Facebook, Workplace ile işletmelerde kalıcılığını garantilemek istiyor
Microsoft’un Slack-killer olarak nam salan Teams ürününün yarattığı sansasyon sonrası Facebook da bu pazarda ilgisi olduğunu duyurdu. Geçen hafta kazançlarını açıklayan Facebook, 2017’de gelirlerde azalma olabileceğinden bahsetmiş ve yeni alanlara da el atacağının işaretlerini vermişti. Bunlardan biri de işletme kullanıcıları için hazırlanan yeni bir yazılımdı.
Facebook’un bu yeni ürününün adı Workplace ve bu işletme kullanıcıları için tasarlanmış yeni bir Facebook versiyonu. Bu alanda şu anda en popüler işletme içi çalışma ve mesajlaşma ürünü Slack olarak gösteriliyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg hâlihazırda Facebook Workplace’i 1000 şirketin kullandığını da vurgulayarak şunları söylüyor:
“Tamamen yeni uygulamalar etrafında yeni topluluklar inşa etmeye başlıyoruz. Bu çeyrekte kuruluşlara daha ‘bağlı’ ve daha üretken olma konusunda yardımcı olacak Workplace’in lansmanını yaptık. Workplace, insanların bildiği News Feed, gruplar ve mesajlar gibi özellikleri kullanan bir iletişim platformu. Workplace işbirliğini artıracak ve işyerinde paylaşım yapmayı her zaman alıştığınız şekle getirecek. Halihazırda 1000’den fazla kuruluş Workplace’i kullanıyor, bunlar arasında Starbucks, Royal Bank of Scotland ve Danone gibi kurumlar var ve sayı hızla artıyor.”
İşyeri iletişimi pazarı, rekabeti bol bir alan. Microsoft’un yeni ürünü Teams, dev şirketin çalışma gurubu sohbetleri pazarındaki ikinci girişimi. Microsoft 2012’de 1,2 milyar dolar ödeyerek bir diğer çalışma grubu sohbet uygulaması Yammer’ı da almış ve Office 365 ile entegre etmişti fakat bu girişimin şimdilik istenilen etkiyi yarattığı söylenemez.
Facebook’un Workplace ürünü ise daha çok Slack’e benzetiliyor. Slack, başarısız bir video oyun şirketinden doğmuş ve sohbet uygulaması da çalışanların oyunlar üzerine yaptıkları çalışmalarda iletişimlerine yardımcı olması amacıyla yaratılmıştı. Slack daha sonra 4 milyon kullanıcıya ulaştı ve bu yıl 100 milyon dolar gelir kazandırma yolunda da ilerliyor.
Benzer şekilde Workplace de Facebook çalışanlarının ekipleri ve iş arkadaşları ile e-posta yerine asıl olarak Facebook üzerinden iletişim sağlaması sonucu doğdu. Şirket, bunu fark edip bu fikri reklamsız bir ürüne dönüştürmeye karar verdi.
Workplace işletmelerden kullanıcı başına aylık 1 dolar ile 3 dolar arası ücret istiyor ve bu fiyatlandırma firmanın kaç kullanıcı için abone olduğuna göre değişiklik gösteriyor.
Workplace, Slack’e yönelmesi beklenen müşterileri çalabilecek mi ya da Office 365 kullanan ve Microsoft Teams’i (ve Yammer’ı) bedava alabilecek milyonlarca firmayı kendine çekebilecek mi bunu zaman gösterecek.
Şimdilik Facebook’un reklam yükü konusunda doyuma ulaşması işletmelerden para kazanma konusunda girişimleri de devam ettirecek gibi gözüküyor.