Genel Haberler ve Makaleler

Kipa Kapımda Neden Başarısız Oldu?

Geçen yıl ortalarında Tesco Kipa‘nın kipakapımda.com web sitesinden alışveriş yapmıştım. Aldığım ürünlerin özenle paketlenmesi, tam da söylendiği gibi adresime zamanında teslim edilmesi memnuniyetimi kazanmıştı.

Bildiğim ve güvendiğim bir hipermarkettin web sitesi üzerinden evimin rahatlığında alışveriş yapmak gerçekten güzeldi. Bir gün öncesinden dolan teslimat kotaları can sıkıcı olsa da bu durum Kipa için işlerin yolunda gittiğinin kanıtıydı bana göre.

Kipa’nın Kipa Kapımda uygulamasından tek memnun olan ben değildim. Yakın arkadaşlarımında sipariş verdiklerine ve hizmetten fazlasıyla memnun kaldıklarına çok defa şahit oldum.

Yazıya başladığımdan andan itibaren geçmiş zamandan bahsediyorum. Çünkü geçen gün Kipa Kapımda’yı tekrar kullanmak istediğimde 11 Ocak’ta bu uygulamanın sonlandırıldığını öğrendim.

Uygulamanın web sitesinde şu açıklama yer alıyor:

Bize Bekleriz!

Sevgili müşterilerimiz, İzmir’de başlattığımız Kipa Kapımda pilot uygulamasına 11 Ocak 2016’dan itibaren son verme kararı aldık. Artık tüm gücümüzü size mağazalarımızda her gün daha iyi hizmet vermek için kullanacağız. 2016’da sizi 35 binden fazla ürün çeşidinin bulunduğu mağazalarımıza bekliyoruz.

Kendinizi özletmeyin.

Kipa

Geçen yıl teslimat kotaları bir gün öncesinden dolarken, gördüğüm kadarıyla ilgi de varken Tesco Kipa bu uygulamasını neden sonlandırdı, neden başarısız oldu?

Migros‘un Sanal Market‘i yıllardır ayakta kalabilmişken, CarrefourSA internetten alışveriş sistemini sürdürürken, N11.com ve Hepsiburada.com gibi e-ticaret siteleri temel market ürünleri satışını yapmaya başlamışken, Getir gibi uygulamalar popülerliğini artırmaya devam ederken Kipa Kapımda’nın başarısız olmasının sebebi nedir?

  • Uygulama yanlış şehirde mi denendi, İzmir değil de İstanbul’da olsa durum daha farklı olabilir miydi?
  • Uygulamanın başındaki ekip mi yanlıştı, yanlış kişilerle mi yola çıkıldı?
  • Açıklamadan tahminle, uygulama mağaza cirolarını düşürmüş olabilir miydi?
  • Kipa teknolojiye ayak uyduramadı mı?
  • Benzer uygulamalarla rekabete yenik mi düştü ya da rekabet edemeyeceğini mi düşündü?
  • Finansal kaynaklar yanlış mı kullanıldı, uygulama şirkete finansal anlamda çok mu yük oluyordu?

Cevabı bulunması gereken daha birçok soru yazabilirim. Benzer şekilde proje yapmayı düşünen girişimciler veya internete açılmak isteyen benzer şirketlerin bu sorulara cevap bulması gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten ortada bir başarısızlık söz konusuysa çıkarılacak hikaye örnek olacaktır.

Diğer yandan Tesco’nun Türkiye’den çıkacağıyla ilgili iddialarda vardı.

Bazı mağazalarını Beğendik‘e satmak için anlaştığı, satış rakamında anlaşamadığı için son anda bu karardan vazgeçildiği de belirtilmişti.

Tesco’nun Türkiye’yle ilgili planları sahiden büyük bir sır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir