Genel Haberler ve Makaleler

Girişimcilere 50 Bin TL Hibe Desteği Başvuru Şartları Netleşti

AK Parti’nin seçim vaatlerinde yer alan girişimcilere 50 bin TL hibe, 100 bin TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği başvuru şartları netleşti. İş kurmak isteyen her girişimci gerekli şartları sağladığı takdirde destek başvurusu yapabilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı açıklamada, girişimcilere verilecek hibe desteğinde 24 Aralık Perşembe günü ilk adımın atılacağını ve destek sürecinin başlayacağını ifade etti. Destek başvuru süreci birkaç ay sonra başlayacak olsa da girişimcilere verilecek hibe desteğinde başvuru için gerekli şartlar netleşti.

Herkesin desteklerle ilgili merak ettiği bilgileri derledim. Yeni gelişmeler geldikçe bu sayfada yazıyı güncellemeye devam edeceğimi de hatırlatmak istiyorum. Şimdi merakla destekler konusunda aklınızdaki tüm sorulara cevap verecek net bilgileri aktarmak istiyorum.

Girişimcilere hibe ve faizsiz kredi desteği; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOSGEB kuruluşu tarafından verilecek.  KOSGEB; girişimci, küçük ve orta ölçekteki işletmelere finansal hibe veya kredi desteği sağlayan bir kuruluştur.

İlginizi çekebilir: KOSGEB Hibe Kredisine Başvuru Nasıl Yapılır?

Girişimci desteğine kimler başvuru yapabilir?

Desteklerin genç girişimcilere yönelik verileceği belirtilmiş olsa da netleşen bilgilere göre, başvuru şartlarını sağlayan herkes 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi desteğine başvuru yapabilecek.

Hibe yani geri ödemesiz destek üst limiti 50 bin TL. İşinizi kurmak için bu miktarın yeterli gelmemesi halinde üst limiti 100 bin TL olan uygun geri ödeme koşullarıyla faizsiz kredi desteğinden de yararlanabiliyorsunuz.

50 bin TL hibe desteği kapsamı

50 bin TL hibe desteği limitleri konusunda biraz daha detay vermek istiyorum. Bu desteğin işletme kuruluş desteği, makine ve ofis desteği ve işletme giderleri desteği olarak kendi içinde limitleri bulunuyor.

Kuruluş desteği harcamaları

İşletme kuruluş desteği olarak maksimum 2 bin TL veriliyor. İşletme kuruluş desteği; işinizi kurmaya yönelik teknik, hukuki, mali danışmanlık, iş planı, fizibilite çalışması gibi harcamalarınız için veriliyor.

Teçhizat, makine ve ofis harcamaları

İşiniz için gerekli teçhizat, makine ve ofisiniz için gerekli harcamalar için üst limit 18 bin TL. Ofisiniz için gerekli donanım malzemeleri, makine veya işiniz için bu alanda gerekli diğer harcamalarınızı için 18 bin TL’ye kadar hibe desteği veriliyor.

İşletme giderleri için destek

İşinizi kurduğunuz andan itibaren kira, personel maaşları gibi işletme giderlerine yönelik 30 bin TL’ye kadar işletme giderleri desteği veriliyor. Bu destek sayesinde işletmeniz faaliyet halindeyken personel, kira gibi işletmenize ait giderler geri ödemesiz olarak veriliyor.

Toparlayacak olursam;

  • Kuruluş giderleri için 2.000 TL,
  • Makine, Teçhizat ve Ofis donanım giderleri için 18.000 TL,
  • İşletme giderleri için 30.000 TL olmak üzere toplam 50.000 TL’ye kadar geri ödemesiz hibe desteği alabiliyorsunuz.

İşinizi kurmanız için 50 bin TL destek yeterli gelmiyorsa geri ödemesiz hibe desteğinin yanı sıra 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli faizsiz kredi desteğine de aynı anda başvuru yapabiliyorsunuz.

Hibe ve kredi desteklerine başvuru şartları neler, nasıl başvuru yapılır?

Desteklere başvuru için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde:

  1. Girişimcilik eğitimi alınacak.
  2. Proje sunulacak.
  3. Kurul onayı beklenecek.
  4. Projeniz kabul edilirse destek alınacak.

Bu maddeleri de açıklamak mutlak suretle şart.

Girişimcilik Eğitimi. Bu eğitim KOSGEB tarafından ücretsiz olarak veriliyor. Yaklaşık 10 gün sürüyor. Her şehirde belirli tarihlerde eğitim veriliyor. Girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan girişimciler, girişimcilik sertifikası alıyor. Hibe desteğine başvuru için atmanız gereken ilk adım, girişimcilik eğitimi almanız. Eğer örgün üniversite eğitimi sırasında girişimcilik dersi aldıysanız bu eğitimden muaf olabiliyorsunuz.

Proje sunumu. İşinizle ilgili kapsamlı bir sunum yapmanız gerekiyor. Bu sunum için iş planı hazırlamanız gerekecek. İş planını, işinizle ilgili birçok bilginin yer aldığı bir rapor olarak düşünebilirsiniz. Örneğin; hibe desteğini işiniz için nasıl kullanacağınız, işinizle ilgili gerekli makine teçhizatlar, giderler gibi birçok detaylı bilgi bu planda yer alıyor. Söz gelimi, hazırlayacağınız iş planıyla destek alabilmek için kurulu ikna etmeniz gerekecek. İşinizin yapılabilir olması baş şartıyla projenizin inandırıcı olması şart.

Konuyla İlgili Detay: İŞ PLANI NEDİR VE İŞ PLANI NASIL HAZIRLANIR?

Kurul onayı. Projenizi hazırlayıp, iş planı ile birlikte şehrinizdeki KOSGEB birimlerine sunuyorsunuz. Kurul iş projenizi yapılabilirlik başta olmak üzere önceden belirlenen kriterlere göre değerlendiriyor. Projenizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza iletiliyor.

Proje onayı. Projeniz onaylandığında işinizi kurmanız için gerekli tüm yönlendirmeler yapılıyor ve resmi olarak kuruluş süreci başlıyor. Süreçle birlikte destek ödemeleri de yapılmaya başlanıyor.

Girişimcilere verilecek devlet destekleri konusunda detaylı bir bilgilendirme yapmaya çalıştım. Danışmak istediğiniz bağlantılı konular için sorularınızı yorumlar alanından iletebilirsiniz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir