İş Fikri Oluşturma İlk Adım: Fikir Bulma Aşaması

Çalıştığınız şirkete sığmıyorsanız ya da zaten siz girişimci bir ruhla doğduysanız ve kendi işinizin patronu olmak istiyorsanız, yaşamanızı değiştirecek ve hayatınızda sıçrama tahtası olabilecek iş fikrini bir an önce oluşturmaya başlamalısınız.

Bu yazıda size doğru iş fikrini nasıl oluşturabileceğinizi, nelere dikkat etmeni gerektiğini ve daha da önemlisi hangi iş fikirlerinin kazançlı olabileceğinden bahsedeceğim. Yazı sonuna doğru bir iş fikri oluşturmanın aşamalar halinde nasıl yapılabileceği konusunda da fikir sahibi olacaksınız.

İnsanların nelere ihtiyacı var, bulun

Şu kesin bir gerçek, ortaya çıkan her iş fikri insan ihtiyaçlarından dolayı ortaya çıkmıştır. İnsan ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına ortaya çıkan fikirler, sorunları çözüme ulaştırmaktadır. Öyleyse düşünmeniz gereken ilk şey insanların nelere ihtiyacı olduğudur.

İnsanların temel ihtiyaçlarını düşünün. İnsanlar her zaman; gıda, giyim, barınma, eğlence ve bilgi gibi birçok şeye ihtiyaç duyarlar.

Barınmayı ele alalım, yıllar önce tek katlı evler yaygınken artık merkezlerde talep doğrultusunda apartmanlar daha yaygın. İnsanlar işlerine daha yakın olabilmek için merkezlerde çalışmak zorunda kalıyor. Merkezlerde birkaç katlı evler sorunları çözmeyeceği için daha yüksek apartmanlar yapılıyor. Apartmanlar bir süre için sorunu çözse de güvenlik nedeniyle farklı ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Örneğin, güvenliği olan siteler ya da rezidanslar da bu sorunları şimdilik çözüyor. Farklı bir örnekle hırsızlık alarmı da aynı sorunu çözebilmek adına ortaya çıkmıştır.

İnsanların sorunları ve hiçbir zaman bitmeyen ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları ve sorunları düşünün. Çünkü bu sorunları ve ihtiyaçları giderebilecek fikirlere ihtiyacınız var. Kendinizi düşünün, nelere ihtiyacınız var? Çözülmeyen bir sorun mutlaka olmalı.

Apple’ın yaratıcısı Steve Jobs, ‘İnsanlar çoğunlukla siz onlara gösterene kadar ne istediklerini bilmiyorlar’ demişti. Haksız da değildi.

Bilgi, beceri ve yeteneklerinizi saptayın

Kolay değil, sıfırdan bir iş fikri oluşturmaya çalışıyorsunuz. O halde daha da detaya inmek gerekiyor. Sahip olabileceğiniz en güçlü üç şey; bilgi, beceri ve yeteneklerinizdir. Sadece fikir oluşturma sürecinde değil, işinizi kurduğunuz da bile bu üç şey son derece önemli olacak.

Her birini kısaca açıklamak gerekiyor.

Bilgiye nasıl ulaşılır?

Çok basit. Bilgi öğrenme, araştırma ve gözlem yoluyla sahip olunabilen bir olgu. Bilgiye ulaşmak için aldığınız eğitimleri düşünün. Hangi meslek okulundan mezun olduğunuzu, hangi eğitimleri aldığınızı veya üniversitenizin hangi bölümünden mezun olduğunuzu düşünün. Öğrendiğiniz ve eğitimini aldığınız her şey sahip olduğunuz bilgi birikimidir. Muhakkak bildiğiniz bir şeyler olmalı, düşünün.

Beceriye nasıl ulaşılır?

Bu da kolay. Elinizden hangi işlerin geldiğini düşünün. Ustalık ve maharet gerektiren bir şey yapabiliyorsanız becerilerinizi de buldunuz demektir. Mesela, eğitimini almadığınız halde insanları kolayca ikna edip satış yapabiliyorsanız, işte bu beceridir. Aynı şekilde aşçılık eğitimi almadığınız halde dünyanın en lezzetli yemeklerini yapıyorsanız da bu beceridir.

Yeteneğe nasıl ulaşılır?

Hepsinden kolayı. Yetenek, bilgi ve beceriden oluşur ve kesinlikle geliştirilebilen bir şeydir. Güzel yemekler yapamıyorsanız, aşçılık kursuna katılarak daha güzel yemekler yapabilirsiniz. Satış yapamıyorsanız, pazarlama eğitimleri alarak ikna yöntemlerini ve pazarlama tekniklerini öğrenebilirsiniz. Kısaca yeteneğinizi geliştirebilmeniz mümkün. Sahip olduğunuz bilgi ve becerileri geliştirerek işinizde etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bilgi ve becerilerinizi keşfedin, yeteneklerinizi geliştirebileceğinizi unutmayın ve kendinize şu soruları sorun ve en doğru cevapları bulun:

  • Hangi işleri yapabilirim,
  • Elimden hangi işler geliyor,
  • Düşündüğüm işi yapabilecek bilgi ve beceriye sahip miyim?

Araştırın ve gözlemleyin

Bilgi, beceri ve yetenekleriniz hangi işleri yapabileceğinizi ortaya çıkardı. Ama unutmamanız gereken bir şey var, o da sizinle aynı bilgi ve beceriye sahip birçok insanın da var olduğu gerçeğidir. Bu nedenle karşınıza çıkabilecek rakiplere ve sizin karşılarına çıkacağınız potansiyel rakiplerden ayrışmak için işinize kendinize ait bir özellik vererek, güçlü rakiplere karşı önlem almanız gerekir.

Şimdi talepleri araştırma ve gözlem yapmanızın zamanı geldi. İnternet, gazeteler, dergiler ve televizyon gibi tüm mecralara odaklanın. Her birine göz atın. En önemlisi de mecralardaki reklamlara dikkat edin. Reklamlar gerçekten de ufkunuzu bu konuda açacaktır. Reklamlarda gördüğünüz bir şeyi satın alıp almayacağınızı düşünün. Gördüğünüz ürün ya da hizmetin olumlu ve olumsuz taraflarını bulmaya çalın.

Kendi iş fikrinizi bulabileceğiniz gibi mevcut iş fikirlerini de değiştirip veya geliştirip farklı bir fikirler bulabilirsiniz. İnsan ihtiyaçlarını hatırlayın, sonsuz ve sınırsız!

Araştırma ve gözlemlerinizi olabildiğince abartın. Bu aşamada beyin fırtınası metodunu uygulayın ve çevrenize de danışmayı ihmal etmeyin.

Fikri bulduysanız, pazar araştırması yapın

İş fikrinizi somutlaştırabilmek için pazar araştırması verileri son derece önemlidir. Pazar araştırmasının önemi, işinizin ne kadar kazanç sağlayacağı daha da önemlisi bu kazançların sürdürülebilir olup olmayacağının ortaya çıkarılmasıdır. Ancak kazançların devamı sağlanabilirse işiniz ayakta kalabilir.

Kabaca pazar araştırması, piyasaya sunacağınız ürünleri veya hizmetleri belirlediğiniz fiyata satın alacak müşterilerinizin olup olmayacağını anlamak demektir.

Pazar araştırması belli başlı soruların cevaplarına ulaşmayı gerektirir. Cevaplarını bulmak zorunda olduğunuz bazı sorular şöyle olmalıdır:

  • Rakipler var mı,
  • Rakipler hangi ürünlere/hizmetlere odaklanıyor,
  • Rakiplerin zayıf ve güçlü yanları neler,
  • Pazarın toplam büyüklüğü nedir,
  • Pazar içerisinde arz ve talep ne durumda,
  • Pazar içerisinde satışlar düşüyor mu yoksa yükseliyor mu,
  • Ürün/hizmet nerede satılacak,
  • Satılacak ürün/hizmet kimlere hitap ediyor,
  • Ürün/hizmet satışının yapılacağı bölgede gelir düzeyi ne durumda,
  • Satılacak ürün/hizmetin maliyeti, karı ve satış fiyatı ne olacak?

Pazar araştırmasını, ürün/hizmet satışı yapacağınız bölgede de insanlara; anket ve yüz yüze görüşme gibi seçeneklerle tamamlamanız gerekir.

Genelde fikir bulma süreci başında girişimciler, başarılı olamama korkusu yaşıyorlar. İçsel dünyada yaşanan bu korkunun üstesinden gelinmeli çünkü başarılı olabilecek güzel fikirler daha en başından sırf bu nedenle kaçırılabiliyor. İçsel korkuların dışında bir de dünyada olup bitenler var. İşin kurulacağı ülkedeki ekonomik durum da girişimcilerin korkularını tetikleyebiliyor. Benzeri korkulara kapılmadan önce günümüzde bazı büyük şirketlerin kriz ve savaş döneminden sıyrılarak nasıl başarılı olduklarını hatırlamaya çalışın.

Unutmayın, her şey sizle başlayıp, sizle bitecek.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu