İş Görüşmesinde Belirtmenizin Faydalı Olacağı 7 Özellik
Günümüzde iş piyasası oldukça rekabetçi ve pek çok işi alabilmek için kıyasıya bir rekabet var. İş mülakatlarında en iyi sonuçları almak için bilgi ve becerilerinizi karşı tarafa en doğru şekilde iletmeniz gerekir. Güçlü yanlarınızı mümkün olduğunca vurgulamak işe kabul edilmenizde öne geçmenizi sağlarken, bu 7 ipucu da size bu yolda katkıda bulunacaktır.
İçindekiler
1. Şirketiniz ve hizmetlerini yakından tanıyorum
Başvurduğunuz şirketin hizmetleri ve çalışma alanıyla ilgili bilginizi göstermek işi istediğinizin de bir göstergesidir. Mülakat öncesi hazırlığınızı yaparak şirket hakkında kapsamlı bir araştırma yapın. Şirketin faaliyetleri ve geçmişi ile ilgili yazılar ve haberler okuyarak mülakata hazırlıklı gidin ve bu konudaki aşinalığınızı iş görüşmesinde yansıtın. Deneyim ve becerilerinizin firmaya sağlayacağı faydaları açıklamaya çalışın.
2. Esneğim
İş ortamları sürekli değişmekte ve işverenler de değişime adapte olan adaylara öncelik vermektedir. Değişikliklere, farklı görevlere ve çalışma saatlerine adaptasyon konusunda iyi ve istekli olduğunuzu, kriz durumlarında yılmadan mücadele edebileceğinizi belirtmek size avantaj sağlayacaktır.
3. Yeterli deneyime sahibim
Yeni işinizle ilgili olan eski iş deneyimlerinizi mutlaka vurgulamalısınız. Mesela bir yönetim pozisyonuna başvuruyorsanız çalışan denetimi, eğitimi ve gelişimi ile ilgili aldığınız sorumluluklardan bahsedin. Motivasyonel tekniklerinizden ve verimliliği artırma yöntemlerinizden örnekler sunun. Katıldığınız ilgili seminer ve eğitimlerden bahsedin.
4. Takım oyuncusuyum
İş piyasası, işbirliği ve dayanışma içinde çalışarak da iyi sonuçlar verebilen ve diğer çalışanlarla iyi geçinen kişiler aramaktadır. Bu nedenle ekip çalışmasında iyi olduğunuzu belirtmek ve desteklemek olmazsa olmazdır.
5. Enerjik ve iyimser tavırlı biriyim
İşverenler ‘yapabilirim’ diyen ve iyimser olan adayları tercih eder. Çalışan tavır ve tutumları bulaşıcıdır ve tüm meslektaşları etkiler. Bu nedenle iş mülakatlarında iyimser ve pozitif bir hava sergilemelisiniz. Önceki işverenleriniz hakkında olumsuz yargılardan, iğneleyici ve olumsuz ifadelerde bulunmaktan kaçınmalısınız. Aksi taktirde yeni potansiyel işverenleriniz kendileri için de aynı tutuma sahip olabileceğinizi düşünecektir.
6. Yüksek motivasyona sahibim
Motive bir çalışan, üretken ve verimli bir çalışan anlamına gelir. Geçmişten, motive biri olmanızın pek çok şeyi başarmanızı sağladığını gösteren örnekler sunun. Organizasyonel becerilerinizi ve detaylara olan dikkatinizi ve güvenilebilir bir çalışan olacağınız mesajını da iletin.
7. Alanımda uzman olmak istiyorum
İşverenler, kendilerini mümkün olan en iyi hale getirmek için bilgi tabanlarını geliştiren adayları severler. Bir alanda uzman olmayı hedeflediğinizi belirttiğinizde, işverenler sizi bir sorumluluk olarak değil bir varlık olarak görme eğilimi gösterirler. Bu sayede siz diğer çalışanların da kendisinden öğrenebileceği bir kaynak olarak konumlanmış olursunuz.
Alanınızda uzman olmak istediğinizi yansıtmanız aynı zamanda mükemmeliyetçi bir tutuma sahip olduğunuzu göstermenin de ince bir yoludur. Yaptıklarınızda en iyisi olmayı hedefliyorsunuz! Bu, işverenlere sadece geçici bir çalışan değil, uzun vadede ellerinde tutmaları gereken bir çalışan olacağınızı da gösterir.