Ford Motors’un Kurucusu Henry Ford’dan 10 Tavsiye
Amerikalı bir iş adamı olan Henry Ford’un iş dünyasında birçok insan tarafından kabul görmüş bir başarı hikayesi ve yönetim anlayışı vardır. O, ünlü Ford Motors’un kurucusu ve aynı zamanda mühendistir. Dünyaya adını “arabayı erişilebilir kılan kişi” olarak yazdırmayı başaran kişidir. Seri üretimin ustası olarak nitelendirilen Henry Ford, iş dünyasında birçok başarının altına imzasını atmayı başarmıştır.
O, Amerika Birleşik Devletleri hakkında yaptığı yorumlarla dikkatleri üzerine çekmiş ve insanları yaptığı yorumlarla etkilemeyi başarmıştı. Verdiği bir demeçte “Amerika; paranın ülkesi değildir, zenginliğin ülkesidir. Zengin insanların da ülkesi değildir, başarılı çalışanların ülkesidir.” diyerek aslında dikkatleri Amerikan Rüyası’na çekmiş ve kendisi de bunun tipik örneklerinden biri olmuştur.
Kariyerine Edison Illuminating Company’de mühendis olarak başlayan Ford, 20 yaşında Ford Motor Company’i kurdu. Özellikle de Model T isimli arabasıyla dünyada tabiri caizse koca bir devrim yarattı. Zamanla dünyanın en zengin ve tanınmış kişilerinden biri olan Henry Ford’un ismi çalışkanlık ve üretkenlikle özdeşleşti.
Daha öncesinde vermiş olduğu demeçlerde iş adamlarını büyüten üç büyük taktik ve aynı zamanda iş adamlarını mahvedecek üç büyük hatanın üstünde ısrarla durmuştur. Ona göre; mümkün olan en yüksek kalitede ürün üretmek, mümkün olduğunca ucuza mal etmek ve ödeyebileceğin en yüksek maaşı ödemek kesinlikle iş dünyasında başarıyı getiren faktörlerdir. Bir diğer yandan da başarısızlığın nedenlerini şöyle anlatıyor Henry Ford: “İnsanların aldıkları yanlış kararları yüzünden yıkılmalarının üç sebebi vardır: gereksiz yere açgözlü olmak, kendilerini tanımaktan aciz olmak veya çocuksu bir şekilde güven duymak.”
Bugünkü yazımda iş dünyasına adını altın harflerle yazdırmayı başarmış, aynı zamanda azmin, çok çalışkanlığın ve cömertliğin sembol isimlerinden biri haline gelmiş Henry Ford’un verdiği tavsiyelerden bahsedeceğim. Gelin hep birlikte bu tavsiyelere bir göz atalım.
İçindekiler
Herkesin bir hayali olduğunu unutmayın
İş hayatında hiçbir zaman yalnız olmazsınız. Mutlaka birileriyle çalışırsınız. Çalışmış olduğunuz kişileri seçerken de doğru insan olduğuna karar vermeniz etkili bir yönetim ve hedefleri hayata geçirebilmek açısından çok önemli bir unsurdur. Her zaman çalışanlarınızla ya da ekip arkadaşlarınızla iyi bir iletişim kurmaya çalışın.
Nasıl ki iyi satışlar yapmak için müşterinin ne istediğini anlamanız gerekiyor ve empati yapmanız gerekiyorsa bu durum etkili bir çalışma performansı adına çalışanlarınız için de geçerlidir. Herkesin bir hayali vardır. Size göre büyük ya da küçük olabilir. Bu hiç fark etmez sadece şunu unutmayın, etrafınızdaki herkes bir şekilde hayalinin peşinden koşmaya çalışıyor. Bakın Henry Ford bu durumu nasıl özetlemiş:
“İnsanlar, sizin çıkarlarınız için çalışmaz, kendi hayalleri için çalışır. At yarışı sırasında, sırf siz bahis oynadınız diye, atlar daha hızlı koşmaz! Aynı şekilde sırf hisse senetleri borsada işlem görüyor diye firma sermaye elde etmez, daha çok mal üretmez ve Pazar gücünü artırmaz.” – Henry Ford
Hep ileriye bakın
Toplum olarak spor alanında daha çok futbola önem gösterdiğimiz su götürmez bir gerçek. Ve hepimizin hayatımızda mutlaka en azından bir kere bile olsa duymuş olduğu bir cümle vardır: Önümüzdeki maçlara bakacağız. Bu durum başarılı olsanız da başarısız olsanız da her zaman böyle olmalıdır. Başarısız olursanız başarısızlığın verdiği üzüntüyle hedeflerinizi unutur kendinizi suçlamaya başlarsınız. Bu da dibe vurduğunuz andır işte.
Ya da başarılı olursanız başarının verdiği zafer sarhoşluğuyla işlerinizi yapamaz hale gelebilirsiniz. Bu durum aslında bıçak sırtı diye tabir edebileceğimiz bir durumdur. Aradaki dengeyi iyi sağlamanız gerekiyor. Eğer ki bu her iki durumdan dolayı işinizin peşinden koşacak gücünüzü kaybederseniz, bir gün bir bakarsınız ki sizin hayalinizin peşinden başkası koşuyor. Henry Ford da bu şekilde düşünen kişilerden biridir. O da “başardım” demenin değil “çalışmanın” gücüne inananlardan…
“Uzmanlık, bir durak değil yolculuk şeklidir. Bir işi gerçekten bilen kişi, her zaman şimdiye kadar yaptığından çok daha fazlasını yapması gerektiğini bilir, ne kadar iyi ve verimli olduğunu düşünmez. Hep ileriyi düşünür, imkansız diye bir şey olmadığına inanır. Bir insan kendini ‘uzman’ olarak gördüğü anda, birçok şey ona imkansız gelmeye başlar.” – Henry Ford
Rekabet edin
Rekabet esasen hayatımızın her alanında olan kavramlardan bir tanesidir. Sadece iş yaşamı adına değil kendi özel hayatlarımıza bakacak olursak da rekabetin aslında hayatımıza ne kadar da fazla nüfuz etmiş olduğunu kolaylıkla görmemiz çok da zor olmayacaktır.
Ancak rekabet iş dünyası için olmazsa olmazlardan bir tanesidir. Rekabet etmezseniz hakim olduğunuz piyasayı elinizden kaybeder, tabiri caizse çağı yakalayamamış başarısız bir yönetici olursunuz. Hatta o kadar çalışın ve kendinizi geliştirin ki, siz çağı değil, içinde bulunduğunuz dönemdeki insanlar sizi takip etsin. Öncü olun. Başarılı olmak istiyorsanız etrafınızdaki rakiplerinizi iyi tanımalı ve onlardan daha iyi olmak, daha iyi hizmetler sunmak için çok çalışmalısınız. Henry Ford da iş dünyasında rekabetin olması gerektiğini düşünenlerin safında yer alıyor.
“Rekabet, ilelebet var olmalıdır. Rekabet, yaptığın işte en iyi olmak için çabalamak demektir. Sırf rekabet etmiş olmak uğruna rekabet edenler, başka bir firmayı iflasa sürüklemek için çabalayanlar, hayatta çok ileriye gidemez. Gerçekten korkulması gereken rakip, sizinle hiç uğraşmayan, enerjisini tamamen kendini geliştirmeye odaklayandır.” – Henry Ford
Hizmet edin
Başarının olmazsa olmaz etmenlerinden biri birçok insanı yaptığınız işlerle memnun etmektir. Bu da esasen kelime anlamı olarak “hizmet” kelimesi ile eş değerdir. Amacınız insanlığa hizmet etmek ise her zaman daha iyisi için çalışmaya odaklanırsınız.
Toplumun nabzını tutmak, isteklerine yönelmek ve onların isteklerini tam anlamıyla karşılamak sizi çok etkili bir lider haline getireceği gibi aynı zamanda başarılı biri haline de getirecektir. Bu sebeple amacınız her zaman insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara hizmet etmek olsun. Zira Henry Ford da insanlığa hizmeti her zaman hayatındaki amaçlar listesinin ilk başına yazmış etkili ve başarılı iş adamlarından bir tanesi. Öyle ki; bu konuda da ziyadesiyle demeç vermiştir.
“Ne alabileceğin değil, ne katabileceğin üzerine odaklan. Yeteneklerini ve hayal gücünü ‘bir dolar karşılığında ne kadar az hizmet verebileceğini’ bulmak için değil, ‘bir dolara ne kadar çok hizmet verebileceğini’ bulmak için kullanan insanın başarısız olması imkansızdır. Servet aynı mutluluk gibi direkt olarak peşinden koşarak yakalanamaz. Faydalı olmanın ve insanlara hizmet etmenin yan ürünüdür.”
Zengin olmak araç olmalı
Hayattaki amacınız yalnızca para olursa bir gün muhakkak ki başarısız olursunuz. Çünkü para denilen kavram aslında biz insanlar tarafından “değerli” olarak kabul edilen bir kağıt parçasıdır ve bir kabul ediştir. Bu kabulün de bir gün bizim isteğimizle değer kazanması ya da kaybetmesi de olasıdır.
İş dünyasında herkes para kazanmak ister evet, ama asıl amacınız para kazanmak olduğu zaman maddi gelir elde etmek için her şeyi yapar hale gelebilirsiniz. Aslına bakacak olursanız bu hayli tehlikeli bir durumdur. Para kazanmak başarının olmazsa olmazlarından biridir ama başarı=para kazanmak diyemeyiz. Bu sebeple bu konuya bir de Henry Ford’un gözünden bakmanızı istiyorum.
“Maddi kazanç elde etmenin kendi başına bir başarı olduğunu düşünmüyorum. Öte yandan başarının, zenginlikten tamamen bağımsız olduğunu da düşünmüyorum; tabi zenginlik bir amaç değil, araç olarak görüldüğü sürece. Para kazanmanın en iyi yolu, para kazanmamayı düşünmemekten geçer. Para, kendisini bir amaç olarak gören herkesin hayatını mahveder.” – Henry Ford
Cesur olun
Cesaret hayatımızı sürdürebilmemiz için temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesidir bence. Özellikle de başarılı olmak isteyen bir insan için hayatının hangi alanında olursa olsun cesaret başarının temelinde vardır. Zira tarihimize de bakacak olursak adını altın harflerle dünya tarihine yazdırmış olan kişiler, korkularına yenilmemiş ve cesur olup hedeflerinin peşinden koşmuş olan kişilerdir. Hatta Napolyon Bonaparte bu konuda şöyle söylemiş: “Cesurlar hiç korkmayan değil, korkuya rağmen yapılması gerekeni yapanlardır.”
Hayatta her zaman bir şeyleri kaybetme riskimiz vardır. Kimi zaman tüm mal varlığımızı kaybederiz, kimi zaman makamımızı, kimi zaman sevdiklerimizi bile kaybedebiliriz. Tüm bunlara rağmen kaybetme korkusuna rağmen hayatınıza devam edebiliyorsanız bilin ki siz cesursunuz.
İş dünyasında da böyledir. Bir projeye girmeniz size çok şey kazandırabilir ama o proje size pahalıya da mal olabilir. Karşınıza çıkan engelleri bir bir geçin. Sabredin. Engeller ve korkularınız sizi ele geçirmesin, siz onları ele geçirin. Henry Ford da böyle yapmış ve bakın bu konuda neler söylemiş:
“İnsanoğlu için en büyük keşiflerden biri, aslında korktuğu şeyleri yapabileceğini fark etmektir. Engeller, hedefinizden gözlerinizi kaçırdığınızda gördüğünüz ürkütücü şeylerdir.” – Henry Ford
Azimli olun
İş dünyasında birçok engelle karşılaşırsınız. Bu engellerin dışında sizi çalışmaktan alıkoyacak etmenlerden bir tanesi de zamandır. Hedefinize giden yolda zaman ne kadar uzun sürerse sizin çalışma temponuz düşer. Rehavete kapılıp işlerinizi ertelemeye başlar ve gerçeklerin farkına vardığınızda da hedeflediğiniz yolun dışına çıkmış olursunuz çoktan. Bu sebeple istikrarlı ve düzenli bir çalışma temposuyla hedeflerinizin peşinden gidin.
Azimli olun, sabırlı olun ve göreceksiniz ki, istediğiniz şeyleri elde edeceksiniz. Azmederek çalışırsanız hayatınızda imkansız diye bir şey kalmayacaktır. Yeter ki isteyin, işte o zaman her şeyi elde edebilirsiniz. Kendi içinizdeki gücü açığa çıkartın. Hayallerinizin peşinden koşun. Henry Ford da her başarılı insan gibi azimli, kararlı ve istikrarlı insanlardan bir tanesiydi. Gelin hep birlikte bu durumu nasıl özetlemiş görelim:
“Dünyadaki hiç kimse ya da hiçbir şey, hayalleri olan bir çocuktan daha azimli değildir.” – Henry Ford
Takım çalışmasına önem verin
Her başarısızlık tek bir kişinin eseri olmadığı gibi başarı da sadece tek bir kişinin değildir. Zira büyük başarıları tek başına elde etmek neredeyse imkansızdır. Sizinle aynı tutkuya, amaçlara ve ortak değerlere sahip insanlarla yola çıkmak size başarıyı getirir. Takım çalışması, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek, birlikte mutlu olmak ve birlikte üzülmek, tüm bunların hepsi size ayrı bir güç verecektir. Tüm bunlar size yalnız olmadığınızı ve her zamankinden çok daha güçlü olduğunuzu hissetmenize neden olacaktır.
İçinde bulunduğunuz ekip artık ailenizmiş gibi hissetmeye başladığınızda asıl başarıyı yakalamış olursunuz. Dünyadaki birçok başarı hikayesinin altında etkili bir takım çalışmasının yattığını söylemek pek de yanlış olmaz. Henry Ford da tahmin edersiniz ki takım çalışmasına önem veren başarılı kişiler kervanına katılıyor ve takım halinde başarının sırrı üzerine bakın neler söylüyor:
“Bir araya gelmek, başlangıçtır. Bir arada kalabilmek, gelişmedir. Beraber çalışabilmek ise başarıdır.” – Henry Ford
Özgün olun
Başarılı olan kimseler daima kendine has işler yapan ve “başkası gibi” olmaya çalışmayan kimselerdir. Bu kişilerin kendilerine has hayalleri vardır, çalışma yöntemleri vardır ve tutkuları vardır. Onlar, başkalarını taklit etmeye çalışmaz yalnızca kendi yapabileceklerinin en iyisine odaklanmaya çalışırlar.
Üniversiteye başladığım ilk yıl bir tanıdığım bana şöyle söylemişti: “Başkaları gibi olmaya çalışırsan hep ‘gibi gibi’ kalırsın. İyi bir şey elde etmek istiyorsan onu kendi yöntemlerinle almalısın.” Başarıyı hedefleyen bir insan da kendine has yöntemler geliştirmeli ve bunları insanlığa kazandırmalıdır. Öteki türlü taklitten öteye gidemez, başarılı olsanız bile başarınızın kıymeti olmaz. Her zaman işinizi en doğru şekilde yapın ve bundan vazgeçmeyin. Henry Ford da böyle düşünenlerden ve bakalım bu duruma nasıl açıklık getirmiş:
“Bir taklit ürün, kendi başına başarılı olabilir. Ancak taklit etmek başarı değildir. Başarı, bir şeyi yoktan var etmektir yeni bir soluk kazandırmaktır. Kalite, kimse size bakmıyorken bile doğru olanı yapmaktır.” – Henry Ford
Vazgeçemeyin
Daha önceki yazılarımda da birçok kez bahsettiğim gibi iş dünyasında birçok sorunla karşılaşacaksınız. Tüm bunların hepsi sizi hedefinizden şaşırtabilir ve hatta vazgeçme boyutuna kadar getirebilir. Ancak devamlı söylediğim gibi sorunları düşünerek değil, hedefinize ulaştığınızda yaşayacağınız mutluluğu düşünerek yolunuza devam edin.
Birçok bilim adamı, birçok girişimci hedeflerine ulaşabilmek için birçok kez deneme yaptılar. Ama onların adını şu anda hatırlamamızı sağlayan ve onlara saygı duymamıza neden olan şey, o kişilerin kararlılığı idi. Steve Jobs, Bill Gates, Thomas Edison, Oprah Winfrey… Ve daha niceleri…
Sizlerin de o insanlardan bir farkınız yok. Tek ihtiyacınız olan şey inanç ve biraz da inat. Her ne engel çıkarsa çıksın karşınıza hayallerinizden vazgeçmeyin. Hayallerinizden vazgeçtiğiniz anda bir başka kişinin hayalini gerçekleştirirken bulursunuz kendinizi. Başarısızlıklarınızdan dersler çıkarın ve yeni yöntemler bulun. Ama mutlaka yolunuza devam edin ve hiçbir şeyin sizi yolunuzdan alıkoymasına izin vermeyin. Bakın Henry Ford bu konuda koca bir ders niteliğinde olan nasıl öğütler veriyor bize:
“Her şey ters gidiyorsa unutma: Uçak, rüzgarı karşısına alarak yükselir, arkasına alarak değil!” – Henry Ford