Netflix 20 Yıl Bekledi: FANG’in Daha Erken Gerçekleşen İlk Satın Almalarını Hatırlayalım
Kuruluşunun ardından 20 yıl geçtikten sonra Netflix, tüm büyük şirketlerin ve yatırımcıların iyi bildiği bir hamle yaptı; başka bir şirketi satın aldı.
Bu ay 20’inci yaşını kutlamaya hazırlanan Netflix, yaptığı açıklamada belirttiği üzere çizgi roman basım-yayım şirketi olan Millarworld’ü açıklanmayan bir miktara satın aldı. Bu satın alma ile ilgili en ilginç detay ise Netflix’in ilk kez başka bir şirketi satın alıyor olmasıydı. Yani Netflix kuruluşundan bu yana ilk kez bir şirket satın almıştı.
Millarworld’ün satın alınması Netflix’deki gidişatları ilk etapta fazla değiştirmeyecek ama unutmayalım ki Netflix’in internetteki kardeşlerinin ilk satın almaları da başlangıçta gidişatı çok değiştirmemişti. Piyasada en yüksek performans gösteren ve en popüler teknoloji hisselerini temsil eden FANG‘in (Facebook, Amazon, Netflix, Google) ilk satın alışlarını tekrar hatırlayalım.
FANG içerisinde en önemli ilk satın alma, Facebook‘un yaptığı ilk satın alma olarak kabul edilebilir. Facebook, 2004 yılında kurulduğunda Thefacebook.com olarak biliniyordu.
Girişimci Sean Parker’ın isteği üzerine “the” belirteçi isimden çıkarıldı ve Sean Parker, o zamanlar Facebook.com alan adına sahip olan AboutFace adlı şirketi satın aldı.
David Kitpatrick’in “Facebook Etkisi” (The Facebook Effect) adlı kitabında yazdığına göre, Parker, AboutFace’e Facebook’tan bir miktar hisse teklif etti fakat AboutFace Facebook’tan hisse istemediği için Parker bu şirketi satın almak için nakit ödeme yaptı. Bu AboutFace için pek de akıllıca bir hareket olmadı ama Facebook için güzel bir markalaşma hareketi oldu.
Amazon
FANG dörtlüsünün en eskisi olan Amazon, 1994 yılında kuruldu. Amazon‘un kurucusu olan Jeff Bezos gençliğinde çok tutumlu olsa da yeni iş alanları bulmaya hevesli bir girişimciydi. Brad Stone’un “Aradığın Her Şey” (The Everything Store) adlı kitabında yazdığına göre Bezos şirket çalışanlarından park ücreti bile alıyormuş.
Amazon’un ilk dönemlerinde yaptığı satın almalar, dünyanın ilk sosyal ağı olarak kabul edilen ve Amazon’un birkaç yıl sonra elden çıkardığı PlanetAll, Amazon’un hala sahip olduğu ve işlettiği eğlence veritabanı olan IMDb ve birkaç uluslararası online kitabevi oldu. Bunlar her ne kadar ilginç hamleler olsa da şirketin gidişatını önemli ölçülerde etkilemedi. Zaman geçtikçe Amazon daha da hırslı bir şirket oldu. Buna kanıt olarak şirketin son satın almasına bakabilirsiniz.
Artık resmi olarak Alphabet olarak bilinen Google şirketi Netflix’den bir yaş genç ama satın alma hamlelerine de daha küçük yaşta başlamış bir şirket.
2001 yılında Deja.com’dan mesaj panosu varlıklarını alan şirket bu hamleyle beraber Google Şirketler Grubu oldu. Erken yaptığı diğer bir satın alma; Twitter’ın kurucularından Ev Williams’ın şirketi olan ve Blogger’ı işleten Pyra oldu.
Bu satın almalar bugün çok zaruri görünmeyebilir ama bu hamlelerin internet yayıncılığının kaderini değiştirdiğini söylemek abartı olmaz.