Genel Haberler ve Makaleler

Kira Beyannamesi ve Kira Gelirlerinin Vergilendirilmesi

Kira gelirlerinin vergilendirilmesi ve kira beyannamesine ilişkin durumlar konusunda bilgilendirme yapmak istiyoruz. 2015 yılı içerisinde kira geliri elde eden etkin mükellef sayısının 1,7 milyon seviyesine ulaşması ön görülüyor.

Yıllar önce hazırlanmış olan “kira beyanname sistemi” ilk kez uygulanmaya başladığında mükellef sayısı 1 milyona yakındı. Bu sene içerisinde fazlaca artış bekleniyor. Kira gelirinin beyanında uygulanmaya başlayan yeni sistemde bulunan yüksek önlemlerin etkisi ve özellikle bankalar üzerinden yapılan ödemelerin kontrolü ile birleşince bugüne kadar gelir beyan etmeyen binlerce kişi sisteme dahil edildi.

Bu yeni sistemde, kira gelirleri elde eden mükellefler, vergi idaresinin haberdar olduğunu bildirerek, idare tarafından hazırlanan taslak beyanların mükellefler tarafından kontrolü ve düzeltimi sonrası onaylanmasını ifade etmektedir. Daha öncesinden hazırlanmış olan kira beyanname sistemine girerek kimlik bilgileriniz ile kontrol yapabilirsiniz. Yeni kira beyannamesi sisteminde kendi adınıza hazırlanmış olan taslak beyanname bulunmaktadır. Taslak beyanların siz mükellefler tarafından onaylanmadığı sürece hiçbir anlam ifade etmediğini belirtelim. Taslak beyannamelerin yalnızca mükelleflere kolaylık olması amacıyla hazırlanmış olduğu belirtiliyor.

Şimdi dilerseniz en çok sorulan soruların cevaplarını verelim.

Kira Beyannamesi Nasıl Verilir?

Eğer sistemde adınıza kayıtlı gayrimenkul, kira ve gider bilgileri yer almıyorsa, gerekli bilgileri sisteme kendiniz girerek beyanname oluşturabiliyorsunuz. Sistemde kira geliriniz yanlış veya eksik yazılmışsa, bu tutarları kendiniz yine sistem üzerinden düzenleyebiliyorsunuz.

İlk kez kira beyannamesi veriyorsanız ve sistem üzerinde herhangi bir yanlışlık yapmak istemiyorsanız, vergi dairelerine giderek de beyanname verebilirsiniz. Bunun dışında sisteme giriş yaparak, taslak olarak hazırlanmış beyannamenizi göz atarak ve gerekli düzelmeleri yaparak onaylama işlemi yapabilirsiniz. Böylece vergi dairesinde kaydınız açılır ve aynı zamanda beyannameniz de alınmış olur.

Kimler Kira Beyannamesi Vermek Zorundadır?

Gayrimenkulden 3 bin 300 TL ve üzerinde kira geliri elde ediyorsanız, beyanname vermeniz gerekmektedir. Bu tutar altında bir kira geliriniz bulunuyorsa, beyanname vermenize gerek yoktur. Fakat bu konuda bir istisna olduğunu belirtelim. Şöyle ki, sermaye iradı ve iratlarının gayri safi tutarları 97 bin Türk Lirasını aşanlar ve iş yeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için istisna uygulaması geçerli olmayacaktır.

Kira geliriniz bir takvim yılı içerisinde 3 bin 300 Türk Lirasını aşıyorsa kira beyannamesi vermek zorundasınız demektir.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir