Uber’in rakibi Lyft, 2019’da halka arz ediliyor
Toplu taşıma son zamanlarda büyük ölçüde değişti. Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde, A noktasından B noktasına ulaşmak için otobüs, metro, taksi veya trene alternatif yeni yollar ortaya çıktı.
Araç çağırma uygulamaları hayatımıza tam anlamıyla girdi. Küresel olarak, milyonlarca kişi, gidecekleri bir sonraki yere gitmek için alternatif bir seçenek olarak sürüş deneyimi yaşatan Uber, Lyft ve Didi Chuxing gibi uygulamaları kullanıyor.
Uber ve Lyft: Hedefinize Giden Yeni Bir Yol
Forbes’a göre, 2017 yılında Uber küresel çapta 4 milyar sürüş gerçekleştirdi. Şirket 2009 yılında faaliyete geçti ve şu anda 600 şehirde ve 78 ülkede faaliyet gösteriyor. Göz alıcı bu başarısının ardından Uber’in iş modeli taklit edildi…
Uber’in iş modelini taklit eden Lyft, 2012’de faaliyetlerine başladı. Lyft birkaç yıl içinde Uber’in güçlü bir rakibi haline geldi ve hızla büyümeye de devam ediyor. Nitekim, 2017 yılında şirket, 375 milyon sürüş gerçekleştirdi. Bu bir önceki yıla kıyasla bir yılda yüzde 134’lük bir artış anlamına geliyor.
Lyft şimdi ABD’deki pazar payının yüzde 35’ini elinde tutuyor. Bu oran şu anda yeterince yüksek görünmese de, Lyft pazar payını hızla artırmaya sürdürüyor.
Uber Krizleri
Geçtiğimiz yıl Uber için pek iyi geçmedi, şirket bir krizden çıkıp bir başka krize geçiyormuş gibi görünüyordu, ancak Lyft, birçok olumsuz nedenden dolayı Uber’den uzaklaşan müşterileri yakalamak için tetikte bekliyordu ve başarılı oldu da.
Geçtiğimiz yıl 2017’de yüzlerce insan ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 müslüman ülkenin ABD’ye 90 gün süreyle girişini yasaklayan kararını protesto etmek için New York’ta bulunan John F. Kennedy havaalanına seyahat etti.
Bu yasağa karşılık New York Taksi Çalışanları Birliği protesto yapılan havaalanında işlerini bir saat süreyle durdurma kararı aldı. Uber bu greve katılmadı. Üstelik havaalanına gitmek isteyenlerden daha fazla ücretler alarak çalışmaya devam etti. Şirketin bu tavrı “grev kırıcı” ve “fırsatçılık” olarak yorumlandı. Kısa sürede #DeleteUber etiketi sosyal medyada yayıldı ve yüz binlerce kişi telefonlarından Uber uygulamasını sildi.
Daha sonra, birden fazla cinsel taciz ve ayrımcılık suçlamalarıyla çalkalanan Uber’in o dönemki CEO’su Travis Kalanick istifa etti, bu da şirketin çalışma kültürüyle ilgili soruşturmalar ile karşı karşıya kalmasına neden oldu.
Ve Uber için toplu davalar ve tazminat kararları peş peşe geldi.
Böylece Lyft Uber’e şüpheyle yaklaşan kullanıcılar için çok kısa bir sürede daha iyi bir seçenek haline gelmiş oldu.
Lyft 2019’da halka arz ediliyor
Lyft geçtiğimiz günlerde, Fidelity Management tarafından bu yıl Haziran ayında yönetilen en son yatırım turunda 600 milyon dolar topladı. Bu son tur, şirketin değerini bir yıldan biraz daha uzun bir sürede ikiye katladı ve şirket şu anda 15,1 milyar dolar değerinde.
Lyft 2019’un Mart ya da Nisan ayında halka arz planlıyor. Uber’in de 2019’da halka arz edileceği söylentileri var. Hatırlatmak gerekirse Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi, şirketin 2019’un ikinci yarısında halka arz hedeflediğini söylemişti.
Lyft’in Uber’i borsada yenmek için büyük çaba sarf ettiği ve halka arz planını hızlandırdığı konuşuluyor. Zira yatırımcılar, Uber’den önce Lyft ile gemiye binerlerse, bu durum şirketin potansiyel kazanç ve pazar payına büyük fayda sağlayacaktır.
2019, özellikle araç çağırma şirketlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için fırsatlarla dolu ilginç bir yıl olacakmış gibi gözüküyor. Eninde sonunda son derece popüler iki şirketin halka arz edildiğini göreceğiz, ancak unutmamak gerekir ki sadece bir tanesi zirveye çıkacak.