Genel Haberler ve Makaleler

Dolandırıcılardan Korunmanız için 6 İpucu

Bugünlerde hemen herkes her yerde telefonla veya internet üzerinden yapılan sahtekarlıklara kurban gidebilir.

Türkiye’de her yıl milyonlarca insanın dolandırıcılık kurbanı olduğu biliniyor. Gerek telefonla gerekse de internet üzerinden çevrimiçi yapılan kurgu ve sahtekarlıklara her gün bir yenisi ekleniyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada durum aynı.

En son Finansbank, müşterilerini adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık vakalarına karşı uyarmıştı. Yalnızca Finansbank değil birçok banka ne yazık ki kurum adları kullanılarak yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı müşterilerini korumak ve bilgilendirmek için büyük çaba sarf ediyor.

Dolandırıcılık vakaları muhtemelen bitmeyecek. İnternet ve telefon, hayatımız için artık vazgeçilmez ve kaçınılmaz araçlardan. Bu nedenle muhtemel dolandırıcılık girişimlerine karşı uyanmalı ve en başından önlemlerimizi almalıyız.

Bu yazıda muhtemel dolandırıcılık girişimlerden kendinizi nasıl korumanız gerektiğine dair altı ipucundan bahsedeceğim.

#1. Yazılımlarınızı güncelleyin. Mobil cihaz ve özellikle bilgisayar yazılımlarınızı daima güncelleyin ve program, uygulama gibi sitem yazılımlarınızı güncel tutun. Korsan ve güvenmediğiniz yazılım programlarını kullanmayın. Bilgisayar ve cep telefonu üzerinden bankaların internet şubelerini kullanıyor veya kredi/banka kartı yoluyla harcama yapıyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken yazılımlarınızın güncel olup olmadığıdır. Aynı zamanda cihazlarınıza iyi bir antivirüs programını da kurmayı düşünün.

#2. Güçlü şifreler kullanın. Herkesin bildiği basit bir tavsiye fakat yine de belirtmek de fayda var: herkesin tahmin edebileceği kısa ve doğum tarihi gibi şifrelerden ziyade uzun, daha karmaşık ve tahmin edilmesi zor şifreler kullanın. Mümkünse en az sekiz karakter, büyük ve küçük harf içeren şifreler kullanmaya çalışın.

#3. Yabancılara para göndermeyin. Tanımadığınız yabancı kişilere telefon (SMS), PayPal ve de benzer araçlarla para göndermeyin. Çünkü bu araçlarla gönderilen paraları geri almak çok da kolay değil.

#4. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Dolandırıcılar çoğu zaman kurbanlarının kişisel bilgilerini onlara söyleyerek güven kazanmaya çalışırlar. Bu nedenle kişisel bilgilerinizi paylaşmaktan kaçınmanız gerekiyor.

#5. E-posta bağlantılarına tıklamayın. Bankalar tarafından gönderilen e-postalarda hiçbir zaman kişisel bilgilerinizi iletmeniz talep edilmez. Dolandırıcılar tarafından bankanızın adı kullanılarak gönderilen e-postalarda çoğu zaman bir bağlantı yer alır ve bağlantıyı tıkladığınızda kredi kartı, banka kartı, müşteri numarası, telefon numarası gibi bilgileri güncellenmeniz gerektiğine dair bir mesajla formu doldurmanız istenir. Böyle bir durumda hiçbir zaman bağlantıya tıklamayın ve form doldurmayın. Çünkü bankalar hiçbir zaman sizden bu bilgileri e-posta yoluyla talep etmezler.

#6. Sadece bankanızın web sitesine giriş yapın. Bankacılık işlemleriniz için yalnızca bankanızın resmi web sitesine giriş yapın ve ilgili bağlantının bankanızın resmi web adresi olduğundan emin olun. Bu konuda vahim bir dolandırıcılık örneği şurada yer alıyor.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir