Emlak Vergisi Ödemeleri 7 Maddede Her Şey
Her taşınmaz sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır, nasıl sorgulanır, kimler ödeme yapmalı gibi pek çok bilgiyi kısaca derledim.
İki taksit şeklinde yapılan emlak vergisi ödemeleri herhangi bir süre değişikliği olmazsa Aralık 2015 tarihinde sona erecek. Zamanında yapılmayan ödemeler için her ay yüzde 1.4 gecikme zammı alınacağını da belirtmeden geçmemek gerekiyor.
Emlak vergisi ödemeleri konusunda aklınızda soru işareti oluşturabilecek her şeyin cevabını aşağıdan görebilirsiniz.
Emlak Vergisi Ödemelerinde Son Tarih Ne Zaman?
Her yıl iki taksit şeklinde ödenen vergilerde, ilk taksit ödemeleri bu yıl Haziran ayında yapılmıştı. Herhangi bir değişiklik olmaması yani sürenin uzatılmaması durumunda son tarih 2015 Aralık sonu.
Emlak Vergisini Kimler Ödemeli?
Emlak Vergisi Kanununa göre, yalnızca bir evi olup, geliri olmayan şahıslar, belirli şartları taşıyorlar ise emlak vergisi ödemek zorunda değillerdir. Şöyle ki, 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken taşınmaza sahip olan şahıslar, ev hanımları, gaziler, işsizler, dullar, yetimler ve emekliler emlak vergisi ödemek zorunda değiller.
Emlak Vergisi Borcu Nasıl Sorgulanır?
Sahip olduğunuz taşınmaza ait ödemeniz gereken vergi tutarını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden T.C. kimlik ve diğer nüfus bilgilerinizle “borç bilgilendirme servisi” üzerinden öğrenebilirsiniz. Sorgulama yapmak için şu sayfaya gidebilirsiniz.
Emlak Vergisi Ödemeleri Nasıl Yapılır?
Emlak vergisi ödemeleri bankaların internet şubelerinden ve e-belediye sistemleri üzerinden internet aracılığıyla ödenebileceği gibi aynı zamanda PTT şubelerinden de ödenebilmektedir. Sahip olduğunuz taşınmaza ait belediye, internet üzerinden ödeme kabul ediyorsa ilgili belediyenin web sitesi üzerinden ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Kredi Kartı ile Emlak Vergisi Ödemesi Yapılıyor Mu?
Evet. Kredi kartı ile emlak vergisi ödemesi yapmak mümkün. Bu şekilde ödeme yapabilmeniz için söz konusu taşınmaza ait belediye, internet üzerinden ödeme alabilmeli veya vergi ödemesi yapabileceğiniz bir bankanın internet şubesini kullanabilmeniz gerekir. Aynı şekilde PTT şubeleri üzerinden de ödeme yapmanız mümkündür.
Emlak Vergisi Ödemeleri için Kredi Kartı Taksit Kampanyaları Var Mı?
İlk taksit ödemeleri için İş Bankası, Garanti Bankası, Akbank gibi birçok banka taksit kampanyası düzenlemişti. Bu konuda detaylarını yazdığımız emlak vergisi ödemeleri kredi kartı kampanyaları adlı yayını okuyarak fikir alabilirsiniz.
Emlak Vergisi Ödenmez ise Ne Olur?
Muafiyet şartlarını taşımıyorsanız, emlak vergisi ödemesi yapmanız zorunludur. Ödemeleriniz gecikirse her ay yüzde 1.4 faiz oranıyla gecikme zammı ödemek zorunda kalırsınız.