DMCA ile İçeriklerinizi Lisanslayın

dmca-telif-bloglar-dmca-nedir-ne-ise-yarar-dmcaBüyük yayıncılar için çok fazla sorun oluşturmayan telif hakkı ihlalleri, küçük yayıncılar için büyük sorunlar oluşturabiliyor. Yanlış anlaşılmalara meyil vermeden neden büyük yayıncılar için sorun oluşturmadığını ifade etmeye çalışayım: büyük yayıncılar genelde şirket oluyorlar ya da herhangi bir şirketin altında yayın faaliyetlerini sürdürüyorlar, dolayısıyla böyle yayıncıların anlaşmalı oldukları hukuk büroları ya da avukatları her zaman hazır bir şekilde bekliyorlar, yani bahsettiğimizi yayıncı kuruluşları rahatsız eden herhangi bir içerik olduğu andan itibaren bir şekilde yasaların onlara verdiği hakları en iyi şekilde kullanabiliyorlar.

Peki ya küçük yayıncılar? Olan en çok küçük yayıncılara oluyor. Yaptığım benzetmeye bakmayın, bu yayıncılardan kastım blog yayıncıları. Elbette bir şirket sahibi değiliz, az çok bir miktar para kazanıyor da olabiliriz ama herhangi bir telif hakkı ihlalini normal şartlarda engelleyebilecek yayıncı gücümüz bulunmuyor-du.

Artık böyle bir gücümüz var, Ekonomist’te, her fırsatta blogların pazarmala dünyası ve markalar için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapıyoruz. Türkiye’de blog yayımcılığı gün geçtikçe büyüyor, bu bloglar kendi metin tabanlı içeriklerini geliştiriyor; fotoğraflar, videolar gibi birçok görsel üretiyorlar. İçeriklerinizin başka yayıncılar tarafından izinsiz alınması hatta kaynak bile gösterilmemesi canınızı oldukça sıkıyor olmalı. Bu yazıda tamamen buna ithafen sizlere DMCA Protection kullanmanızı önereceğim. DMCA nedir, nasıl kullanılır ve ne işe yarar bu konudaki tüm cevapları bulmaya hazır olun…

DMCA Protection nedir?
1998 yılından beri faaliyet göstren DMCA (Digital Millennium Copyright Act), Dünya Telif Hakları Örgütü tarafından hazırlanmış olan Telif Hakkı yasasıdır. DMCA, Servislerin, internet teknolojilerinin ya da aygıtların izinsiz dağılımını vevya dağıtımını kontrol edip, haksız yayılımları ve yayılımcıları suçlu beyan eder.

DMCA Protection ne işe yarar?
Size ait olan yayınlar, başkaları tarafından izniniz dışında kopyalanır ve yayımlanırsa DMCA tarafından size bir bildiri gönderilir. Eğer içeriğinizin diğer yayıncılar tarafından kaldırılmasını isterseniz DMCA sizin için bu işlemi gerçekleştirir. Youtube ya da Google aramalarında bu DMCA uyarılarıyla karşılaşmış olabilirsiz, bu uyarılar telif sahiplerinin isteği üzerine kopya içeriklerin -örneğin, aramalardan- kaldırılması talebiyle ortaya çıkmaktadır.

Aşağıdaki arama örneğine bakacak olursanız bir yayıncı kuruluşun kopya içerikleri kaldırmaya yönelik talebi Google’a DMCA tarafından iletilmiş ve yayın arama sonuçlarından kaldırılmıştır.
dmca-yayindan-kaldirma-google

DMCA Protection nasıl kullanılır?
DMCA hizmetini kullanabilmeniz için bu bağlantıdan üyelik oluşturmanız gerekmektedir. En önemlisi üyeliğinizi oluşturduktan sonra DMCA’nın size vereceği logolardan herhangi bir tanesini blog sayfanıza/websitenize eklemeniz gerekecektir. Bu işlemlerin ardından DMCA, sizin içeriklerinizin tümünü otomatik olarak veritabanına kaydedecek ve diğer yayıncılar tarafından izinsiz bir şekilde yayınlarınızdan kopyalanan içerikleri size bildirecektir. Bunu DMCA panelinizden kontrol edebilir ve ‘takedown’ özelliğini kullarak kopya içeriklerin internet üzerinden silinmesini sağlayabilirsiniz. Küçük bir hatırlatma daha yapmak istiyorum, ücretsiz olarak tek bir ‘takedown’ hakkınız bulunmaktadır, yapacağınız diğer yayından kaldırma işlemleri için $99 ödemeniz gerekecektir.

Son olarak şunu söylemek istiyorum, yayıncılarınızın DMCA tarafından lisanslanmasına izin verin. Eğer içerikleriniz izniniz olmadan başka siteler üzerinde yayımlanıyorsa bu yayıncılara e-posta ya da vb. şekilde bir yazı göndererek içeriğinizin DMCA ile lisanslı olduğundan ve bu içeriğin kaldırılmaması dahilinde, DMCA ile verilen haklarınızı kullanacağınızı ifade edin. Böylesi sizin için daha iyi olacaktır.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu