar:
“Sosyal ağ boyutunun ötesinde, sosyal ilişkilerin en net faydası başkalarına yardım etmekten geliyor. Meslektaşlarına, arkadaşlarına, komşularına yardım edip ilgi gösterenler daha uzun yaşama eğilimine sahipler.”
Bu yüzden işyerinizde desteğe ihtiyacı olan bir iş arkadaşınıza yardımcı olmayı düşünebilirsiniz. Yapacağınız jest size de faydalı olabilir.