Genel Haberler ve Makaleler

İngiltere, Avrupa Birliği’nden Ayrılırsa…

Muhafazakâr İngilizler, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması gerektiğini savunuyor. İngiltere Başbakanı David Cameron, partisinin iktidara gelmesi halinde ülkesinin Avrupa Birliği üyeliği şartlarını yeniden müzakere edileceği sözünü vermişti. Cameron’ın bu sözlerinin ardından Almanya ve Fransa’dan, “AB üyeliği şartlarının tekrardan müzakere edilemeyeceği” yanıtı gelmişti.

Aynı şekilde, 2017’de Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürme sözü de veren Başbakan Cameron, İngilizler tarafından desteklenmeye devam ediyor. Öyle ki, Gallup araştırma şirketinin en son yaptığı anket İngiltere nüfusunun yüzde 51’inin AB’den ayrılmayı desteklediğini gösteriyor.

İngiltere ve Avrupa’da tüm bu olasılıklar tartışılırken, ihtimal senaryolar hazırlayıp ne yapacağını şimdiden planlayan büyük şirketler bile var. Özellikle, Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci bankası olan Deutsche Bank, İngiltere’nin AB’den ayrılma olasılığına karşı harekete geçti. İngiltere’de 21 yıl süreyle 16 bölgede 9.000 çalışanıyla faaliyet gösteren Deutsche Bank, bazı operasyonlarının diğer Avrupa ülkeleri ve Almanya’ya taşınması için bir çalışma grubu oluşturdu.

İngiltere Avrupa Birliği’nden Neden Ayrılmak İstiyor?

En temel sebep, Euro Bölgesi’nin hala kriz yaşıyor olması. Bir de Avrupa bütçesi var elbette. İngilizler, AB bürokratlarının aldığı yüksek maaşların da sınırlandırılması gerektiğini savunuyor ve toplam bütçe içerisinde Avrupa Birliği’ne verdikleri desteğin oldukça fazla olduğunu ve verdikleri desteğin kendilerine geri dönüşü olmadığını dile getiriyorlar. Cameron liderliğindeki muhafazakârlar “dört yıldır kriz yaşayan Euro Bölgesi’ne para veriyoruz ama karşılığında hiçbir çıkarımız yok” diyerek, AB üyeliğinden ayrılmak istiyorlar.

İngilizlere göre, Avrupa Birliği İkinci Dünya Savaşı sırasında işgal edilen ülkeler tarafından faşizmden korunabilmek adına kuruldu. Fakat İngiltere’de faşizm ve işgal sorunu yoktu. Bu durumda AB ayrılığı için İngilizler tarafından gerekçe gösteriliyor. Aslında bunun altında yatan farklı bir sebep de var; özellikle bahsedilen kurucu ülkelerin kendileri içerisinde bütünleştiği ve İngiltere dahil çevre ülkelerin bu bütünleşmede yer almamasıyla saf dışı bırakılmaya çalışıldığı düşünülüyor. Öyle ki, Euro Bölgesi’ndeki parasal ve mali bütünleşmenin İngiltere’yi finans merkezi olmaktan çıkaracak bir gelişme olacağı savunuluyor.

İngiltere AB’den Ayrılır Mı?

Hatırlarsınız, İskoçya Referandumu‘nda anketler ayrılığın yaşanmayacağını gösteriyordu. İngiltere’de yapılan AB’den ayrılma isteği anketleri de İngilizlerin AB’den ayrılmayı istediklerini işaret ediyor. İskoçya referandumunda isabetli sonuçlar çıkaran anket şirketlerinin yine isabetli sonuçlar çıkarıyor olması tahminler arasında.

Almanya ve Fransa’nın bütçe konusunda yaptığı baskının ardından ABD’nin AB’yi uyarması ve AB’ye verilen Nobel Barış Ödülü törenine katılmayı reddeden İngiltere Başbakanı David Cameron’ın “Eğer ödül verilecekse bu ödül NATO’ya verilmeliydi” sözleri İngiltere’nin ayrılık konusunda ciddiyetini ortaya koyuyor.

Yunanistan gibi üye ülkelerde ve Euro Bölgesi’nin genelinde devam eden krizlerin de ayrılık konusunda geri kalan İngilizleri AB’den ayrılmaya ikna edebileceği de var sayımlar arasında.

Tüm bu yaşananlardan bir çıkarım yaparsak, İngiltere’nin AB’den ayrılması kuvvetle ihtimal görünüyor.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir