Genel Haberler ve Makaleler

Oyun devi Electronic Arts bir sonraki Netflix olabilir mi?

Bir bilgisayar oyunu üreticisi ve yayınlayıcısını Netflix’le karşılaştırmanın ilk etapta kulağa çılgınca geldiğinin farkındayım ama Electronic Arts’ın (EA) yeni planları çok iyi bildiğimiz bir büyüme hikâyesini anımsatıyor.

Netflix, orijinal içerik stratejisinden çok daha evvel henüz DVD kiralama işini sürdürürken, ucuz fiyat ve kaliteli hizmet politikası odağında sunduğu “abonelik” modeliyle farklı bir strateji benimsemişti. Şirket 2007 senesinin sonlarına doğru DVD kiralama işini tamamen bitirirken, başarılı abonelik modelini günümüze kadar sürdürmeye devam etti.

Peki, EA benzer bir adım atmaya hazır mı?

Kabul etmek gerekir ki oyun devi, fiziki disk satışlarını tamamen bırakmak için henüz hazır değil, ancak Netflix’e benzeyen abonelik modeli şimdiden heyecan yaratmaya başladı.

EA, EA Access isimli abonelik hizmetiyle oyunculara aylık 5 dolar ya da senelik 30 dolar bedelle tüm oyunlara ve hatta ekstra paketlere sınırsız erişim sunuyor. (Bu hizmet Türkiye’de aylık 12, senelik 65 TL.)

Video oyun endüstrisinde dijital satışların payı büyümeye devam ederken, dijitale kayan satışlar oyun üreticisi ve yayıncıların maliyetlerini azaltarak daha fazla kâr elde etmelerini sağlıyor. Aynı zamanda endüstrideki üretici ve yayıncılar dijital tarafta ekstra içerikler sunarak farklı iş modellerini de deniyor.

EA tarafından açıklanan son kazanç raporunda, şirketin dijital satışlarını geçen seneye göre yüzde 28 oranında artırdığını gördük. Sadece bu açıdan değerlendirildiğinde bile şirketin dijital abonelik hizmetine odaklanması için büyük bir sebebi var. Şirketin CEO’su Andrew Wilson da EA’nın bu tür hizmetleri daha fazla genişletmek için yeni yollar aradığını belirtiyor.

Bir zamanlar Netflix tüm gelirini sadece DVD kiralama işinden elde ediyordu, şirketin on yıl kadar önce elde ettiği gelir günümüzdeki toplam kazancının yaklaşık %5’ine tekabül ediyor. Elbette Wilson da bu geçmişi biliyor.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir