Genel Haberler ve Makaleler

Google ve diğer teknoloji devleri kendi başlarına birer askeri güç haline gelebilirler

Teknoloji devi Alphabet (NASDAQ: GOOGL) uzun zamandır nazik ve son derece masumene bir kamuoyu algısına sahipti.

Şirketin aramalar için anasayfası Google.com’u ziyaret ettiğimizde hala o meşhur renk şemasına sahip, kimi zamanda günün anlam ve önemine uygun değişen sevimli logoları görüyoruz.

Şirketin dünyanın herhangi bir yerindeki ofisini ziyaret edin. Oyun salonları, pelüş puflar ve okul bahçesini anımsatan eğlenceli odaları bulacaksınız.

Google adaletli, Google güvenli, Google nazik, Google cömert. Google kullanıcıları memnun, çalışanları daha da memnun. Google’da herkes gülümsüyor. Çünkü Google “dünyayı daha iyi bir yer haline getiriyor”

Google Forbes’a göre dünyanın en çok beğenilen üçüncü şirketi ve kullanıcı verilerindeki tekeline rağmen, şu andaki sosyal medya rakibi Facebook gibi büyük gizlilik endişesi sorunları yaşamıyor.

Ama tehlike çanlarının sesi uzaktan duyulmaya başlıyor. Zira Google’ın şimdiye kadar ustalıkla yansıttığı “güven” algısı kaybolurken, şirket bugünün diğer önemli teknoloji şirketleri gibi, karanlık tarafa kayıyor gibi gözüküyor.

Google tabii ki kötü değil, ama muhtemelen işin içine para girmediği müddetçe…

Google, 2004 senesindeki ilk halka arzına hazırlanırken, şirketin yatırımcılara gönderdiği mektubunda yer alan kurum felsefesi şu sloganı içeriyordu: “Kötülük etme” (Don’t Be Evil)

Kurucular Larry Page ve Sergey Brin, sloganın çıkar çatışmaları, taraf tutmama ve ön yargının yokluğu ilkelerini yansıttığını ileri sürdüler.

Ancak, 2010 yılında bu sloganı sert bir şekilde eleştiren sektör efsanesi Steve Jobs, Apple çalışanlarından oluşan bir grup dinleyiciye “bu saçmalık” diyerek samimi bir şekilde konuştu. Jobs, Google’ı koyun görünümü altında potansiyel bir kurt olarak tanımladı.

Steve Jobs’ın bu eleştirisinden beş yıl sonra, Google Alphabet adı altında yeniden yapılandırıldı. Şirketin “Kötülük etme” sloganı da “Doğru olanı yap” (Do the right thing) olarak değiştirildi. Görünüşe göre, şirket artık kendini daha farklı bir şekilde ifade ediyordu.

Şirketin yeniden yapılandırılmasında, Alphabet, sadece bir arama ve reklamcılık şirketinden çok daha fazlası olduğunu açıkça ortaya koydu. Tüketici cihazlarından sürücüsüz araçlara, savunma ve havacılığa kadar teknolojinin hemen her yönüne eğildi.

“Ölümlere yol açmamız kabul edilemez”

Mart ayında, teknoloji yayınları yapan Gizmodo, Alphabet’in ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ile “algoritmik savaş” üzerine çalışmak için sessiz sedasız bir sözleşme imzaladığını ortaya çıkardı.

Kısacası şirket, ABD askeriyesinin insansız hava araçlarıyla (İHA’lar) düzenlediği operasyonlarda kullanılabileceği yapay zeka yazılımları geliştirmeye başladı.

Onlarca kıdemli mühendis de dahil olmak üzere binlerce Google çalışanı, şirketin İHA görüntülerini yorumlamak için yapay zeka kullanan ve İHA saldırılarının hedeflemesini iyileştirmek için kullanılabilecek bir Pentagon programına katılmasını protesto eden bir mektup yazdı.

Google CEO’su Sundar Pichai’a gönderilen mektupta, çalışanlar, şirketin, Pentagon’un İHA’larla ilgili ‘Project Maven’ isimli yapay zeka projesinden çekilmesini talep etti.

Google’ın savaş işinde olmaması gerektiğine vurgu yapan şirket çalışanları, ölüme yol açmanın kabul edilmez olduğunu ve ‘Project Maven’ isimli projenin Google markasına onarılması imkânsız hasarlar vereceğini ifade etti.

Çalışanların mektubunun New York Times gazetesine sızmasının ardından bir Google sözcüsü Bloomberg’e şu açıklamayı yaptı:

Makine öğreniminin askeri amaçla kullanılması doğal olarak geçerli endişelere yol açmaktadır. Makine öğrenimi teknolojilerimizin geliştirilmesi ve kullanımı konusunda şirket içinde geniş çaplı bir tartışmayı aktif biçimde yürütüyoruz.

Şirketin yaptığı açıklamada, Google’ın içinde dolaşan ve 3.100’den fazla imza toplayan mektuptan hiçbir şekilde bahsedilmedi.

Teknoloji devleri kendi başlarına birer askeri güç haline gelebilirler

Business Insider’ın bu haftaki raporlarına göre, Amazon (NASDAQ: AMZN), Pentagon’dan Joint Enterprise Savunma Altyapısı ya da “JEDI” programı olarak da adlandırılan BT sistemlerinin elden geçirilmesi için 10 milyar dolarlık büyük bir sözleşmeye imza atmak üzere.

Bu gelişmeler, şüphesiz, Amazon ya da Alphabet’i “kötü” yapmıyor, ancak bu dev teknoloji şirketleri giderek daha müdahaleci olan bir ABD hükümeti çevresinde bir araya geliyor ve bu birliktelik insanlar arasında gerçek bir endişe yaratıyor.

Bununla birlikte, bu gelişmeler 1.7 trilyon dolarlık büyüklüğe sahip savunma sanayisinden büyük teknoloji şirketleri için önemli gelir akışlarına da kapı aralıyor. Yani savunma sanayisinin köklü şirketleri artık Alphabet ve Amazon gibi dev teknoloji şirketlerinden gelen bir rekabetle karşı karşıya.

Yatırımcılar, savunma sanayinde ortaya çıkacak benzer bir olay dizisini beklemeli ve gelişmeleri takip etmeli, zira Google ve akranları, belki de “kötülük etme” pahasına, çok uzak olmayan bir zamanda kendi başlarına birer askeri güç haline geleceklermiş gibi gözüküyor.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir