Genel Haberler ve Makaleler

İsrail’in Silikon Wadi’si Yatırımcılardan Milyarlarca Dolar Çekiyor

Daha önce hiçbir USB flash sürücüsü kullandınız mı? Bazı insanlar onlara başparmak sürücüleri diyorlar. Bir disketten binlerce kez daha fazla veri tutuyorlar.

Muhtemelen kullandınız. Zaten dünyanın her yerinden herkes bir USB flash sürücü kullanıyor.

Peki, USB flash sürücüleri kim icat etti? İsrail şirketi M-System icat etti. Şirket bunu SanDisk Corporation’a bir milyar dolardan fazla bir fiyata sattı.

Ardından Waze var. Waze adlı trafik ve navigasyon uygulaması Türkiye dahil yüzlerce ülkede kullanılıyor. Uygulama trafik verilerini analiz ediyor ve gitmek istediğiniz yere yönlendiriyor.

Bununla birlikte uygulama size en hızlı rotanın ne olduğunu da söylüyor. Örneğin, yol üstünde bir kaza olmuşsa bunu söylüyor ve sizi farklı bir rotadan gitmek istediğiniz yere yönlendiriyor. Trafikte fazladan birkaç saat kazanmayı kim istemez ki?

Peki, Waze nerede geliştirildi? Bunu tahmin ettiniz: İsrail’de. Esas adı FreeMap İsrael olan bu uygulama 2013’te Google tarafından milyarca dolar karşılığında satın alındı.

Bu senenin başlarında, bir futbol takımı ve antrenörün Tayland’da iki haftadan biraz uzun bir süre boyunca bir mağarada mahsur kaldığını hatırlıyor musunuz?

İsrailli bir teknoloji şirketi mahsur kalan bu insanların kurtarılmalarına yardımcı oldu.

İsrail şirketi Maxtech Networks, Tham Luang Nang Non mağarasına radyo-telsiz benzeri bir cihaz gönderdi. Maxtech’in teknolojisi sayesinde, çocuklar kurtarıcılar ile video ve ses iletişimi kurmayı başardılar.

18 günün sonunda 12 çocuk ve antrenörleri mağaradan kurtarıldı.

Maxtech’in cihazı kurtarma operasyonu için çok önemliydi. Zira sıklıkla kullanılan iletişim cihazlarının çalışmadığı bir mağarada kesintisiz bağlantıyı sürdürdüler.

Aslına bakarsanız İsrailli teknoloji şirketlerinin iletişim konusunda epey uzun bir geçmişi var. 1998’de, Mirabilis adındaki İsrailli bir şirket tarafından geliştirilen hızlı ileti programı ICQ, internet üzerinden iletişimde devrim yaratmıştı. Bu yenilik geçmişte MSN Messenger, Yahoo Messenger, ve Skype gibi yeni ürünleri ortaya çıkardı. Bugünün de WhatsApp’ına hiç kuşkusuz ki zemin hazırladı.

Startup Ulusu

ABD’nin Silikon Vadisi ve Çin teknoloji inovasyonunda dünyaya öncülük ediyor.

ABD ve Çin dışında İsrail dünyanın en yeni teknoloji şirketlerini ortaya çıkarıyor. Şu anda Nasdaq’da işlem gören onlarca İsrailli teknoloji şirketi var.

İsrail’de endüstri 4.0, siber güvenlik, dijital sağlık ve fintech alanlarında çalışmalar yapan girişim şirketleri dünya çapındaki yatırımcılardan milyarlarca dolar para çekiyor.

Bu yüzden, Ankara’dan sadece biraz daha küçük olan bir ülkenin “Startup Ulusu” olarak adlandırılması pek de şaşırtıcı değil.

İsrail’in ikinci büyük şehri olan Tel Aviv tüm bu eylemlerin merkezi konumunda. Şehir yıllar boyunca birçok teknoloji üretti ve günümüzde de dünya için yenilikler geliştiren binlerce İsrailli girişime ev sahipliği yapıyor.

Yurt dışından gelen şirketler de bir parça pay istiyor, Tel Aviv’de araştırma ve geliştirme ofisleri kuruyorlar. Bu şirketler Google, Microsoft, Intel, Alibaba, Facebook ve LG gibi onlarcasını içeriyor…

İşte bu nedenle, Tel Aviv, teknoloji sektörü tarafından Silicon Wadi olarak biliniyor. (Wadi Arapçada “vadi” anlamına geliyor.)

Yetenek ve yenilik, Startup Ulusu’ndan dışarı fırlarken, hayat değiştiren yeni teknolojiler de Silikon Wadi ve Startup Ulusu’nun itibarını güçlendiriyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir