Genel Haberler ve Makaleler

8 Maddede KYK Kredi Borç Ödemeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Her sene birçok öğrenci Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisi borçlarıyla mezun olup hayata atılıyor.

KYK öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin mezun oldukları süre itibarıyla en geç iki yıl içerisinde borçlarını geri ödemeleri gerekiyor. Bazı koşullarda birer yıllık sürelerle borçları ertelemek de mümkün olabiliyor.

Borç erteleme hususunda öğrenim kredisi borcu bulunan öğrencilerin dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü borç ödemesi başlayan öğrenciler erteleme haklarını kullanamıyor veya erken ödeme indirimi haklarından kısmen yararlanabiliyor.

KYK borcu sorgulama, erteleme, yapılandırma ve erken ödeme indirimlerinden yararlanma hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz. Ayrıca, öğrenim kredisi affı çalışmalarının hangi aşamada olduğunu da sizlerle paylaşıyoruz.

1. KYK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

KYK borç sorgulama iki farklı şekilde yapılabiliyor. Bu yollardan ilkini, KYK Geri Ödeme Sorgu Ekranı oluşturuyor. Bu ekrana giriş yaparak eski kimlik kartı veya yeni kimlik kartı ile toplam borç bilgisi ve geri ödeme planınızı görebiliyorsunuz.

KYK borç sorgulaması yapabileceğiniz bir diğer yol, e-Devlet’in Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama sayfasıdır. e-Devlet kaydınız varsa ilgili sayfadan borç sorguluma yapabilir ve ödeme planınızı görebilirsiniz.

Eğer e-Devlet’te kaydınız bulunmuyorsa KYK borç sorgulama işlemini TC Kimlik No gibi bilgelerle yapmak için KYK Geri Ödeme Sorgu Ekranını kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece öğrenim kredisi geri ödeme planı ve toplam borç bilgilerinize ulaşmanız mümkün olur.

2. KYK Borçları Nasıl Hesaplanıyor?

Öğrenim kredisi borçları, krediyi almaya başladığınız tarihten mezun olduğunuz tarihe kadar geçen süredeki borçlarınızı kapsıyor.

Ek olarak bu borç miktarınızın üzerine Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar da hesaplanarak ekleniyor.

Geri ödeme başlangıç tarihinden sonra ödenmeyen borçlara aylık %1.40 oranında gecikme zammı günlük olarak uygulanıyor. Yani, kredi borcu zamanında ödenmezse bu kalemlere bir de gecikme zammı ekleniyor.

Kabaca hesap şu şekilde:

Aldığınız krediler toplamı + Yİ-ÜFE ilavesi + borç ödenmezse aylık %1.40 gecikme zammı.

3. Öğrenim Kredisi Borçları Nasıl Ödeniyor?

KYK tarafından bir geri ödeme planı hazırlıyor. Alınan krediler toplamına Yİ-ÜFE ilavesi yapılarak toplam borç belirleniyor ve toplam borç aylık taksitlere bölünüyor. Borç ödemeleri de aydan aya yapılıyor.

Öğrenim kredisi borçları Ziraat Bankası şubelerinden yapılıyor. Ayrıca, Ziraat Bankası’nın KYK Kredi ve Yurt Ödemeleri sayfasından banka kartı ya da kredi kartı ile borç taksitlerini ödemek mümkün olabiliyor.

Borç taksitlerini zamanında ödemeyenlerin birinci defada borçlarının bir yıllığı, bunun tekrarında ise tamamı vergi dairesine aktarılıyor. Bu aşamada borçların ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor.

4. Kredi Borçları Zamanında Ödenmezse Ne Oluyor?

KYK borçlarınızı kredi alımınızın sonlandığı tarihten en geç iki yıl sonrasına kadar ödemeye başlamanız gerekiyor. Borç ödeme planı standart olarak bu şekilde hazırlanıyor. Borç zamanında ödenmezse %1.40 oranında gecikme zammı günlük olarak işletiliyor.

Gecikme bedelinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil, ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor.

Öte yandan, KYK kredisi borçlarının vergi dairelerine aktarılmasının ardından e-Haciz söz konusu olabiliyor. Bu uygulamada, banka hesaplarınıza bloke koyulabiliyor. Toplam borç ya da borcun belirli bir kısmı ödenerek e-Haciz kaldırılabiliyor. Daha fazla bilgi için e-Haciz Kaldırma sayfamıza bakabilirsiniz.

5. Kredi Borcu Erken Ödenirse İndirim Yapılıyor mu?

Evet, borçların erken ödenmesi halinde indirim yapılıyor fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Kredi borçlarının tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi halinde indirim uygulanıyor. Söz gelimi, kredi ödeme başlangıç tarihinden sonra borcunuzun tamamını ödemek istediğinizde herhangi bir indirim uygulanmıyor.

Öğrenim süresi boyunca alınan kredi borçlarının tamamı, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenirse Türkiye İstatistik Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlardan doğan borçlara indirim yapılıyor. Ödeme başlangıç tarihinden önce borcunuzu ilk yıl öderseniz %30; ikinci yıl öderseniz %20 erken ödeme indirimi uygulanıyor.

Tekrar hatırlamak ve altını çizmek gerekirse, indirim anaparaya değil, anaparaya eklenecek Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışa uygulanıyor.

KYK kredi borcunuzu erken ödeyip indirimden yararlanmak istiyorsanız ödeme yapmadan önce mutlaka, 444 19 61 numaralı KYK iletişim merkezini aramanız gerekiyor. Ardından indirimli borç miktarınızı öğrenip Ziraat Bankası şubelerinden adınız, soyadınız ve T.C. kimlik numaranızla ödeme yapabilirsiniz.

6. KYK Borç Erteleme Nasıl Oluyor?

Birer yıllık sürelerle borcunuzu ertelemeniz mümkün oluyor. KYK borç erteleme başvurusunda bulunmak için aşağıdaki nedenlerden herhangi birine sahip olmanız gerekiyor:

  • İşsizlik
  • Askerlik
  • Yüksek lisans ve doktora eğitimi

İşsizlik ve öğrencilik durumunuzdan dolayı erteleme yapmak istiyorsanız borç ödeme vadenizin henüz gelmemiş olması, ödeme vadesi gelmişse taksitlerinizi geciktirmeden ödemiş olmanız; SSK, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR gibi sosyal güvenlik kuruluşlarla ilişkinizin bulunmaması şartlar arasında yer alıyor.

KYK borç erteleme işleminde zaman çok önemli. Bu nedenle, durumunuz ve erteleme seçenekleri hakkında daha fazla bilgi almak için KYK iletişim merkezi numarası 444 19 61’i aramaktan ve bilgi almaktan çekinmeyin.

KYK borç erteleme başvurusu e-Devlet platformunun Kredi Geri Ödeme Erteleme Başvurusu ekranından yapılabiliyor. Ayrıca, KYK’ya dilekçe vererek de borç erteleme başvurusu yapmanız mümkün olabiliyor.

7. Kredi Borçları Siliniyor mu?

En çok merak edilen sorulardan biri de KYK kredi borçlarının silinip silinmediği ile ilgili oluyor. Yalnızca iki durumda kredi borçları siliniyor. Hastanelerin sağlık kurulundan “hayatını çalışarak kazanamaz” ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin kredi borçları tamamen siliniyor.

8. Öğrenim Kredisi Affı Çıkacak mı?

Öğrenim kredisi borcu silinecek mi, öğrenim kredisi affı çıkacak mı ya da yapılandırma mümkün olacak mı çoğu kişi tarafından merak ediliyor.

Hatırlatmak gerekirse KYK borçları ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gündemimizde masaya yatıracağız. Öğrencilerin lehine bir adım atacağız” açıklamasında bulunmuştu. Yapılan bu açıklama KYK borçlarını ödemekte güçlük çeken ve e-Haciz uygulamasından mağdur olan borçlular için umut olmuştu.

Bu konuyla ilgili henüz yeni bir gelişme yaşanmadı. Öğrenim kredisi affı çıkacak mı ya da borçlar tamamen silinecek mi bilinmiyor ancak borçların tamamen silinmesi gibi bir durumun söz konusu olacağı beklenmiyor. Beklentiler anapara üzerine eklenen gecikme zamlarının silinebileceği veya yeni bir yapılandırma imkanı geleceği yönünde şekilleniyor.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir