Mashable’ın Büyüme Sırları
Dünyanın en büyük bloglarından biri olan Mashable‘ın büyüme sırlarını blogun kurucusu Pete Cashmore tarafından bloggerlara verilen önerilerden derledim.
Mashable’ı blog kurucularına ilham olabilecek kadar özel yapan bir şey var. Bu özellik, bu blogun kurulduktan altı ay gibi kısa bir süre içinde bir milyondan fazla ziyaretçiye ulaşması!
Önce Mashable’ın kısa tarihine bakacağız ve daha sonra adım adım büyüme sırlarını istatistiksel verilerle göstermeye çalışacağım.
Mashable’ın Kısa Tarihi
Mashable bir İngiliz-Amerikan haber sitesi olarak 2005 yılında Pete Cashmore tarafından kuruldu. Sitenin baş odak noktasını sosyal medya oluştursa da mobil, eğlence, online video, iş, web geliştirme, teknoloji gibi alanlarda yayınlar da yapmaktadır.
Pete Cashmore tarafından kurulan blog, ilk zamanlarında kurucusu tarafından yazılan yayınlarda hayatına devam etmiştir. Daha sonra şirketleşen blog, 2009 yılında en iyi 25 blogdan biri seçilmiştir. Mart 2013 itibarıyla, Facebook‘ta 3.200.000 üzerinde aboneye ve Twitter‘da 1.000.000 takipçiye ulaşmıştır.
Günümüzdeki rakamlarla Mashable, aylık 34 milyon tekil ziyaretçiye ulaşıyor ve sosyal medya hesapları ise toplamda 14 milyon takipçiye sahip. Mashable şu anda dünyanın en büyük dijital ağlarından biri haline gelmiştir.
Mashable’ın Adım adım büyüme sırları
1. Uzun Süre Çalışma ve Her Sabah Yeni Yayınlar
Pete Cashmore Mashable.com kurduğunda düzenli bir şekilde çalıştı. Bazı günler 20 saatten fazla yayınlar hazırladı ve neredeyse özellikle sabah saatlerinde beş yeni makale girişi yaptı. Bunu Mashable arşivlerinden görebilirsiniz.
Bir blog oluşturmak kolay değildir, oluşturduğunuz blogun büyüme noktasına ulaşması için büyük bir çapa sarfetmeniz gereklidir. Aynı şekilde, bloglar için öneri yayınları yapan ve en az Mashable kadar ünlü olan bir diğer blog ProBlogger içinde aynı şeyi söylemek mümkün. Bu iki büyük blogun arşivlerine baktığımızda günlük en az beş makale yayınını sabah saatlerinde yayınladığını görebiliyoruz.
2. Anahtar Kelime Sayıları 100’ü Geçmedi
Pete, yayınlarını hazırlarken 100 adet anahtar kelimeye odaklandı. Bu anahtar kelimeler günümüzdeki Mashable’ın temel kategorilerini oluşturdu. Kısa zamanda 100 anahtar kelimeyle 3000’in üzerinde benzersiz yayın hazırlandı ve altı ay sonra bir milyondan fazla ziyaretçiye ulaşdı.
3. Zamanlama Kavramı
Zamanlama başarı denkleminde önemli bir rol oynuyor ve biz bugün en başarılı bloglara baktığımızda açıkça bu kavramın ortaya çıktığını görebiliyoruz. Sosyal medyanın yeni yeni anlam kazandığı bir dönemde Pete, Mashable’ı kurdu. Böylece zamanlamayı çok iyi yakalamış oldu.
Zamanlama konusunda başka bir örnek vermem gerekirse, 1970’in sonlarına doğru ilk kişisel bilgisayarı yaratan Steve Jobs’da hızlı davranarak ve zamanı iyi kullanarak başarıya ulaşmıştır.
4. Uzun Vadeli Faydalı Yayınlar
Dijital pazarlamada viral içeriğin önemli olduğunu düşünebilirsiniz fakat uzun vadeli faydalı içerikler, virallere kıyasla daha etkili.
En yüksek trafik alan bloglar analiz edildiğinde viral yayınların nadiren başarılı olduğu ortaya çıkıyor. Uzun vadeli faydalı yayınlar ise her zaman daha başarılı oluyor. Bu özellikle ilk zamanlarında Mashable’ın izlediği taktiklerden biri olmuştur.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »