Genel Haberler ve Makaleler

Geçmişten Günümüze Hızla Geri Dönüş Yapan 6 İkonik Teknoloji Ürünü

Tüketici elektroniğinde nostaljinin pek bir önemi yoktur; en yeni ve son teknolojiye sahip ürünler genellikle en gözde ürünlerdir. Fakat son birkaç yıldır yeni bir trend var.

Son teknoloji akıllı telefonlar ve sanal gerçeklik ürünlerinin yanında retro ürünlere olan ilgi de artıyor. Özellikle de seksenli ve doksanlı yılların popüler, ikonik ürünleri geri geliyor ama bu ürünlerle nostalji yapmanın maliyeti hiç de az değil.

Tekrar piyasada yer alan efsane ürünlerden bazıları şunlar:

Kodak Super 8 Kamera

Kodak Super 8 kamera

Kodak, 50 yıl önceki home movie’lerin film stilini özleyenler için klasik Super 8 kameraya yeniden hayat verdi. İlk Super 8, 1964 New York Dünya Fuarı’nda piyasaya sürülmüş ve daha sonra Hollywood’un pek çok önemli ismi tarafından kullanılmıştı. Hatta son yılların popüler dizisi American Horror Story’in görüntü yönetmeni Michael Goi günümüzde hala bu kamerayı kullanıyor.

Profesyonellere yönelik sınırlı sayıdaki sürüm, geçtiğimiz sonbaharda 400 ila 750 dolar arasında bir fiyat aralığında satışa sunuldu. Fakat her filmin işlenmesinde ekstra 50 – 75 dolar arasında bir maliyet de söz konusu. Ayrıca, ürünün düşük fiyatlı versiyonunun da 2017’de bu yıl piyasaya çıkması bekleniyor.

Monster Blaster BoomBox

Monster Blaster boombox

Boombox 80’li yılların en ikonik ürünü olabilir. Monster Products da BoomBox’ı geri getiriyor. 400 dolarlık Monster Blaster entegre bir subwoofer ile geliyor. Tabi bu sürümde kaset çalmak ve pil kullanmaya gerek yok. Bunun yerine cihaz, bir iPhone veya Android aygıtları gibi modern müzik çalarlarla eşleştirilebiliyor ve şarj edilebiliyor.

Polaroid Kamera

Polaroid kamera

Polaroid, 2008’de dijital çağa kurban giderek anlık foto pazarından çıkmıştı. Fakat 2010 yılında şirket, insanların çektikleri fotoğrafların fiziksel baskılarına sahip olmayı tekrardan istemeleri için aradan yeterli zaman geçtiğini düşünerek tekrardan işe koyuldu. Bu amaçla 90 dolarlık point-and-shoot kamera olan Polaroid 300’ü piyasaya sürdü. (O zamandan beri fiyat 80 dolara düştü.) Fotoğraf makinesinin yüksek fiyat etiketi (ve 10 çekim için 10 dolarlık film harcaması) satışları beklenen düzeye ulaştırmasa da bir efsane daha dönmüş oldu.

Üç yıl sonra, Fujifilm de, 70 ve 80’li yılların Polaroidleri gibi kart boyutunda fotoğraflar çıkarabilen Instax Mini 90 Neo Classic’i piyasaya sürdü.

Vinil kayıtlar

Plaklar

MP3’ler daha taşınabilir ve kullanışlı olsa da, dijital müzik genellikle vinil kayıtların ruhuna sahip değildir. Bu nedenle, gençler arasında da vinil plaklara olan ilgi şaşırtıcı değil ve yeni nesil de LP müziğinin sıcaklığını ve derinliğinin kıymetini anlamaya başlıyor. Ünlü yıldız Taylor Swift, yeni albümünün LP versiyonunu çıkaran müzisyenlerden biri. Pek çok odyofil de vinil plaklara dönüş yapıyor.

2007’den beri vinil plaklara artan bir ilgi var ve müzik endüstrisinin merkezi Amerika’da 2015’ten itibaren satışlar ikiye katlamış durumda. Plaklar artık hiçbir zaman ana müzik dinleme aracı olamayacak olsa da bu durum, bu kültürün hiçbir zaman yok olmayacağını kanıtlıyor. Koleksiyon açısından da değeri olan plaklar dijitale göre farklı bir deneyim sunan analog sesin yanında albüm kapakları ve içerikleriyle de her zaman hitap edecek bir kitle buluyor.

Technics turntablelar

Plak

Plaklardaki canlanma turntablelar için de yeni bir pazar yarattı ve pek çok firma bu boşluğu doldurma gayretlerinde bulundu. Alanın lider firmalarından Panasonic de bir zamanlar uzun süre DJ’lerin favorisi olan Technics SL-1200 modeli başta olmak üzere bu markasını tekrar canlandırdı. Panasonic koleksiyonculara özel sınırlı sürümü 4000 dolardan sunarken daha geniş kitleler için de daha ekonomik bir sürümü piyasaya çıkardı. Crosley, Audio-Technica ve Onkyo da daha erişilebilir fiyatlardan turntablelar satıyor.

Müzik kutuları

Jukeboxes (Müzik kutusu)

Wurlitzer juxeboxlar, 50 ve 60’lı yılların Elvis Presley ve Marilyn Monroe gibi bir ikonuydu. Spotify, Avustralyalı bir firma olan Nighlife Music ile yeni ve farklı bir tür JukeBox olan ve kullanıcıların cihazlarındaki şarkıları salon sistemlerinde çalmaya izin vererek kullanıcıları DJ’lere dönüştüren crowdDJ’i geliştirdi. Bu girişim, gelecekte adından söz ettireceğe ve JukeBox kültürünü yeniden canlandıracağa benziyor.

Batuhan Özkan

İşletme Lisans derecesine sahip olan Batuhan Özkan, özel bir firmada Müşteri Operasyonları bölümünde çalışıyor. İş dünyası, girişimcilik, kariyer, para kazanma yolları, yeni iş fikirleri ve iş yaşamı konularında araştırmalar yapan Özkan, hazırladığı içeriklerle Konupara’ya katkı sağlıyor. E-posta: batuhanozkan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir