Genel Haberler ve Makaleler

Finansal Başarının Gerçek Sırrı: Cömert Olmak

Her zaman finansal başarı da temel sırrın cömertlikten geçtiğine inanırım. Yapılan her iyiliğin, her yardımın, her cömert davranışın muhakkak bir dönüşü olur.

Bugün bunu ispat edebileceğim güzel bir hikayem var. Japonya’nın risk sermayesi konulu televizyon programının İngiltere versiyonu BBC’de yayımlanan Dragons’ Den adlı program bir bölümünde ünlü girişimcilerden Richard Reed‘in hikayesini anlatmış.

Orta halli bir ailenin çocuğu olan şimdilerde zengin ve girişimiyle dünyaca ünlü markalara rakip olan Richard Reed’i başarıya götüren iş felsefesinin ne olduğu tahmin edebiliyor musunuz? Ama oraya sonra geleceğim. Şimdi biraz hikayeden bahsetmek istiyorum.

Richard Reed, Innocent isimli girişim ve şirketin sahibi. İngiltere’de taze sıkılmış meyve suyu içecek pazarının yüzde 75’ini elinde tutuyor. Richard Reed’in şirketi yaklaşık 165 milyon poundluk ciroya sahip. Richard, İngiltere’de gece vardiyasında hemşire olarak sürekli çalışmak zorunda olan annesinin sayesinde eğitimini özel bir okulda tamamlamış. Richard, okulda pek de başarılı bir öğrenci olmasa da ailesinin desteğini sürekli almış.

Hayatının bir döneminde hayvan bakıcılığı yapan Richard Reed, iş hayatına 16 yaşında atılıyor ve o yıllarda yalnızca 2 saatlik çalışmasıyla 2 pound kazanıyor. Köpek pisliği temizlediği yıllarda karşılaştığı aşağılanmalara tahammül edemeyen Richard, bir süre sonra kendi işini kurmaya karar veriyor. Şimdilerde 165 milyon poundluk ciroya sahip, taze meyve suyu içecek pazarının yüzde 75’ine hakim olan şirketi Innocent’ın fikir temellerini bir grup arkadaşıyla üniversitenin kullanılmayan boş bir odasında ortaya çıkarıyor.

2008 yıllarında neredeyse iflas edecek olan şirket, bugün sağlam temeller üzerinde ve haftada yaklaşık 2 milyon şişe taze meyve suyu satışı gerçekleştiriyor.

Richard’ın şirketinin ismini taşıyan yardım vakfı -The Innocent Foundation- benim yazımın da konusunu oluşturuyor. 2004 yılından bu yana 65 farklı yardım projesine destek veren Innocent Vakfı’nın şirkete ya da Richard Reed’e dönüşü olmadığını söyleyebilir miyiz? Cevap açık, bence hayır.

Richard Reed’in girişimcilere verdiği tavsiyeler arasında söylediği önemli bir söz var:

Toplumdan aldıklarımızın en azından bir kısmını topluma geri vermemiz gerekiyor. Biz kar odaklı, kapitalist zihniyetli girişimcileriz. Fakat kazandıklarımızı paylaşmayı asla ihmal etmiyoruz.

Sizce de her şey gayet açık değil mi?

Richard’ın sahip olduğu başarının -bana göre- en temel sırrı olan cömertlik; girişimcilere, şirketlere ve tüm bireylere örnek olmalı.

Finansal başarı olarak ele aldım ama aslında uygulanan felsefe başarılı bir girişimin de işetmenin de birey olmanın da anahtarı… Karşılaştığım bu tip örneklerde hep aynı şeyi gördüm; varlıklı, servet sahibi kişiler, şirketler her zaman aldıklarının bir kısmını geri veriyor.

Richard Reed iş felsefesini şöyle anlatıyor:

Sevdiğin insanların seveceği, gurur duyacağı, sahici şeyler yap. Dünyayı daha iyi hale getirecek şeyler.

Richard’ın hikayesi büyük kazanımlar elde edilmesi gereken, gerçek bir hikaye.

***

Bahsettiğim programın ilgili bölümde başka bir hikaye daha anlatılıyor.

Michelle Mone, hayal ettiği mesleğin süpermarket kasiyerliği olduğunu belirtiyor. Küçük bir mahallede yaşadıklarıyla girişimciliğe atılan Michelle Mone, seneler önce erkek arkadaşıyla dans etmeye çıktığı bir gecede iç çamaşırlarının verdiği rahatsızlık sebebiyle, yalnızca 500 pound sermayeyle iç çamaşırı serisi yapmaya karar veriyor. Şimdilerde Michelle Mone’un kurucusu olduğu Ultimo, dünyanın en büyüklerinden Victoria’s Secret‘a rakip olarak gösteriliyor.

Gerçekten harika öğütlerle dolu bir program. Telif hakkı ihlaline sebep olabileceği için buradan bağlantı veremiyor ve videoyu yazıya ekleyemiyorum fakat programın ilgili bölümünü izlemek isterseniz, Youtube’a “Peter Jones How we made our Millions” yazarak aratmanız yeterli olacaktır (en başta çıkan video, yaklaşık 58 dakika).

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir